• +32 (0)476 542 908

Stellenrust Estate – Kleine Rust – Fairtrade – Chenin Blanc-Sauvignon Blanc

  • 2024
  • 7.90

Druivenras

  • 76% Chenin Blanc
  • 24% Sauvignon Blanc

Omschrijving

  • Toegankelijke, exotisch-fruitige, frisse droge witte wijn met een mooie afdronk. Budget-vriendelijke instapwijn van het domein, die heel veel waar voor zijn geld biedt
  • 76% Chenin Blanc ; 24% Sauvignon Blanc (De Sauvignon Blanc voegt extra frisheid toe aan het exotische fruit van de Chenin Blanc)
  • 30 jaar oude stokken
  • Vinificatie in inox cuves, geen houtlagering. De wijn onderging gedurende 3 maanden een opvoeding op gistdroesem, die de wijn extra smaak en structuur geeft
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: breed inzetbare, uitstekende doorschenk- en huiswijn. Ideaal als aperitief, maar ook als begeleider van gegrilde vis, pastagerechten met vis, zeevruchten, frisse salades (bijvoorbeeld een klassieke Ceasar Salad of een salade met mango, avocado en gerookte kip/eendenbost/garnalen) en pikante kip
  • Toekomst: geen bewaarwijn, nu perfect op dronk
  • Regio: Stellenbosch – Westkaap – Zuid-Afrika
  • Stellenrust Estate is een ‘Fairtrade certified’ familiebedrijf, dat zich engageert om haar werknemers een goede leef- en werksituatie en eerlijke verloning te bezorgen
  • Het Zuid-Afrikaanse wijnmagazine ‘Platter’s Guide 2025’ geeft deze jaargang een score van 85/100, met als begeleidend commentaar: ‘designed for earlier drinking, but has a lot to offer: brisk lemony freshness, streamlined body and an extended finish’

Budureasca – Clasic – Feteasca Neagra

  • 2022
  • 8.90

Druivenras

  • 100% Feteasca Neagra

Omschrijving

  • Vlotte, volfruitig, sappige droge rode wijn met zachte tannines
  • 100% Feteasca Neagra (het bekendste inheemse Roemeense druivenras)
  • Op inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: uitstekende begeleider van ‘dagelijkse kost’ zoals: braadworst, stoverij van varkenswangetjes of rundsvlees, een sappige hamburger, merguez worstjes, pizza en pastagerechten (zoals een Lasgane/Spaghetti Bolognese, cannelloni of pastaschelpen gevuld met lams-, varkens- of rundsgehakt)
  • Toekomst: Nu perfect op dronk, maar zal mooi op dronk blijven tot 2027
  • Regio: De wijn is afkomstig uit Roemenië, meer bepaald uit de Dealu Mare regio (dit gebied is bekend voor het produceren van hoogstaande, kwaliteitsvolle wijnen, gezien het op dezelfde 45° breedtegraad ligt als Bordeaux, maar dan aan de voet van de zuidelijke Karpaten)

Alvi’s Drift – Signature Merlot

  • 2022
  • 8.60

Druivenras

  • 100% Merlot

Omschrijving

  • Elegante, toegankelijke rode wijn, met een subtiele houttoets en zachte tannines. Uitstekende prijs-kwaliteit. Ideaal voor dagdagelijkse consumptie
  • De wijn heeft 2 maanden gerijpt in Franse eiken vaten
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: allround inzetbare doorschenk- en huiswijn, past uitstekend bij rood vlees, een sappige hamburger, BBQ, gehaktballen in tomatensaus, gevogelte (zoals geroosterde kip, kippenpastei of kalkoenlapjes), kruidige pastagerechten en pizza’s op basis van tomatensaus (zoals Lasagna/Spaghetti Bolognaise, Pizza Margarita/Prosciutto/Caprese). Omwille van zijn zachte tannines past de wijn ook goed bij zachte, romige witschimmelkazen (Brie, Camenbert)
  • Toekomst: nu mooi op dronk
  • Regio: Worcester – Breede Rivier Vallei – Westkaap – Zuid-Afrika
  • De wijn werd bekroond met een Gold Award op de ‘Gold Wine Awards’ competitie 2023, een concours voorbehouden voor Zuid-Afrikaanse wijnen onder de 180 Rand (10€)

Villa Carumé – Grillo – Terre Siciliane IGT

  • 2023
  • 9.60

Druivenras

  • 100% Grillo

Omschrijving

  • Ronde, fruitige, vlot drinkende, aromatische droge witte wijn. Uitstekende prijs-kwaliteit!
  • 100% Grillo (Een van de belangrijkste Siciliaanse witte druivenrassen, naast Inzolia en Catarratto. Grillo is trouwens een kruising van de Catarratto en Zibibbo druif)
  • Vinificatie in inox cuves. De wijn onderging gedurende 5 maanden een ‘élevage sur lies fines’ (opvoeding op gistdroesem), die de wijn extra smaak en structuur geeft, gevolgd door 3 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 12,5%
  • Gastronomie: uitstekend geschikt als begeleider van gefrituurde vis (fritto misto di mare), gerechten op basis van stevige vissoorten (zoals zwaardvis, zeeduivel en rogvleugel), pastagerechten met vis (bijv. vislasagne, cannelloni met ricotta, spinazie en zalm, het Siciliaanse streekgerecht ‘Pasta con le Sarde’ = pasta met gebakken sardienen), vegetarische gerechten (zoals quinoa met mango en geitenkaas of het Siciliaanse ‘Pasta alla Norma’ op basis van aubergine en paprika), kip/tongrolletjes met druivensaus, quiches, salades (een vegetarische pastasalade met Halloumi of een koude pastasalade met garnaaltjes en avocado)
  • Toekomst: Nu perfect op dronk (tot eind 2026)
  • Regio: Mazara del Vallo – Sicilië – Italië

Cantina Borga – Prosecco Rosé Brut – Millesimato 2023

  • 2023
  • 13.35

Druivenras

  • 85% Glera
  • 15% Pinot Noir

Omschrijving

  • Frisse, elegant fruitige, droge mousserende wijn met fijne belletjes en frisse aroma’s van bosaardbei en appel (pink lady)
  • Prosecco wordt gemaakt volgens de methode Charmat, ook wel methode Cuve Close of metodo Italiano/Martinotti genoemd. De wijn hergist in een drukbestendige inox tank/cuve en dus niet op fles zoals bij Champagne of Cava. Dit zorgt ervoor dat de Prosecco meer primair fruit heeft en geen toasty gistige toetsen
  • 85% Glera ; 15% Pinot Noir (Het is de Pinot Noir die zorgt voor de rosé kleur. Om de naam Prosecco te mogen dragen, moet minimaal 85% van de schuimwijn gemaakt zijn van Glera-druiven)
  • Alcoholpercentage: 11,5%
  • Gastronomie: als zomers aperitief, ideaal voor feesten en recepties (serveertip: voeg een framboos toe in het glas) of als begeleider van voorgerechten op basis van vis (carpaccio of tartaar van zalm, zalmquiche) en zeevruchten (garnalencocktail met cocktailsaus) en desserts op basis van rood fruit (aardbeientaart)
  • Toekomst: nadat een schuimwijnfles met een definitieve, champignonvormige kurk wordt afgesloten, blijft de inhoud gemiddeld nog 3 jaar goed. Deze prosecco werd gemaakt van de oogst van 2023 en gebottled in de lente van 2024, waardoor we als consument weten dat we de fles best consumeren vóór de lente van 2027!
  • Regio: Treviso – Veneto – Italië
  • Bekroond met een gouden medaille op het Duitse ‘Mundus Vini’ concours 2024

 

Entre-Deux-Monts – Rosé Anaïs

  • 2024
  • 12.95

Druivenras

  • 65% Acolon
  • 35% Pinot Noir

Omschrijving

  • Frisse, energieke rosé wijn, geproduceerd door het West-Vlaamse domein ‘Entre-Deux-Monts’. Entre-Deux-Monts betekent letterlijk ‘tussen twee bergen’ en verwijst naar de ligging van het wijndomein tussen de Rodeberg en de Zwarteberg, in het dorp Westouter (een deelgemeente van de gemeente Heuvelland), vlakbij de Noord-Franse grens. De benaming ‘Anaïs’ verwijst naar de naam van de vrouw van wijnbouwer Martin Bacquaert
  • Blend van 35% Pinot Noir en 65% Acolon (Acolon is een blauw Duits druivenras. Meer bepaald: een kruising van de druivenrassen Dornfelder en Lemberger/Blaufränkisch)
  • Deze ‘rosé de saignée partielle’ is gedurende 5 maanden op fijne droesem in inox gevinifieerd (‘Rosé de saignée partielle’ is een techniek waarbij in een heel vroeg stadium van het persen van de blauwe druiven, een deel van het dan nog licht gekleurde sap, wordt afgetapt om een rosé te maken. Van het resterende deel van het sap wordt een rode wijn gemaakt)
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Gastronomie: perfect als zomerse terraswijn of aperitief, of als begeleider van zomerse salades (zoals een salade Niçoise, een Griekse salade, een salade Caprese of een salade van watermeloen en feta) en frisse voorgerechten (bijv. een Ceviche van zeebaars/dorade/zalm of komkommerrolletjes gevuld met roomkaas, kruiden en gerookte zalm of ham)
  • Toekomst: geen bewaarwijn, wordt best gedronken vóór eind 2026
  • Regio: Westouter – Heuvelland – België

 

Bodegas Valdaya – El Valiente – Ribera del Duero

  • 2022
  • 16.90

Druivenras

  • 100% Tempranillo

Omschrijving

  • Elegante, sappige, rode Ribera del Duero, met veel rijp fruit, zijdezachte tannins en een mooie, licht getoaste eiktoets
  • 30-50 jaar oude wijnstokken
  • De wijn ondergaat een rijping van 15 maanden in licht getoaste eikenhouten vaten van 500L (Het proces van het roosteren/toasten van eik, zorgt ervoor dat de natuurlijke suikers in het hout karameliseren, wat leidt tot een rijkere, diepere smaak)
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gegrild rundsvlees (zoals een entrecôte, ribeye of ossenhaas), lamsbout uit de oven met rozemarijn en tijm, (Ibérico)varken (zoals een gegrild stuk Ibérico Secreto, een varkensgebraad of varkensribbetjesribbetjes), maar ook bij een stoofpotje van kip of een paddenstoelenrisotto
  • Toekomst: een wijn waarvan men nu reeds volop kan genieten, maar met bewaarpotentieel (tot 2029)
  • Regio: Sotillo de la Ribera – Ribero del Duero – Castilla y León – Spanje
  • Master of Wine Tim Atkin geeft deze wijn een uitstekende score van 93/100

 

Cave de Castelmaure – La Pompadour – AOP Corbières

  • 2022
  • 14.35

Druivenras

  • 52% Carignan
  • 26% Syrah
  • 22% Grenache

Omschrijving

  • Genereuze, volfruitige, kruidige rode wijn met mooi versmolten, fluweelzachte tannines
  • 12 maanden gerijpt, deels in betonnen cuves, deels in eikenhouten bordelese barriques en grote (50hl) fouders
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: de wijn past uitstekend bij een zomerse BBQ, gegrild rood vlees, lamskroon/lamsbout met mediterrane groenten/kruiden/ratatouille, gesauteerde hoevekip met morieljes, Aziatische ‘sticky’ spareribs, en kruidige stoofschotels (zoals Cassoulet of Boeuf bourguignon)
  • Toekomst: Nu reeds mooi op dronk, maar met bewaarpotenieel (tot 2028)
  • Regio: Embres & Castelmaure – Corbières – Languedoc – Frankrijk
  • De jaargang 2022 van deze wijn krijgt meerdere lovende recensies/scores:
    • Bekroond met ‘3 Étoilles’ en een ‘Coup de Cœur’ in de Guide HACHETTE 2025 (‘La Pompadour accroche un nouveau coup de cœur à son palmarès déjà très fourni et y ajoute les trois étoiles. Ce qui a tant plu  ? Ses arômes chaleureux de moût de raisin, de confiture de griottes et de réglisse, et le très gourmand velouté d’une bouche ample et séveuse, ourlée de tanins fondants ouvrant sur une très longue finale épicée’)
    • Master of Wine Jancis Robinson geeft de wijn een mooie score van 16/20 (‘Black cherries and the sticky dark sweetness of blackberries at the bottom of the jam pan. Slightly smoky, a touch of black olive and stalky thyme, white pepper. Swarthy and chewy and rustic but the fruit is gleaming ripe and this would be great with soy-sticky ribs’)
    • Wijncriticus James Suckling (Wine Spectator) geeft de wijn een uitstekende score van 90/100 (‘Fruit-driven, crunchy and refreshing, with notes of wild strawberries, small berries, flowers and mild spices on the nose. Medium-bodied with silky tannins. So juicy and joyful with a fruity finish. Succulent. Drink now’)
    • Een Gouden medaille op het Concours Général Agricole de Paris 2024

Castelli Martinozzi – Brunello di Montalcino DOCG

  • 2019
  • 37.95

Druivenras

  • 100% Sangiovese

Omschrijving

  • Krachtige, complexe droge rode wijn met veel rood fruit, fijne tannines en een lange afdronk. Brunello di Montacino behoort (samen met Barolo en Barbaresco) tot The Three Big B’s” van de Italiaanse wijnwereld. Deze wijn is, naar Brunello normen, overigens heel schappelijk van prijs
  • 36 maanden gerijpt in grote Franse eikenhouten vaten (in Italië ‘Botti’ genoemd), gevolgd door 4-6 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gegrild rood vlees (zoals een Bistecca alla Fiorentina of Côte à l’Os), lamsbout, stoofpotjes van wild en aardse gerechten zoals pappardelle met paddenstoelen/truffel
  • Toekomst: Nu reeds mooi op dronk (tot 2029)
  • Regio: Montalcino – Toscane
  • Beoordeeld met uitstekende scores:
    • Wijncriticus James Suckling geeft de wijn een score van 93/100 (met als begeleidend commentaar: ‘Aromas of red berries and lavender with underlying dried-meat and tree-bark notes. Medium-bodied, with steely tannins. Balanced finish. Dense and with some concentration’)
    • Het gereputeerde Amerikaanse tijdschrift ‘Wine Enthusiast’ geeft een score van 92/100 (Black cherry and blackberries are followed by new leather and top soil on the nose. More sweet dark berries on the palate, with black cherries and blackberries and even a hint of blueberry settle into a sea of dark chocolate lined with polished, solid tannins’)
    • Ook de Italiaanse wijnwebsite WinesCritic.com houdt het op een score van 92/100 (‘Violent and of great impact in the sensorial profile, it shows notes of black cherries, sour cherries, camphor, mandarin peel, jasmine flowers and wet geraniums. Full body, very soft and well-smoothed tannins and a sweet finish with a good, voluminous matrix. Drink from 2024’)

Quinta de Santa Teresa – Monólogo – Arinto – Vinho Verde DOC

  • 2024
  • 11.90

Druivenras

  • 100% Arinto

Omschrijving

  • Frisse, elegante, fruitige witte wijn, met een minerale toets, afkomstig van de granieten bodem. Een leuk alternatief voor liefhebbers van Riesling. De benaming ‘Monólogo’ verwijst naar het feit dat de wijn gemaakt is van één enkele druif (een monocépage dus) en afkomstig van één enkele wijngaard (single vineyard)
  • 100% Arinto (een van de oudste autochtone druivenrassen van Portugal)
  • Vinificatie in inox cuves, geen houtlagering
  • Alcoholpercentage: 12,5%
  • Gastronomie: aanbevolen als zomerse terraswijn, maar ook als begeleider van zeevruchten (‘frutos do mar’), Spaghetti Vongele, gebakken of gefrituurde visgerechten (zoals bijvoorbeeld gegrilde/gebakken inktvis), salades (bijv. een salade van krab en artisjokken) en Aziatische gerechten (zoals Sushi, Sashimi, Oosterse viscurry met rijst, gekruide Thaise gerechten)
  • Toekomst: nu mooi op dronk, maar heeft nog bewaarpotentieel (tot 2028)
  • Regio: Baião (een gemeente gelegen in het district Porto, grenzend aan de Douro) – Minho – Portugal

Quinta de Santa Teresa – ESCULPIDO – Avesso – Vinhas Velhas – Vinho Verde DOC

  • 2022
  • 23.90

Druivenras

  • 100% Avesso

Omschrijving

  • Volle, droge complexe witte wijn, met een mooi geïntegreerde houttoets en een lange frisse, minerale afdronk. Mooie combinatie van elegantie en frisheid enerzijds en body en structuur anderzijds. De indicatie ‘Vinhas Velhas’ verwijst naar het feit dat de wijn gemaakt is van oude wijnstokken…in dit geval van de oudste (80 jaar oude!) wijnstokken van het domein. De naam ‘Esculpido’ betekent ‘gesculpteerd’ en verwijst naar de grillige vorm van deze oude stokken die wel gebeeldhouwd lijken
  • 100% Avesso (Dit autochtoon druivenras wordt vooral geteeld in het noorden van Portugal, meer bepaald in de Minho/Vinho Verde regio)
  • De wijn heeft 12 maanden gerijpt in houten vaten van 500L, gevolgd door 10 à 12 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: culinaire wijn aanbevolen bij visgerechten in het algemeen, maar in het bijzonder bij vette vissoorten (zoals makreel, paling, forel, zalm) en rijke visgerechten (zoals kabeljauw met mosterd-roomsaus of met chorizo, paling in de room, risotto met vis, visgratin, in de schelp gegratineerd Sint-Jacobsvruchten, crab cakes of een Zarzuela). Past ook bij gevogelte bereidingen met roomsaus (zoals een ‘poulet de Bresse à la crème’) en vegetarische gerechten op basis van venkel
  • Toekomst: nu mooi op dronk, maar heeft nog veel bewaarpotentieel (tot 2030)
  • Regio: Baião (een gemeente gelegen in het district Porto, grenzend aan de Douro) – Minho – Portugal
  • Het in Portugal toonaangevende wijnmagazine ‘Revista de Vinhos’ geeft de wijn een topscore van 18/20

Stellenrust Estate – Peppergrinder’s Shiraz

  • 2021
  • 19.75

Druivenras

  • 100% Shiraz (Syrah)

Omschrijving

  • Rijke, volfruitige, kruidige rode wijn met mooi versmolten tannines en een – zoals de naam ‘Peppergrinder’/’Pepermolen’ aangeeft – voor Shiraz/Syrah kenmerkende pepertoets in zowel neus als afdronk
  • 50 jaar oude wijnstokken
  • De wijn heeft 10-24 maanden gerijpt in eiken vaten (waarvan 95% in Franse en 5% in Amerikaanse eiken vaten)
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij gegrild rundsvlees (zoals een entrecôte of dunne lende), lamskoteletjes, lamsbout met rozemarijn en knoflook, kruidige stoofpotjes (zoals Veau Marengo en wildragout), pluimwild (zoals fazant, eend en duif), geroosterde aubergine en gerechten met smaakvolle paddenstoelen (eekhoorntjesbrood, morieltjes, shiitake)
  • Toekomst: nu reeds mooi op dronk maar met bewaarpotentieel (tot 2030)
  • Regio: Stellenbosch – Westkaap – Zuid-Afrika
  • De jaargang 2021 van deze wijn wordt bekroond met uitstekende scores en onderscheidingen:
    • James Suckling (Wine Spectator) geeft een score van 90/100 (‘A rich and juicy shiraz that has barbecued meat, black plum and cinnamon stick on the nose. It’s full-bodied and spicy with medium tannins. Straightforward and satisfying’)
    • Het Zuid-Afrikaanse wijnmagazine ‘Platter’s Guide 2025’ geeft een ‘4 ½ Stars’ score van 92/100 (‘The 2021 displays its namesake peppery perfume, dark-toned berries, savoury and smoky tones’)
    • Ook Master of Wine Tim Atkin geeft een score van 92/100
    • Op ‘The Michelangelo International Wine and Spirits Awards’ competitie (Zuid-Afrika 2024) werd de wijn beloond met een Gold Award