• +32 (0)476 542 908

Tecedeiras – Touriga Francesca – Douro DOC – 2019

  • 2019
  • 27.90

Druivenras

  • 100% Touriga Franca

Omschrijving

  • Een geconcentreerde, complexe wijn, met veel diepgang, intens fruit, mooi versmolten tannines en een lange afdronk. Quinta das Tecedeiras ligt op de linkeroever van de rivier de Douro, in het prestigieuze gebied van São João da Pesqueira. De Quinta was voorheen een nonnenklooster en is nu eigendom van de wijnliefhebbers Marcelo Lima en Tony Smith
  • 100% Touriga Franca (ook ‘Touriga Francesca’ genoemd, is de belangrijkste druif voor het maken van rode portwijn. ‘Touriga Francesca’ is lichter en eleganter dan de meer bekende en krachtigere druif ‘Touriga Nacional’. Volgens wijncritica Jancis Robinson verhoudt Touriga Franca zich tot Touriga Nacional, zoals Cabernet Franc zich verhoudt tot Cabernet Sauvignon)
  • Gerijpt op Franse eiken (500 L) vaten gedurende 19 maanden, gevolgd door 12 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past uitstekend bij rundsvlees in saus, maar ook bij rosbief, lamsbout of carré d’agneau, bij ‘Magret/Confit de Canard’, bij wildgerechten in het algemeen (hertenkalf, haas, everzwijn, duif, struisvogel) en kruidige stoofpotjes (zoals Boeuf Bourguignon, Daube de boeuf à la Provençale en wildragout)
  • Toekomst: Nu reeds mooi op dronk, maar heeft nog een paar jaar potentieel (2028)
  • Regio: São João da Pesqueira – Douro – Portugal
  • Het toonaangevende Portugese wijnmagazine ‘Vinho Grandes Escolhas’ geeft de wijn een uitstekende score van 18/20

 

Weingut Thomas Pichler – Südtirol Lagrein Riserva DOC – ‘SOND’

  • 2020
  • 29.50

Druivenras

  • 100% Lagrein

Omschrijving

  • Soepele rode wijn boordevol fruit, met rijpe, mooi versmolten tannines. Topcuvee van het Weingut Thomas Pichler. Van deze wijn worden slechts 2000 flessen gebotteld
  • 100% Lagrein. Het belangrijkste autochtone blauwe druivenrras van Südtirol / Trentino-Alto Adige
  • De wijn rijpt 20 maanden op Franse eikenhouten vaten (waarvan de helft op nieuwe eik)
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij rundsvlees (zoals een tournedos ‘Rossini’ of een steak ‘Stroganoff’,), bij lamsbout of lamsschouder en wildgerechten (zoals gebraden eend met frambozensaus, hindefilet met veenbessen, hazenrug met airelles)
  • Toekomst: nu reeds heel genietbaar, maar met mooi bewaarpotentieel (tot 2030)
  • Regio: Alto-Adige – Zuid-Tirol – Italië

 

Bougrier – Touraine Brut – ‘Première Idylle’

  • 14.50

Druivenras

  • Chardonnay
  • Chenin Blanc
  • Pinot Noir

Omschrijving

  • Frisse mousserende wijn gemaakt volgens de ‘méthode traditionnelle’ waarop ook Champagne wordt gevinifieerd (vroeger ook wel méthode Champenoise genoemd)
  • Blend van Chardonnay, Chenin Blanc en Pinot Noir
  • Deze schuimwijn rijpt 12 maanden op fles (‘la mise sur lattes’), terwijl wettelijk ‘slechts’ een rijping van minstens 9 maanden is vereist (Ter vergelijking: voor een Champagne Brut Sans Année (BSA) is minimum 15 maanden ‘mise sur lattes’ vereist). Hoe langer de rijping op fles, hoe hoger de kwaliteit
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Gastronomie: als aperitief of als begeleider van Sushi en voorgerechten op basis van zeevruchten. Ideaal voor feesten en recepties
  • Toekomst: nu drinken (best niet langer dan 1 jaar bewaren)
  • Regio: Touraine – Vallée de la Loire
  • Wijncriticus James Suckling geeft deze wijn een mooie score van 89/100, met als commentaar: “A pleasant sparkling wine with plenty of apples, pears and white flowers on the nose. It’s creamy with a rich character to the mid-palate. Slightly sweet edge towards the finish”

 

Gris d’Amélie – Hommage – Pays d’Oc IGP

  • 2023
  • 6.90

Druivenras

  • 85% Grenache
  • 15% Syrah

Omschrijving

  • Fruitige, frisse rosé wijn. De indicatie ‘Gris’ verwijst naar het feit dat de wijn gemaakt is zonder maceratie/schilweking van de druiven. De wijn heeft hierdoor een zeer lichte, zalmroze, kleur. Vlotte, zomerse, budget-vriendelijke terraswijn
  • 85% Grenache (aangevuld met 15% Syrah)
  • Deze ‘rosé de pressurage’ (zonder maceratie) wordt gevinifieerd in inox cuves
  • Alcoholpercentage: 12,5%
  • Gastronomie: Perfect als terraswijn of zomer-aperitief, of als begeleider van tapas, charcuterie, frisse mediterrane zomersalades (zoals een salade Niçoise, een Griekse salade, een salade met kip en appel/mango of een salade met geitenkaas en avocado), zalmcarpaccio en gegrilde vis
  • Toekomst: nu mooi op dronk, geen bewaarwijn
  • Regio: Languedoc – Frankrijk

 

 

Château Malbat – Bordeaux Blanc AOP – L’Authentique

  • 2023
  • 8.35

Druivenras

  • 50% Sauvignon Blanc
  • 50% Sauvignon Gris

Omschrijving

  • Toegankelijke, ronde, droge witte Bordeaux, met een subtiele houttoets. Uitstekende prijs-kwaliteit
  • Grotendeels (85%) op inox gevinifieerd, 15% gerijpt in Franse eiken barriques
  • Alcoholpercentage: 13,5 %
  • Gastronomie: past bij allerlei visgerechten (gepocheerd, met saus, gegrild of gebakken, pastagerechten met vis), salades (bijv. salade met kip en avocado of een salade met appel en kalkoen of met mango, avocado, koriander en garnalen), Griekse Mezze, carpaccio van Sint-Jacobsvruchten, tartaar van zalm, asperges à la Flamande of met zalm, quiches (met asperges, met courgette of broccoli en gerookte zalm, enz.)
  • Toekomst: Nu reeds mooi op dronk, maar de wijn heeft nog bewaarpotentieel (2026)
  • Regio: La Réole (gelegen in het Département Gironde, aan de oever van de Garonne) – Bordeaux – Frankrijk

 

Quinta da Lapa – Fernão Pirão

  • 2021
  • 13.90

Druivenras

  • 100% Fernão Pires

Omschrijving

  • Rijke, complexe, boeiende maaltijdwijn met een licht oxidatieve ‘sherry’ toets en lange afdronk. Deze bijzondere wijn dankt zijn uniek karakter aan het intens schilcontact tijdens de fermentatie (een techniek die eerder zeldzaam is bij het maken van witte wijn), alsook aan het gebruik van overrijpe druiven. Het resultaat is volgens de wijnmakers Jaime Quendera & Jorge Ventura: een witte wijn die als een rode gedronken dient te worden
  • 100% Fernão Pires (het meest aangeplante witte druivenras van Portugal)
  • Gevinifieerd op hoge temperatuur in inox cuves. Schil en sap ondergaan samen de alcoholische gisting gedurende 7 dagen, wat de wijn extra veel smaak en structuur geeft
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: eerder een maaltijdwijn, perfect als begeleider van gegrilde zeevruchten, geroosterde octopus, gerookte en gepekelde vis, gerechten met saffraan, ovengebakken rijst, Aziatische recepten gekruid met curry, saté of szechuanpeper en oude gerijpte kazen
  • Toekomst: nu mooi op dronk maar met bewaarpotentieel (2027)
  • Regio: Tejo – Portugal
  • Deze bijzondere wijn wordt binnen de wijnwereld gewaardeerd met lovende scores/commentaren:
    • Jancis Robinson geeft een score van 17/20 (“Smells rich and ripe, very ripe citrus and just slightly tropical but also has that dried-grasses note of skin contact. Deep and inviting aroma. Very good freshness for Fernão Pires, subtle tannins and even with the intense aromas, should be a good food wine. Deep and chewy and long”)
    • Wijnmagazine ‘Wine Enthusiast’ geeft een score van 90/10 (“Thanks to long skin contact, this wine has added richness. It is dry and also intense, giving a full wine with light oxidation and plenty of taut acidity”)
    • Het toonaangevende Portugese wijnmagazine ‘Vinho Grandes Escolhas’ geeft de wijn een mooie score van 16,5/20 (“Golden straw colour with brownish tinges. Aromas of melon and stone fruit, complex notes of oxidation resulting from winemaking. The entrance in the mouth is remarkable, revealing volume and body, again complex notes of evolution with terpenic hints and the characteristic molasses and toast of Fernão Pirão. It is a white that is drunk like a red”)

Entre-Deux-Monts – Molenberg Collection Héritage

  • 2022
  • 24.90

Druivenras

  • 75% Chardonnay
  • 25% Pinot Gris

Omschrijving

  • Elegante, houtgelagerde droge witte wijn, met een perfecte balans tussen hout- en fruitaroma’s, geproduceerd door het West-Vlaamse domein ‘Entre-Deux-Monts’. Entre-Deux-Monts betekent letterlijk ‘tussen twee bergen’ en verwijst naar de ligging van het wijndomein tussen de Rodeberg en de Zwarteberg, in het dorp Westouter (een deelgemeente van de gemeente Heuvelland), vlakbij de Noord-Franse grens. Deze wijn is gemaakt van een selectie van de beste en oudste druivenstokken van het domein, afkomstig van percelen gelegen op de ‘Molenberg’ (Molenberg is de oude benaming voor de Vidaigneberg, een heuvel die tegen de Zwarteberg leunt)
  • Gemaakt van de oudste (20 jaar oude) wijnstokken van het domein
  • 9 maanden gerijpt op Franse en Hongaarse eiken vaten (waarvan de helft nieuwe eik)
  • Alcoholpercentage: 12,5%
  • Gastronomie: deze maaltijdwijn past perfect bij culinaire gerechten zoals gegratineerde oesters/mosselen, Sint-Jacobsvruchten (gegratineerd in de schelp of gegrild), gegrilde kreeft met kruidenboter, zeetong à la meunière, noordzeegarnalen (bijvoorbeeld gevulde aardappel met grijze garnalen) en kabeljauw/tarbot/tongrolletjes met mousseline- of witte wijnsaus
  • Toekomst: nu mooi op dronk, maar met bewaarpotentieel (2026)
  • Regio: Westouter – Heuvelland – België
  • Bekroond met:
    • een gouden medaille op het concours ‘beste Belgische wijn van het jaar’ (2023) georganiseerd door de Vereniging Vlaamse Sommeliers
    • een “coup de cœur” label in de Gault&Millau wijngids 2024

Pêra Doce – Vinho Regional Tejo – Vinho Tinto

  • 2020
  • 6.95

Druivenras

  • 50% Aragonez/Tempranillo
  • 25% Alicante Bouschet
  • 25% Trincadeira

Omschrijving

  • Soepele, sappige, toegankelijke rode wijn, met zachte tannines en een elegante afdronk. ‘Pêra Doce’ betekent letterlijk ‘zoete peer’ (en verwijst naar de vele perenbomen die het domein vroeger telde) maar wordt in de Portugese spreektaal vaak gebruikt om aan te duiden dat iets niet makkelijk of evident is: “Não é pera doce”/”It’s not easy, it’s tough”. Een wijn die heel veel waar voor zijn geld biedt
  • 50% Aragonez (Portugese naam voor Tempranillo), 25% Alicante Bouschet, 25% Trincadeira
  • Vinificatie in inox cuves
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: ruim inzetbare wijn, aanbevolen bij rijke pastagerechten, rood vlees, lamsvlees, moussaka, kruidige Aziatische bereidingen (zoals Thaise groene curry’s) en vegetarische gerechten zoals gegrilde groenten, gebakken aubergines of witte bonen met ratatouille
  • Toekomst: Geen bewaarwijn, nu mooi op dronk
  • Regio: Tejo, Lisboa
  • De wijn behaalde een gouden medaille op de internationale ‘Berlin Wine Trophy’ competitie 2022 en werd door het gereputeerde Amerikaanse tijdschrift ‘Wine Enthusiast’ bekroond met een mooie score van 87/100, met als commentaar: “Ripe fruits, soft tannins and juicy acidity make for an attractive wine. Its blackberry flavors are cut with balanced acidity in a satisfying, easy-going wine that is ready to drink”

The Ned – Sauvignon Blanc

  • 2022
  • 12.90

Druivenras

  • 100% Sauvignon Blanc

Omschrijving

  • Frisse, fruitige, levendige, droge witte wijn. Met de typische loepzuivere, uitbundigheid van Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. De Sauvignon Blanc wijnen uit Nieuw-Zeeland behoren tot de beste van de wereld: nergens anders haalt men zulke krachtige, expressieve aroma’s uit de Sauvignon druif. De wijnen kunnen de vergelijking met de top van Sancerre makkelijk doorstaan. De wijngaard ligt op de flanken van de (909 m hoge) berg ‘The Ned’, vandaar de naam
  • Klassieke vinificatie op inox
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Toekomst: Nu mooi op dronk. Geen bewaarwijn, bij voorkeur vóór eind 2025 drinken
  • Gastronomie: past heel goed bij zeevruchten, tartaar van rauwe vis, Sushi, Sashimi, oesters met een milde vinaigrette, salades (bijv. een salade van krab en artisjokken), gegrilde/gefrituurde of gebakken vis, gestoomde forel, vegetarische gerechten, asperges en geitenkaas
  • Regio: Waihopai Valley – Marlborough – Nieuw-Zeeland
  • Bekroond met mooie scores:
    • De gerenommeerde Oostenrijkse wijngids Falstaff geeft een score van 90/100 en omschrijft de wijn als: ‘Typical of the variety on the nose, but not too loud, freshly cut grass, nettle, kiwi, subtle green bell pepper and pepper. Juicy on the palate, lively acidity, creamy core, slightly tangy, savoury. Medium-bodied in extract and body, a refreshing Sauvignon Blanc’
    • Wijncriticus James Suckling geeft een score van 91/100, met als commentaar: Lemongrass, gooseberries, green pineapples and salted lime. Tangy and crisp with a medium body and refreshing, subtly saline finish. Vegan’ 

Bodega Valdehermoso – Sotavento Verdejo Sobre Lias – D.O. Rueda

  • 2023
  • 8.75

Druivenras

  • 100% Verdejo

Omschrijving

  • Toegankelijke, volfruitige witte wijn, met een mooie afdronk
  • 100% Verdejo (Het belangrijkste witte druivenras van het wijngebied Rueda)
  • 60-90 jaar oude wijnstokken
  • Gedurende 4 maanden gevinifieerd in inox cuves ‘sur lies’/’sobre lias’ (opvoeding op gistdroesem die de wijn extra smaak, structuur en romigheid geeft). 3% werd apart gefermenteerd in Franse eiken vaten
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: smaakt perfect bij zeevruchten, gerechten met vette vissoorten (zoals makreel, heilbot, sardienen en zalm), pasta (bijvoorbeeld zalmlasagne), Aziatische gerechten (zoals Oosterse viscurry met rijst) en salades (zoals een salade met avocado en garnalen of een slaatje met gerookte zalm, geitenkaas en appel). Ook lekker bij bouillabaisse met rouille
  • Toekomst: Geen bewaarwijn, bij voorkeur vóór eind 2026 drinken
  • Regio: Nava del Rey – Rueda – Castilla y Leon
  • Wijncriticus James Suckling (Wine Spectator) geeft een score van 91/100 en omschrijft de wijn als: Melon, pineapple, lemongrass and fresh pears on the nose. Fruity and vibrant, with delicious herb and mineral undertones, a medium body, and a creamy, lengthy finish

40 – Primitivo – Puglia IGP

  • 2022
  • 9.75

Druivenras

  • 100% Primitivo

Omschrijving

  • Ronde, soepele rode wijn boordevol rijp fruit. De ‘40’ verwijst naar de ouderdom van de wijnstokken. Een wijn die heel veel waar voor zijn geld biedt
  • 100% Primitivo (De Italiaanse Primitivo druif is identiek aan de Californische Zinfandel druif)
  • 40 jaar oude stokken
  • De wijn heeft 5 maanden gerijpt in inox, gevolgd door 3 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: aanbevolen bij gegrild (runds-, varkens-, lams-) vlees, stoofschotels (zoals een Marokkaanse lamstajine), geroosterde eend, Oosterse (pikant) gekruide gerechten (zoals pikant rundsvlees, eendencurry), kruidige pastagerechten, maar ook bij charcuterie (zoals eendenmousse, proscuitto, pancetta, coppa, truffelsalami) en oude, gerijpte harde kazen
  • Toekomst: nu mooi op dronk, maar heeft nog bewaarcapaciteit (2026)
  • Regio: Fasano (tussen Bari en Brindisi) – Puglia

 

Cuveé Capitelle – Merlot – Grande Réserve

  • 2022
  • 8.90

Druivenras

  • 100% Merlot

Omschrijving

  • Toegankelijke, vlotte, mooi uitgebalanceerde rode wijn met zachte tannins en een lichte houttoets
  • In inox gevinifieerd, gevolgd door een korte rijping van 4 maanden in houten vaten
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: allround inzetbare doorschenk- en huiswijn, past o.a. heel goed bij een zomerse BBQ, een sappige hamburger, gevogelte (zoals geroosterde kip of kalkoenlapjes), gegrilde groenten, charcuterie, salade caprese, pastagerechten en pizza’s. Omwille van zijn zachte tannines past de wijn ook heel goed ook bij zachte, romige wittekorstkazen (Brie, Camenbert)
  • Toekomst: geen bewaarwijn. Nu perfect op dronk (tot 2026)
  • Regio: Montpellier – Languedoc

 

 

Mas Des Bressades – Cuvée Tradition Rosé – AOP Costières de Nîmes

  • 2023
  • 10.70

Druivenras

  • 50% Grenache
  • 30% Syrah
  • 20% Cinsault

Omschrijving

  • Genereuze, karaktervolle rosé met een kruidige afdronk. Niet louter een terraswijn, maar vooral ook een maaltijdwijn
  • ‘Rosé de saignée/macération’, gevinifieerd in betonnen cuves. In tegenstelling tot rosé’s de pressurage (waarbij het sap direct uit de schil wordt geperst), is een rosé de saignée donkerder van kleur en krachtiger van smaak, doordat het sap langer in contact is geweest met de schillen
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: deze gastronomische rosé past uitstekend bij een zomerse barbecue (vooral bij gegrilde vis, kip en varkensvlees), bij zomerse salades, maar ook bij tapas, fijne charcuterie, eendenborst met sinaasappel, vegetarische gerechten, pikante Oosterse keuken en paella
  • Toekomst: Nu drink klaar (tot 2025)
  • Regio: Manduel (tussen Nîmes en Avignon) – Zuidelijke Rhône – Frankrijk