• +32 (0)476 542 908

Domaine Sophie Cinier – Saint Véran ‘A la Côte’ AOC

  • 2022
  • 27.90

Druivenras

  • 100% Chardonnay

Omschrijving

  • Volle, droge witte wijn afkomstig van een piepklein domein in het zuiden van Bourgogne. De 2,33 ha wijngaarden situeren zich in en rond de gemeente Fuissé. De gepassioneerde wijnmaakster/oenologe Sophie Cinier maakt er schitterende, Chardonnay’s. Zo ook volgens de gerenommeerde wijncritica Jancis Robinson: Sophie Cinier’s wines are consistently impressive and good value. The power of her wines has been carefully harnessed, the winemaking finely tuned, to retain their finesse and the individual character of each wine’
  • 45 jaar oude stokken
  • De wijn rijpt 12 maanden op oude (3-7) jaar oude- eikenhouten vaten
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Gastronomie: ideaal bij visgratin, gegratineerde oesters/mosselen, Sint-Jacobsvruchten (gegratineerd in de schelp of gegrild), visgerechten met roomsaus, gevogelte bereidingen met roomsaus, waterzooi, vol-au-vent en kazen (Délice de Bourgogne, Camenbert, Brie, Chaource, Brillat Savarin, Chèvre du Mâconnais)
  • Toekomst: Nu reeds mooi op dronk, heeft evenwel nog wat bewaarpotentieel (2030)
  • Regio: Mâconnais – Bourgogne – Frankrijk
  • De gerenommeerde wijncritica Jancis Robinson geeft de wijn een mooie score van 16,5/20, met als begeleidend commentaar: Fermented in older barrels and aged one year on fine lees. Smells riper-fruited than the Mâcon-Fuissé Les Perrières – a touch of apricot and ripe but fresh apple. Deep, firm, gently chewy texture and a fresh, dry finish with a light lees grip. Long, mouth-watering finish’

Inspiration By Chloé – Rouge Réserve – Pays d’Hérault IGP

  • 2023
  • 7.95

Druivenras

  • Grenache
  • Syrah
  • Mourvèdre

Omschrijving

  • Soepele, vol-fruitige, vlot drinkende rode wijn met een aangename eiken houttoets. Uitermate geschikt (als huiswijn) voor dagdagelijkse consumptie. Toegankelijk zowel qua smaak als prijs
  • GSM Blend (= blend van Grenache, Syrah en Mourvèdre)
  • De wijn rijpt 12 maanden in inox vaten. Door toevoeging van eiken houtstaven verkrijgt de wijn een subtiele houttoets
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: allround inzetbare doorschenk- en huiswijn, past (zoals het etiket aangeeft) heel goed bij rundsvlees (entrecôte, boeuf bourguignon), maar ook bij een klassieke BBQ, gehakt, stoofschotels (zoals rundsstoverij) en kruidige pastagerechten
  • Toekomst: geen bewaarwijn. Nu perfect op dronk (2027)
  • Regio: Saint-Saturnin-de-Lucian – Hérault – Languedoc – Frankrijk

 

Cantina Borga – Prosecco Brut – Millesimato

  • 2023
  • 13.35

Druivenras

  • 100% Glera

Omschrijving

  • Frisse, elegant fruitige, droge mousserende wijn met een aantrekkelijke, romige textuur
  • Prosecco wordt gemaakt volgens de methode Charmat, ook wel methode Cuve Close of metodo Italiano/Martinotti genoemd. De wijn hergist in een drukbestendige inox tank/cuve en dus niet op fles zoals bij Champagne of Cava. Dit zorgt ervoor dat de Prosecco meer primair fruit heeft en geen toasty gistige toetsen
  • Alcoholpercentage: 11,5%
  • Gastronomie: als aperitief, als begeleider van canapé hapjes en antipasti
  • Toekomst: nadat een schuimwijnfles met een definitieve, champignonvormige kurk wordt afgesloten, blijft de inhoud gemiddeld nog 3 jaar goed. Deze prosecco werd gemaakt van de oogst van 2023 en gebottled in de lente van 2024, waardoor we als consument weten dat we de fles best consumeren vóór de lente van 2027!
  • Regio: Treviso – Veneto – Italië
  • Wijnmagazine Decanter schat deze schuimwijn hoog in met een mooie score van 90/100

Le Cri – Gris – Pays d’Oc IGP

  • 2023
  • 7.75

Druivenras

  • Grenache Noir
  • Cinsault

Omschrijving

  • Fruitige, frisse rosé wijn. De indicatie ‘Gris’ verwijst naar het feit dat de wijn gemaakt is zonder maceratie/schilweking van de druiven. De wijn heeft hierdoor een zeer lichte, zalmroze, kleur. Vlotte, budget-vriendelijke terraswijn
  • Blend van Grenache Noir en Cinsault
  • Deze ‘rosé de pressurage’ (zonder maceratie) wordt gevinifieerd in inox cuves
  • Alcoholpercentage: 12,5%
  • Gastronomie: Perfect als terraswijn of aperitief, of als begeleider van tapas, charcuterie, frisse mediterrane salades (zoals een salade Niçoise, een Griekse salade, een salade met kip en appel/mango of een salade met geitenkaas en avocado), zalmcarpaccio en gegrilde vis
  • Toekomst: nu mooi op dronk, geen bewaarwijn
  • Regio: Languedoc – Frankrijk

SASSI San Christoforo – Langhe DOC Nascetta

  • 2023
  • 21.50

Druivenras

  • 85% Nascetta
  • 15% Chardonnay

Omschrijving

  • Elegante, droge witte wijn, met een mooi geïntegreerde, subtiele houttoets en een perfecte balans tussen frisse zuren en exotisch fruit. Geproduceerd door een piepkleine ‘Boutique Winery’ in het hart van de Barbaresco regio. De 3,2 ha wijngaarden situeren zich in de gemeente Neive. De gepassioneerde wijnmaker/oenoloog Davide Carniel produceert er jaarlijks amper 000 flessen (4.500 daarvan zijn Barbaresco wijnen)
  • Nascetta is een autochtoon, maar eerder zeldzaam wit druivenras uit Piëmonte. Het ras staat aangeplant in de westelijke Langheheuvels. Het was ooit bijna uitgestorven maar is nu aan een (kleine) revival bezig
  • 85% Nascetta ; 15% Chardonnay
  • De wijn heeft 10 maanden gerijpt in kleine (225 liter) barriques (van 2-4 jaar oud)
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: ideaal bij allerlei visgerechten (gegrild of gebakken, met een saus, pastagerechten met vis, risotto met vis, visgratin, gegratineerde oesters/mosselen, carpaccio van witte vis) en ei met witte truffel
  • Toekomst: Nu reeds te genieten, maar heeft nog bewaarpotentieel (2027)
  • Regio: Neive – Piëmonte

 

 

SASSI San Christoforo – Langhe DOC Nebbiolo

  • 2022
  • 19.90

Druivenras

  • 100% Nebbiolo

Omschrijving

  • Elegante rode wijn met fijne tannines, afkomstig van een piepkleine ‘Boutique Winery’ in het hart van de Barbaresco regio. De 3,2 ha wijngaarden situeren zich in de gemeente Neive. De gepassioneerde wijnmaker/oenoloog Davide Carniel produceert er jaarlijks amper 000 flessen (4.500 daarvan zijn Barbaresco wijnen). M.a.w het rendement/ha is extreem laag (28hl/ha). Deze wijn is mooi Nebbiolo getypeerd en een interessant, meer betaalbaar, alternatief voor Barolo en Barbaresco (Voor een Barolo of Barbaresco betaal je al gauw minimaal 15 € meer…)
  • De wijn heeft 6 maanden gerijpt in kleine (225 liter) barriques, gevolgd door 4 maanden oudering op fles
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: fijne charcuterie, gevogelte (zoals fazant, parelhoen, duif of eendenborst), gegrild rood vlees, fijn wild zoals ree of hertenkalf, paddenstoelen (bijvoorbeeld hertenkalf met eekhoorntjesbrood of risotto met porcini) en allerlei gerechten met (witte) truffel (zoals parelhoen met truffelsaus, pasta met truffelsaus, risotto met truffels of truffelolie, gepocheerd ei met zwarte truffel). Nebbiolo past uitstekend bij truffel
  • Toekomst: Nu reeds te genieten, maar heeft nog bewaarpotentieel (2028)
  • Regio: Neive – Piëmonte

 

Newton Johnson – Albariño

  • 2022
  • 18.75

Druivenras

  • 100% Albariño

Omschrijving

  • Elegante, droge witte wijn, met een mooi geïntegreerde, subtiele houttoets en een perfecte balans tussen frisse zuren en sappig fruit. Van het gereputeerde familiedomein Newton Johnson, gelegen in de Hemel-en-Aarde vallei, op een boogscheut van het havenstadje Hermanus, waar een verkoelende zeebries zorgt voor een perfect klimaat voor de teelt van Albariño. De klimatologische omstandigheden zijn er vergelijkbaar met die van het Spaanse Galicië vlakbij de Atlantische Oceaan, de bakermat van de Albariño druif
  • De wijn ondergaat een rijping van 8 maanden (29% in eivormige betonnen cuves, 62% in inox cuves en 9% in grote houten foeders)
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: perfect als begeleider van allerlei visgerechten (gerookt, gepocheerd, gefrituurd, gegrild of gebakken, tartaar van rauwe vis, Sushi, carpaccio van witte vis, pastagerechten met vis, risotto met vis, enz.). Ook lekker bij salades (bijvoorbeeld met geitenkaas en/of asperges of artisjok)
  • Toekomst: nu mooi op dronk, kan nog mooi evolueren (2029)
  • Regio: Hermanus – Walker Bay – Upper Hemel-en-Aarde vallei – Westkaap – Zuid-Afrika
  • Jaargang 2022 van deze topwijn krijgt meerdere lovende recensies/scores:
    • Master of Wine Jancis Robinson geeft de wijn een topscore van 17,5/20 (Ye gods this is intense! Intensely apricot, so salty it’s like potassium salts. Stinging acidity, but in a way that makes you feel alive and breathless. Bracing. Quince, kumquat. Quick and urgent. Outstanding. It’s not often I taste an Albariño that could stand shoulder to shoulder with the best of Rías Baixas, but this one could. No hurry to drink it, either’)
    • Master of Wine Tim Atkin geeft een score van 92/100 (‘The Newton Johnsons have been making Albariño since 2013 and were one of the early adopters of the grape. Combining stainless steel, concrete egg and foudre components, this is a richer style that’s dominated by grapes from a north-facing site. Peach and orange zest flavours are underpinned by tangy acidity’)
    • Het Zuid-Afrikaanse wijnmagazine ‘Platter’s Guide 2023’ geeft een ‘4 ½ Stars’ score van 94/100

Garcia de la Jara

  • 2023
  • 13.75

Druivenras

  • 40% Petit Verdot
  • 30% Tintilla de Rota
  • 30% Tannat

Omschrijving

  • Elegante, karaktervolle rode wijn met een fijne houttoets. Deze wijn is afkomstig van een piepklein wijndomein van amper 2 hectaren groot, gelegen op 100 meter van het strand van La Jara, in Sanlúcar de Barrameda in Andalusië. Het gebied is vooral bekend vanwege de Sherry, maar tot in de 19de eeuw werden hier klassieke witte en rode wijnen gemaakt van andere druiven dan de Palomino waarvan Sherry wordt gemaakt. Van deze wijn worden slechts 12.000 flessen geproduceerd. Het kleine domein produceert trouwens maar 2 wijnen, deze rode blend van o.a. de autochtone Tintilla de Rota en één witte 100% Palomino.
  • De wijn rijpt gedurende 6 maanden in (4 jaar) oude Bordelese barriques, gevolgd door 6 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past uitstekend bij wildgerechten (everzwijn, reebout, hertenvlees, hazenrug). Is ook lekker bij gegrild of gebakken rood vlees zoals een goede ‘Entrecote’, ‘Côte à l’Os’ of Ossenhaas, maar ook bij lamsvlees (lamskroon, tajine van lam) en pittig gekaramelliseerde of gemarineerde varkensreepjes
  • Toekomst: Nu reeds perfect op dronk maar heeft nog bewaarpotentieel (tot 2028)
  • Regio: Sanlúcar de Barrameda – Andalusië – Spanje

 

SASSI San Christoforo – Moscato d’Asti DOCG

  • 2022
  • 13.90

Druivenras

  • 100% Moscato Bianco

Omschrijving

  • Licht sprankelende, verfrissende witte dessertwijn met een mooie balans tussen zoet en zuur
  • DOCG wijn: Denominazione di Origine Controllata e Garantita is de allerhoogste kwaliteitsnorm in Italië: wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden. Anno 2024 kent Italië 77 DOCG wijnen
  • 100% Moscato Bianco (ook wel ‘Muscat Blanc à Petits Grains’ genoemd)
  • Deze wijn wordt gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol. Daardoor heeft deze wijn een laag alcoholgehalte van maar 5,5%. Door de druiven te vergisten in afgesloten druktanks komt er koolzuur in de wijn, die daardoor licht mousserend/‘frizzante’ wordt (De Asti methode is een variant van de ‘Méthode Cuve Close’)
  • Alcoholpercentage: 5,5%
  • Gastronomie: koel geschonken, heel lekker bij zoete desserts en fruit, zoals bijvoorbeeld een fruitsalade, ijs met fruit, aardbeientaart, appelcake, een met vruchtencoulis overgoten Piëmontese ‘Panna Cotta’ of een Italiaanse ‘Panettone’ (traditioneel luxebrood of cake met vruchten, dat in Italië typisch vooral rond Kerstmis wordt gegeten). Kan ook perfect gedronken worden als licht en verfrissend aperitief of als licht verteerbaar ‘mid-afternoon’ drankje
  • Toekomst: geen bewaarwijn, een wijn om jong te drinken
  • Regio: Neive – Piëmonte

Villa Carumé – ‘Bianco’ – Terre Siciliane IGT

  • 2023
  • 9.60

Druivenras

  • Grillo
  • Catarratto
  • Zibibbo
  • Inzolia

Omschrijving

  • Fruitige, vlot drinkende, aromatische droge witte wijn. Uitstekende prijs-kwaliteit!
  • Blend van 4 autochtone Siciliaanse druivenrassen: Grillo, Catarratto, Zibibbo en Inzolia
  • Vinificatie in inox cuves. De wijn onderging gedurende 5 maanden een ‘élevage sur lies fines’ (opvoeding op gistdroesem), die de wijn extra smaak en structuur geeft, gevolgd door 3 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 12,5%
  • Gastronomie: een perfecte begeleider van antipasti en allerlei visgerechten, zowel gebakken, gegrilde als gefrituurde vis, als zeevruchten (zoals gegrilde scampi) en pasta’s met vis (zoals ‘Pasta alle Vongole’ of het Siciliaanse streekgerecht ‘Pasta con le Sarde’/pasta met gebakken sardienen). Ook lekker bij salades (zoals een vegetarische pastasalade met Halloumi of een rucola salade met gegrilde groenten of een koude pastasalade met garnaaltjes en avocado) .
  • Toekomst: Nu perfect op dronk (tot eind 2026)
  • Regio: Mazara del Vallo – Sicilië – Italië

 

Villa Carumé – ‘Nero’ – Sicilia DOC

  • 2022
  • 9.60

Druivenras

  • Nero d’Avola
  • Syrah

Omschrijving

  • Evenwichtige rode wijn, soepel van smaak maar toch met pit en karakter. Zeer geschikt (als huiswijn) voor dagdagelijkse consumptie. Toegankelijk zowel qua smaak als prijs.
  • Blend van Nero d’Avola (het belangrijkste rode druivenras van Sicilië) en Syrah
  • 4 maanden gerijpt in inox, gevolgd door 4 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past zeer goed bij ‘dagelijkse kost’ in het algemeen, maar in het bijzonder ook bij een BBQ, kruidige stoofschotels, pittige Italiaanse gerechten op basis van tomaten (zoals Spaghetti alla putanesca, pasta all’Arrabiata, een vegetarische Melanzane parmigiana, pizza Siciliana/Napolitana/Diavola, kruidige Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus)
  • Toekomst: Nu perfect op dronk (tot eind 2026)
  • Regio: Mazara del Vallo – Sicilië – Italië

 

Cantine Ravazzi – Chianti DOCG

  • 2022
  • 11.95

Druivenras

  • 80% Sangiovese
  • 10% Canaiolo
  • 10% Ciliegiolo

Omschrijving

  • Fijne, fruitige, toegankelijke rode wijn. Mooi Sangiovese getypeerd. Een klassieke Chianti met een uitstekende prijs/kwaliteit ratio
  • DOCG wijn: ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’ is de allerhoogste kwaliteitsnorm in Italië
  • Uitsluitend op inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij antipasti zoals: droge ham (prosciutto), salami, insalata caprese (plakjes rijpe tomaat, buffelmozzarella en blaadjes basilicum), bruschetta, Toscaanse crostini met kippenlever, anjovispasta en dipsausen. Maar ook bij pastagerechten (zoals Aubergines met pasta en parmezaanse kaas, Lasagne/Spaghetti Bolognese, Spaghetti alla Carbonara), pizza, gegrild rood vlees zoals een Bistecca alla Fiorentina, steak tartaar, rundscarpaccio en harde kazen zoals pecorino kaas
  • Toekomst: Nu en de komende 2 jaar (2024-26) mooi op dronk
  • Regio: Palazzone – Siena – Chianti – Toscane
  • De Italiaanse wijncriticus Luca Maroni geeft de wijn in zijn jaarlijkse wijngids ‘Annuario dei Migliori Vini Italiani’ – omwille van diens uitstekende prijs/kwaliteit – een topscore van 96/100

Château Puy Castéra – Haut-Médoc – Cru Bourgeois

  • 2020
  • 14.95

Druivenras

  • 50% Cabernet Sauvignon
  • 35% Merlot
  • 14% Cabernet Franc
  • 1% Petit Verdot

Omschrijving

  • Klassieke evenwichtige rode Bordeaux met mooi versmolten tannines. Een ‘Cru Bourgeois’ – van het (in Bordeaux) uitstekende wijnjaar 2020 – die zonder meer top is qua prijs-kwaliteit verhouding
  • De stokken zijn gemiddeld 30 jaar oud
  • De wijn ondergaat 22 maanden rijping vóór botteling: 12 maanden op Franse eikenhouten vaten, gevolgd door 10 maanden rijping in inox cuves
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gegrild rundsvlees en rundsvlees in saus (zoals Steak met Haut-Médoc saus met eekhoorntjesbrood of een entrecôte à la Bordelaise), bij pluimwild (fazant, parelhoen, patrijs) bereid in saus (zoals cognac/fine champagne saus, champignonsaus of mosterdsaus) en bij fijn pelswild zoals haas, ree of hertenkalf
  • Toekomst: nu mooi op dronk, maar heeft nog bewaarpotentieel (2028)
  • Regio: Haut-Médoc (tussen Pauillac en Saint-Estèphe) – Bordeaux
  • Jaargang 2020 van deze wijn krijgt meerdere lovende recensies/scores:
    • De Franse wijngids ‘Gilbert & Gaillard’ bekroont de wijn met een gouden medaille en mooie score van 90/100 (“Belle robe rubis soutenu. Nez racé de fruits rouges et noirs associés à une tonalité grillée. En bouche une attaque ample, des tanins veloutés et un fruit qui monte en puissance jusqu’en finale. Un millésime réussi, au bel avenir”)
    • Andreas Larsson (voormalig ‘beste sommelier ter wereld’) geeft een score van 92/100 (“Dark garnet with a purple hue. Pure aromas of cassis, plum, tobacco, fine oak and bouquet garni. The palate combines density and freshness with fine layers of savoury dark fruit, plenty of grainy tannin adding backbone, balanced oak and a long vigorous finish”)
    • Het Franse, internationale wijnmagazine ‘VertdeVin’ geeft een score van 91-92/100