Pierre Usseglio et Fils – Châteauneuf-du-Pape Blanc – “Première Pierre”
Druivenras
- 50% Clairette (Blanche)
- 25% Grenache Blanc
- 20% Clairette Rose
- 5% Bourboulenc
Omschrijving
- Volle, maar terzelfdertijd ook elegant frisse, droge witte wijn met een lange afdronk. Eleganter dan de meeste witte wijnen van deze warme regio. Van een van de onbetwiste topdomeinen van Chateauneuf-du-Pape, en bij uitbreiding van heel Frankrijk (‘Incontestablement l’un des meilleurs domaines de France’ dixit Jeb Dunnuck). Châteauneuf-Du-Pape is vooral beroemd om zijn rode wijn. Witte Châteauneuf-du-Pape is eerder zeldzaam, maar juist daarom ook heel gegeerd
- 50% Clairette (Blanche) ; 25% Grenache Blanc ; 20% Clairette Rose (een mutatie van de Clairette Blanche) ; 5% Bourboulenc
- Oude wijnstokken (tussen 35 en 75 jaar oud)
- De wijn rijpt gedurende 1 jaar (75% in eiken vaten ; 20% in terracota amforen ; 5% in inox)
- Gastronomie: deze feestelijke wijn past goed bij gegrilde gamba’s, langoustines/kreeft armoricaine, gerechten met crab (zoals gegrilde Kingcrab of gevulde Noordzeecrab), scampis/escargots in lookboter, allerlei visgerechten (gebakken tarbot, brandade van kabeljauw, rog met kappertjes en botersaus), tartare van zalm of tonijn, maar ook bij gevogelte in roomsaus
- Toekomst: nu reeds op dronk, maar zal mooi op dronk blijven tot 2032
- Regio: Chateauneuf-du-Pape – Zuidelijke Rhône – Frankrijk
- Bekroond met mooie scores:
- 16,5/20 (Jancis Robinson:“Whole-bunch-pressed. Tasted blind. Apple and pear notes on the nose. The palate is dense and has a nutty lime note as well – honey and apricots on the finish. Nice, fresh acidity gives this good energy and vibrancy”)
- 93/100 (Jeb Dunnick: ”The 2022 Châteauneuf Du Pape Première Pierre Blanc has a gorgeous nose of spiced pears, honeysuckle, acacia flowers, and spice that carries to a medium to full-bodied, nicely textured, balanced, layered style on the palate. It brings plenty of richness while staying fresh and lively, with a terrific sense of minerality on the finish”)