• +32 (0)476 542 908

Weingut Artner – Ried Steinäcker 1ÖTW

  • 2018
  • 39.50

Druivenras

  • 100% Zweigelt

Omschrijving

  • Complexe, elegante, houtgelagerde Zweigelt met rijpe tannines en een mooie afdronk. Een van de topcuvees van het gerenommeerde Weingut Artner, uitsluitend afkomstig van de ‘Ried Steinäcker’ premier cru wijngaard of ‘Erste Lage’ (1ÖTW = 1ste Lage volgens de Österreichische Traditions Weingüter classificatie), ideaal gelegen op een heuvelrug vlakbij de Donau
  • 15 maanden gerijpt in klassieke Franse eikenhouten vaten (225L) barriques
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij pels- en pluim-wild (zoals everzwijn, reebout, hertenvlees, fazant, eend, duif) maar ook bij gebraden en gegrild varkens/runds/lamsvlees
  • Toekomst: nu reeds lekker, maar de wijn heeft zeker nog bewaarpotentieel (2028)
  • Regio: Höflein – Carnuntum – Neder-Oostenrijk (tussen Wenen, de zuidelijke oevers van de Donau en de Slowaakse grens)
  • Deze jaargang werd ruim bekroond met diverse topscores:
    • De gerenommeerde Oostenrijkse wijngids Falstaff geeft een score van 94/100 (Dark ruby, purple reflections, subtle brightening at the rim. Fine oak spice, vanilla, black cherry, dark berry, a hint of clove and cinnamon, attractive bouquet. Juicy, blackberry confit, pronounced fruit, ripe tannins, chocolatey touch, has good freshness, cherry on the finish, persistent, good maturity, definite further ageing potential)
    • Jancis Robinson geeft een topscore van 17+/20 (‘Deep cherry red with smudgy rim. Toasty-oak aroma along with spicy black fruit and a definite herbal/stemmy note. Dry, savoury, rocky finesse on the palate. The freshness is as much in the tannins as in the acidity, neither of which are lacking. Elegant, even in youth. A lightly charry aftertaste. Long and promising’)
    • Door het Oostenrijks wijnmagazine Vinaria verkozen als beste Zweigelt van Neder-Oostenrijk (NÖ-Zweigelt Cup Sieger, Kat. Premium: 4,5 Sterne)
    • De Oostenrijkse wijngidsen ‘A la Carte’ en ‘Gault Millau’ geven de wijn scores van resp. 92+/100 en 17/20

Weingut Artner – Spazierer

  • 2021
  • 9.75

Druivenras

  • Grüner Veltliner
  • Muskateller
  • Welschriesling

Omschrijving

  • Frisse, vlot drinkende droge witte wijn
  • Deze wijn is een blend/mengeling van verschillende druivenrassen, die niet apart maar ineens samen worden gevinifieerd (het is m.a.w. geen assemblage/cuvée van eerst afzonderlijk gevinifieerde druivenrassen). In Oostenrijk noemt men een dergelijke wijn een ‘Gemischter Satz’
  • Blend van Grüner Veltliner, Muskateller (Duitse term voor Muscat) en Welschriesling (niet te verwarren met Riesling)
  • Uitsluitend in inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Gastronomie: perfect als terraswijn of aperitief, als begeleider van zeevruchten, gefrituurde vis, loempia, tempura, salades (zoals Griekse salade met feta, salade met geitenkaas), tartaar van zalm (met Avocado), vegetarische gerechten bijvoorbeeld op basis van pompoen/butternut (zoals gebakken pompoen of lasagne met pompoen, spinazie en feta)
  • Toekomst: geen bewaarwijn, een wijn om jong te drinken (2024)
  • Regio: Höflein – Carnuntum – Neder-Oostenrijk (tussen Wenen, de zuidelijke oevers van de Donau en de Slowaakse grens)
  • Weingut Artner wordt door de Oostenrijkse Falstaff Wijngids (2022-23) bekroond met een 4 sterren classificatie en omschreven als: ‘A winery with consistent outstanding quality and class. A winery with significant international recognition’

Cantina Valsamoggia – Pignoletto – Colli Bolognesi DOCG Superiore

  • 2021
  • 7.75

Druivenras

  • 100% Grechetto Gentile

Omschrijving

  • Frisse, vlot drinkende droge witte wijn. Uitstekende prijs-kwaliteit, zeker voor een DOCG Superiore wijn
  • ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’ (DOCG) is de allerhoogste kwaliteitsnorm in Italië . De term ‘Superiore’ betekent bovendien dat de wijn wordt gemaakt van een selectie van de allerbeste druiven afkomstig van een klein productiegebied
  • 100% Grechetto Gentile (in Emilia Romagna wordt deze druif ook ‘Pignoletto’ genoemd). Niet te verwarren met de Grechetto Bianco uit Umbrië
  • Uitsluitend in inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: perfect als aperitief, als begeleider van allerlei visgerechten (zowel gebakken, gegrilde als gefrituurde vis, tartaar van vis en pasta’s met vis, zoals ‘Pasta alle Vongole’), loempia, tempura, vegetarische gerechten (bijvoorbeeld op basis van pompoen/butternut, zoals gebakken pompoen of lasagne met pompoen, spinazie en feta)
  • Toekomst: geen bewaarwijn, een wijn om jong te drinken (2024)
  • Regio: Cantina Valsamoggia is gelegen in de Italiaanse wijnregio Emilia Romagna, op de heuvels tussen Modena en Bologna (dit berggebied wordt ‘Colli Bolognesi’ genoemd, letterlijk: de heuvels van Bologna)

Tenuta Langasco – Langhe Favorita DOC

  • 2021
  • 10.90

Druivenras

  • 100% Favorita

Omschrijving

  • Droge, fruitige, toegankelijke witte wijn met een mooie afdronk en dito aroma
  • 100% Favorita (Piëmontese benaming voor ‘Vermentino’)
  • Vinificatie uitsluitend op inox
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: perfect als aperitief, of als begeleider van allerlei visgerechten, zowel gebakken, gegrilde als gefrituurde vis (bijv. Calamares), zeevruchten, pasta’s met vis (zoals ‘Pasta alle Vongole’ of een pastasalade met garnaal en avocado). Ook vissoorten met een meer stevige smaak zoals zalm, forel of gebakken mosselen passen bij deze wijn. Hetzelfde geldt voor smaakvolle vegetarische gerechten (bijv. pasta met pesto of geroosterde groenten zoals aubergines en venkel, gekruid met mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm, knoflook en oregano)
  • Toekomst: Nu en de komende 2 jaren (2022-2024) mooi op dronk
  • Regio: Piëmonte – Langhe – Italië

 

SASSI San Christoforo – Barbaresco DOCG ‘San Christoforo’

  • 2018
  • 35.75

Druivenras

  • 100% Nebbiolo

Omschrijving

  • Karaktervolle, droge rode ‘terroir’ wijn afkomstig van een piepkleine ‘Boutique Winery’ in het hart van de Barbaresco regio. De 3,2 ha wijngaarden situeren zich in de gemeente Neive. De gepassioneerde wijnmaker/oenoloog Davide Carniel produceert er jaarlijks amper 000 flessen (4.500 daarvan zijn Barbaresco wijnen). M.a.w het rendement/ha is extreem laag (28hl/ha)
  • Barbaresco behoort (samen met Barolo en Brunello di Montalcino) tot The Three Big B’s” van de Italiaanse wijnwereld. DOCG Barbaresco is samen met DOCG Barolo de bekendste appellatie van Piëmonte. Beide hebben de reputatie bij de beste wijnen van Italië te horen. Beide worden genoemd naar hun wijnstreek, die op haar beurt de naam draagt van een wijndorp. Beide dorpen bevinden zich op amper 25 kilometer van elkaar. De Barbaresco regio is wel 4 maal kleiner en Barbaresco’s zijn daardoor ook schaarser

 

  • Rijpt gedurende 36 maanden: 12 maanden in kleine (225 liter) barriques, gevolgd door 18 maanden op grote eiken vaten, gevold door 6 maanden oudering op fles vooraleer de wijn op de markt wordt gebracht
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: stoofpotten, gegrild vlees, wildgerechten (bijvoorbeeld hertenkalf met eekhoorntjesbrood) en allerlei gerechten met (witte) truffel (zoals Parelhoen met truffelsaus, pasta met truffelsaus of risotto met truffels of truffelolie). Past ook heel goed bij oude, stevige (brokkel) kazen
  • Toekomst: Bewaarwijn (2022-2030). Liefhebbers van jonge, tanninerijke wijnen zullen de wijn (bij voorkeur na karaferring) nu reeds waarderen
  • Wijncritica Jancis Robinson geeft de wijn een excellente score van 17+/20 en dito beoordeling: ‘Just mid ruby with bricky rim. Balsamic sweet and peppery nose with a hint of oatmeal and iron. Generous and a little youthful with sappy acidity cutting through the fruit. Delicious chewy tannins complement the generous, yet elegant fruit finish. An estate that merits more attention’

Barone di Valforte – Abbruzo Pecorino DOC

  • 2021
  • 10.75

Druivenras

  • 100% Pecorino

Omschrijving

  • Frisse, elegante witte wijn met een aangename afdronk
  • 100% Pecorino, een autochtoon Abruzzees druivenras (Niet te verwarren met de Italiaanse schapenkaas met dezelfde naam. De Pecorino druif wordt ook wel “Schapendruif” genoemd. De Pecorino dankt haar naam aan de schapen van Italiaanse boeren, die de druif als lekkernij beschouwden -> ‘Pecora’ staat voor schapen in het Italiaans)
  • Geen houtlagering, in inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: aanbevolen bij risotto met zeevruchten/scampi of met groenten zoals groene asperges, erwten, … bij pasta met zeevruchten, sushi, lichte visgerechten: gestoomd, gepocheerd, gebakken, gegrild, gefrituurd of met een lichte saus
  • Toekomst: Nu perfect op dronk, maar kan nog een paar jaar mee. Drinken tussen nu en 2025
  • Regio: Silvi (nabij Pescara) – Abruzzen – Italië