• +32 (0)476 542 908

Château ‘Moulin Caresse’ – AOC Montravel Rouge – ‘CENT pour 100’

  • 2016
  • 17.50

Druivenras

  • 50% Merlot
  • 20% Malbec
  • 20% Cabernet Franc
  • 10% Cabernet Sauvignon

Omschrijving

  • Krachtige, evenwichtige rode wijn uit een van de nieuwste AOC’s in Frankrijk. De appellatie ‘AOC Montravel Rouge’ grenst aan de appellaties ‘Saint-Emilion’ en ‘Pomerol’. De nieuwe AOC heeft unieke regels die in Frankrijk voorlopig alleen nog worden toegepast in ‘Champagne’. Of een wijn het AOC-label Montravel Rouge mag dragen, wordt immers pas beslist nadat hij is gebotteld. Een proefpanel beoordeelt of de wijn voldoet aan de AOC-kwaliteitsregels. Ook wordt de bewaarbaarheid van de wijn getest. Een wijn die er in kwaliteit op achteruit gaat, wordt het daaropvolgende jaar de AOC-status ontnomen. Montravel Rouge dient voor minimum 50% uit Merlot te bestaan. Deze ‘grande’ cuvée ‘Cent pour 100’ is afkomstig van de beste percelen van het wijndomein, die gedisciplineerd worden onderhouden voor een bewust laag rendement van 40 à 45 hl/ha
  • Klassieke Bordeaux blend : 50% Merlot ; 20% Malbec ; 20% Cabernet Franc ; 10% Cabernet Sauvignon
  • 18 maanden gerijpt in nieuwe, eikenhouten vaten
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: Een ideale begeleider van van rundsvlees met romige saus (champignonroomsaus, peperroomsaus), pels- en pluim-wild (haas, everzwijn, reebout, hertenvlees, hazenpeper, konijn, kwartel, fazant, eend/magret de canard) maar ook van een goede ‘Côte de Boeuf’, ‘Côte à l’Os’ of lamskroon/filet
  • Toekomst: Nu reeds mooi op dronk, maar lang houdbaar (tot 2026)
  • Regio: Montravel (Pays de Bergerac), appellatie grenzend aan Bordeaux

 

 

Domaine Sophie Cinier – Saint Véran ‘A la Côte’ AOC

  • 2017
  • 23.90

Druivenras

  • 100% Chardonnay

Omschrijving

  • Volle, droge witte wijn afkomstig van een piepklein domein in het zuiden van Bourgogne. De 3,5 ha wijngaarden situeren zich in en rond de gemeente Fuissé. De gepassioneerde wijnmaakster/oenologe Sophie Cinier maakt er schitterende, Chardonnay’s. Zo ook volgens de gerenommeerde wijncritica Jancis Robinson: Sophie Cinier’s wines are consistently impressive and good value. The power of her wines has been carefully harnessed, the winemaking finely tuned, to retain their finesse and the individual character of each wine’
  • 40 jaar oude stokken
  • De wijn rijpt 12 maanden op oude (3-7) jaar oude- eikenhouten vaten
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: ideaal bij visgratin, gegratineerde oesters/mosselen, Sint-Jacobsvruchten (gegratineerd in de schelp of gegrild), visgerechten met roomsaus, gevogelte bereidingen met roomsaus, waterzooi, vol-au-vent en kazen (Délice de Bourgogne, Camenbert, Brie, Chaource, Brillat Savarin, Chèvre du Mâconnais)
  • Toekomst: Nu reeds mooi op dronk, heeft evenwel nog wat bewaarpotentieel (2022)
  • Regio: Mâconnais – Bourgogne – Frankrijk
  • Wijncitica Jancis Robinson geeft deze wijn een mooie score van 16,5/20: ‘Easy, peachy fruit on the nose, and very creamy acidity. Very much the ripeness of the south, but with attractive pithy orange character to finish’

Tenuta Sant’Antonio – Monti Garbi – Valpolicella Ripasso Superiore DOC

  • 2017
  • 16.50

Druivenras

  • 70% Corvina en Corvinone
  • 20% Rondinella
  • 10% Croatina en Oseleta

Omschrijving

  • Rijke, evenwichtige rode wijn met een kruidige afdronk. Traditioneel gevinifieerde Valpolicella
  • Deze wijn is gemaakt volgens de ‘Ripasso’ vinificatiemethode, waarbij de wijn een tweede gisting op het druivenmost waar Amarone van gemaakt is, ondergaat. Hierdoor krijgt de wijn extra rijkdom, body en complexiteit
  • 20 jaar oude stokken
  • 12 maanden gerijpt op grote (500L) eikenhouten vaten (30% op nieuwe eik en 70% op 1 jaar oude vaten)
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past uitstekend bij rijke pastagerechten (zoals Spaghetti Bolognese en Lasagne), gegrild/geroosterd runds/varkensvlees, risotto (zoals truffelrisotto), gerechten met gehakt (zoals gehaktbood of Italiaans gehaktballetjes)
  • Toekomst: Nu reeds mooi op dronk, maar met bewaarpotentieel (2025)
  • Regio: Valpolicella – Veneto – Italië
  • Deze wijn krijgt mooie scores in diverse wijngidsen:
    • Een score van 90/100 in de Italiaanse Luca Maroni Gids ‘Annuario Dei Migliori Vini Italiani’ 2019
    • Een score van 91/100 in de Oostenrijkse wijngids Falstaff
    • De Italiaanse wijngids ‘Vini Buoni D’Italia’ geeft de wijn 3 Stelle/Sterren

Quinta Vale D’Aldeia – Azeite Virgen Extra (50 cl)

  • 8.50

Omschrijving

  • ‘Extra Vierge’ olijfolie (Het label ‘extra vierge’ betekent dat het een ‘beste kwaliteit’ olijfolie van koude (eerste) persing betreft)
  • Gemaakt van de variëteiten galega, cordovil, bical en cobrançosa
  • Goudgele olie met een groene schijn. Fruitige aroma’s met kruidige toetsen. Volle, rijke smaak, pittig. De smaak loopt pikant uit met een bittertje in finale
  • Gastronomie: deze olijfolie is geschikt voor zowel koud gebruik (zoals bij pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen) als voor bakken en braden. Bij bakken en braden gaat de smaak van de olijfolie wel grotendeels verloren
  • Regio: Douro – Portugal

 

 

Casanova di Neri – Rosso di Montalcino DOC

  • 2016
  • 25.90

Druivenras

  • 100% Sangiovese

Omschrijving

  • Karaktervolle, elegante droge rode wijn met veel rood fruit, fijne tannines en een mooie afdronk, gemaakt door een van de onbetwiste topdomeinen van Montalcino. De wijnmakers van Casanova di Neri bestempelen deze wijn graag als hun ‘jonge Brunello’. De wijn wordt gemaakt van dezelfde kwaliteit druiven als degene die voor de Brunello’s worden geselecteerd. Het voornaamste verschil is dat deze ‘rosso’ een minder lange houtlagering en rijping op fles ondergaat, dan voor Brunello di Montalcino minimaal vereist is (Een Brunello mag op z’n vroegst het vijfde jaar dat volgt op de oogst op de markt gebracht worden en moet minimaal 24 maanden vatrijping ondergaan). Voor de Brunello’s van 2016 moeten we dus nog wachten tot 2021, terwijl deze ‘rosso’ ons nu reeds laat genieten van het (voor Montalcino/Sangiovese uitstekende) wijnjaar 2016
  • 18 maanden gerijpt in eikenhouten vaten
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gegrild rood vlees zoals een Bistecca alla Fiorentina, bij stoofpotjes van wild, maar ook bij pastagerechten (zoals Aubergines met pasta en parmezaanse kaas, Lasagne/Spaghetti Bolognese) en risotto met porcini/gedroogd eekhoorntjesbrood
  • Toekomst: Nu en de komende 3-4 jaar (2024) mooi op dronk
  • Regio: Montalcino – Toscane

 

Château Des Sources – Costières de Nîmes Blanc AOC

  • 2018
  • 9.95

Druivenras

  • Blend van Marsanne en Rousanne

Omschrijving

  • Volle, droge witte Côte du Rhône. Mooi getypeerd, maar frisser dan de doorsnee witte wijnen uit de Rhône regio
  • Vinificatie in inox cuves
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: past uitstekend bij allerlei visgerechten (gegrild of gebakken, met een saus, pastagerechten met vis), gegratineerde mosselen, scampis/escargots in lookboter, risotto (met Sint Jacobs vruchten)
  • Toekomst: Nu perfect op dronk, maar met nog wat bewaarpontentieel (2021)
  • Regio: Castillon-du-Gard – Costières de Nimes – Côte du Rhône – Frankrijk
  • De wijn werd onderscheiden met:
    • een gouden medaille op het Concours Général Agricole (Parijs 2019)
    • een zilveren medaille op het Concours Mondial de Bruxelles 2019
    • een selectie in de Wijnkoopgids Frank Van der Auwera 2019: Beste 300 wijnen onder 10 euro

 

David & Nadia – Wine of origin Swartland – Grenache

  • 2017
  • 35.25

Druivenras

  • 100% Grenache

Omschrijving

  • Elegante, fijne, fluweelzachte rode ‘terroir’ wijn van het wijnmakerskoppel David en Nadia Sadie. David en Nadia leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan de wijnuniversiteit van Stellenbosch. Momenteel worden ze algemeen beschouwd als de ‘Swartland Stars’ van de wijnregio (Jancis Robinson 2019) en hun Grenache monocépage behoort volgens het toonaangevende wijnmagazine Decanter tot de ‘Top Grenache wines from around the world’ (Decanter 2018)
  • De wijn heeft 12 maanden gerijpt in oude Franse eiken vaten van 500L
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: past uitstekend bij stoofpotjes van wild, fijn gevogelte (eend, duif), een traditionele Coq-au-Vin, aardse gerechten (bijvoorbeeld met paddenstoelen/truffel) of ‘gewoon’ lekker als genietwijn
  • Toekomst: nu reeds mooi op dronk maar met bewaarpotentieel (tot 2025)
  • Regio: Swartland – Coastal Region – Westkaap – Zuid-Afrika
  • De jaargang 2017 van deze topwijn wordt overladen met lovende recensies:
    • Jancis Robinson geeft de wijn een uitzonderlijke score van 18/20 en omschrijft de wijn als: ‘Transparent garnet. Very fresh, grainy and a sweet start – really lively. So appetising! Really textured and super-fresh. Long and satisfying. Both juicy and chewy’.
    • Master of Wine Tim Atkin geeft een score van 95/100
    • Het Zuid-Afrikaanse wijnmagazine ‘Platter’s Guide’ geeft een ‘Five Star’ score van 95+

 

Marie De Lauzerda – Esprit Libre – AOP Languedoc

  • 2018
  • 9.75

Druivenras

  • 65% Grenache
  • 35% Syrah

Omschrijving

  • Gulle, volfruitige, evenwichtige Zuiderse rode wijn met een kruidige afdronk. Van deze wijn werden slechts 1.900 flessen gemaakt
  • 25 jaar oude wijnstokken
  • Vinificatie op inox
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij grillades (BBQ), zuiderse kruidige gerechten (zoals: tomate farcie of paprika/courgette gevuld met gehakt), pâté en croûte en charcuterie in het algemeen
  • Toekomst: Nu mooi op dronk, maar heeft nog potentieel om te verouderen (tot eind 2021)
  • Regio: Villespassans (in de buurt van Saint-Chinian) – Languedoc

 

 

 

‘Weingut Zull’ – Pinot Noir

  • 2015
  • 24.90

Druivenras

  • 100% Pinot Noir

Omschrijving

  • Uiterst elegante, fijne, evenwichtige rode wijn met zijdezachte tannines. Heerlijke, typisch Germaanse expressie van de Pinot Noir druif
  • 18 maanden in (3-5 jaar) oude eikenhouten vaten gerijpt
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij fijn gevogelte (eend, fazant, duif), aardse gerechten, bijvoorbeeld met paddenstoelen/truffel, Bourgondische gerechten (zoals Boeuf Bourguignon en Coq au Vin), hertenkalf of ‘gewoon’ lekker als genietwijn. Omwille van zijn zachte tannines past de wijn ook heel goed bij een klassieke kaasschotel
  • Toekomst: Nu perfect op dronk (kan nog 1 à 2 jaar verouderen tot 2021, maar ons advies is de wijn nu te drinken)
  • Regio: Schrattenthal – NiederÖsterreich – Oostenrijk
  • De wijn kreeg zowel van de gerenomeerde Oostenrijkse wijngids ‘Falstaff’ als van het Amerikaanse tijdschrift ‘Wine Enthusiast’ een identieke, uitstekende score van 92/100

Los Arraez – Canallas Tinto

  • 2018
  • 7.35

Druivenras

  • 50% Tempranillo
  • 50% Monastrell (Spaanse benaming voor Mourvèdre)

Omschrijving

  • Soepele, toegankelijke rode wijn met mooi verweven tannines. Jong en uitbundig zowel qua (fruit)smaak als uitstraling. Een ideale instapwijn voor beginnende rode wijndrinkers. Maar ook meer ervaren wijnliefhebbers zullen deze evenwichtige wijn zeker kunnen appreciëren
  • Kort (4 maanden) gerijpt op Amerikaanse eik
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: past zeer goed bij pasta, pizza, tapas, tortillas, charcuterie, paté, gehaktbrood met krieken, moussaka…of gewoon als vlotte doordrinkwijn onder vrienden
  • Toekomst: Geen bewaarwijn, wordt best binnen de 2-3 jaar (2019-2021) gedronken
  • Regio: Valencia – Spanje
  • Deze wijn kreeg een zilveren medaille op het 24ste internationale ‘Mundus Vini’concours 2019

 

 

 

Rietvallei Estate – Sauvignon Blanc

  • 2018
  • 9.30

Druivenras

  • 100% Sauvignon Blanc

Omschrijving

  • Frisse, fruitige, levendige, droge witte wijn
  • Wijnstokken zijn tussen 10 en 38 jaar oud
  • Vinificatie in inox cuves, geen houtlagering
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: past zeer goed bij schaal- en schelpdieren, tartaar van rauwe vis, Sushi, Sashimi, gegrilde/gefrituurde of gebakken vis en geitenkaas. Ook lekker als aperitief
  • Toekomst: nu en de komende 2 jaar (2019-21) mooi op dronk
  • Regio: Robertson – Breede Rivier Valley – Westkaap – Zuid-Afrika
  • De wijn behaalde een zilveren medaille op de Zuid-Afrikaanse ‘Veritas Awards 2018’ competitie (Het grootste en oudste wijnconcours van Zuid-Afrika)

 

Weingut Zull – Weinviertel DAC – Grüner Veltliner

  • 2018
  • 12.60

Druivenras

  • 100% Grüner Veltliner

Omschrijving

  • Karaktervolle, droge witte wijn. Mooie combinatie van zacht fruit, frisse zuren en kruidigheid (de voor Grüner Veltliner typische toets van witte peper). De lichte, voor Oostenrijkse witte wijnen vaak kenmerkende ‘Spritzigkeit’ (lichte sprankeling), voegt een extra frisse toets toe
  • 100% Grüner Veltliner (De Grüner Veltliner is de nationale trots van de Oostenrijkse wijnbouw. Het is er het meest aangeplante witte druivenras)
  • DAC staat voor een regionaal bepaalde garantie voor kwaliteit en herkomst. Verschillende tests, die een Weinviertel DAC met succes moet doorstaan, garanderen de hoge kwaliteit (DAC is de afkorting van ‘Districtus Austriae Controllatus’ te vergelijken met het Franse AOC of the Italiaanse DOC)
  • Vinificatie op inox cuves
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: veelzijdig inzetbare wijn. De Grüner Veltliner druif combineert makkelijk met allerlei gerechten. Vandaar dat de druif zeer in trek is bij sommeliers. Elk zelf-respecterend restaurant heeft minstens één ‘Grüner Veltliner’ op de wijnkaart. Een ideale begeleider van o.a. kruidige Aziatische (wok)gerechten, tartaar van zalm (met Avocado), een koude visschotel (bijvoorbeeld met zalm belle vue), asperges à la Flamande of met zalm, quiches…en klassieke Oostenrijkse gerechten zoals: Wiener Schnitzel, kalfszwerik met champignons en gebakken forel met amandelen
  • Toekomst: Geen bewaarwijn, wordt best binnen de komende 2 jaar (2019-2021) gedronken
  • Regio: Schrattenthal – NiederÖsterreich – Oostenrijk (Tegen de grens met Tjechië)
  • De wijn kreeg van de gerenomeerde Oostenrijkse wijngids Falstaff een uitstekende score van 91/100