• +32 (0)476 542 908

Weingut Artner – Blaufränkisch Selektion

  • 2019
  • 15.75

Druivenras

  • 100%  Blaufränkisch

Omschrijving

  • Elegante, rode wijn met veel finesse en zachte, mooi geïntegreerde tannines
  • 100% Blaufränkisch (is na Zweigelt het tweede belangrijkste druivenras van Oostenrijk)
  • 11 maanden gerijpt in klassieke Franse eikenhouten vaten (225L) barriques
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past goed bij rundsvlees (zoals een côte à l’os, boeuf à la bourguinonne stoofpot). Maar ook bij (met gehakt) gevulde paprika, bij gestoofde groenten en bij gevogelte gerechten (fazant, parelhoen, kwartel, patrijs, wilde eend, duif)
  • Toekomst: nu reeds mooi op dronk, maar de wijn heeft nog bewaarpotentieel (2024)
  • Regio: Höflein – Carnuntum – Neder-Oostenrijk (tussen Wenen, de zuidelijke oevers van de Donau en de Slowaakse grens)
  • Weingut Artner wordt door de Oostenrijkse Falstaff Wijngids (2022-23) bekroond met een 4 sterren classificatie en omschreven als: ‘A winery with consistent outstanding quality and class. A winery with significant international recognition’

 

 

Weingut Artner – Ried Steinäcker 1ÖTW

  • 2018
  • 39.50

Druivenras

  • 100% Zweigelt

Omschrijving

  • Complexe, elegante, houtgelagerde Zweigelt met rijpe tannines en een mooie afdronk. Een van de topcuvees van het gerenommeerde Weingut Artner, uitsluitend afkomstig van de ‘Ried Steinäcker’ premier cru wijngaard of ‘Erste Lage’ (1ÖTW = 1ste Lage volgens de Österreichische Traditions Weingüter classificatie), ideaal gelegen op een heuvelrug vlakbij de Donau
  • 15 maanden gerijpt in klassieke Franse eikenhouten vaten (225L) barriques
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij pels- en pluim-wild (zoals everzwijn, reebout, hertenvlees, fazant, eend, duif) maar ook bij gebraden en gegrild varkens/runds/lamsvlees
  • Toekomst: nu reeds lekker, maar de wijn heeft zeker nog bewaarpotentieel (2028)
  • Regio: Höflein – Carnuntum – Neder-Oostenrijk (tussen Wenen, de zuidelijke oevers van de Donau en de Slowaakse grens)
  • Deze jaargang werd ruim bekroond met diverse topscores:
    • De gerenommeerde Oostenrijkse wijngids Falstaff geeft een score van 94/100 (Dark ruby, purple reflections, subtle brightening at the rim. Fine oak spice, vanilla, black cherry, dark berry, a hint of clove and cinnamon, attractive bouquet. Juicy, blackberry confit, pronounced fruit, ripe tannins, chocolatey touch, has good freshness, cherry on the finish, persistent, good maturity, definite further ageing potential)
    • Jancis Robinson geeft een topscore van 17+/20 (‘Deep cherry red with smudgy rim. Toasty-oak aroma along with spicy black fruit and a definite herbal/stemmy note. Dry, savoury, rocky finesse on the palate. The freshness is as much in the tannins as in the acidity, neither of which are lacking. Elegant, even in youth. A lightly charry aftertaste. Long and promising’)
    • Door het Oostenrijks wijnmagazine Vinaria verkozen als beste Zweigelt van Neder-Oostenrijk (NÖ-Zweigelt Cup Sieger, Kat. Premium: 4,5 Sterne)
    • De Oostenrijkse wijngidsen ‘A la Carte’ en ‘Gault Millau’ geven de wijn scores van resp. 92+/100 en 17/20

Weingut Artner – Spazierer

  • 2021
  • 9.75

Druivenras

  • Grüner Veltliner
  • Muskateller
  • Welschriesling

Omschrijving

  • Frisse, vlot drinkende droge witte wijn
  • Deze wijn is een blend/mengeling van verschillende druivenrassen, die niet apart maar ineens samen worden gevinifieerd (het is m.a.w. geen assemblage/cuvée van eerst afzonderlijk gevinifieerde druivenrassen). In Oostenrijk noemt men een dergelijke wijn een ‘Gemischter Satz’
  • Blend van Grüner Veltliner, Muskateller (Duitse term voor Muscat) en Welschriesling (niet te verwarren met Riesling)
  • Uitsluitend in inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Gastronomie: perfect als terraswijn of aperitief, als begeleider van zeevruchten, gefrituurde vis, loempia, tempura, salades (zoals Griekse salade met feta, salade met geitenkaas), tartaar van zalm (met Avocado), vegetarische gerechten bijvoorbeeld op basis van pompoen/butternut (zoals gebakken pompoen of lasagne met pompoen, spinazie en feta)
  • Toekomst: geen bewaarwijn, een wijn om jong te drinken (2024)
  • Regio: Höflein – Carnuntum – Neder-Oostenrijk (tussen Wenen, de zuidelijke oevers van de Donau en de Slowaakse grens)
  • Weingut Artner wordt door de Oostenrijkse Falstaff Wijngids (2022-23) bekroond met een 4 sterren classificatie en omschreven als: ‘A winery with consistent outstanding quality and class. A winery with significant international recognition’

Weingut Köster-Wolf – Sankt Laurent – Albiger Qualitätswein

  • 2020
  • 9.90

Druivenras

  • 100% Sankt Laurent

Omschrijving

  • Elegante, sappige rode wijn met zachte tannines en fijne zuren. Deze Albiger Qualitätswein is uitsluitend afkomstig van wijngaarden die zich in de gemeente Albig bevinden en is dus een Ortswein (of gemeentelijke appellatie). Een leuk en betaalbaar alternatief voor liefhebbers van Spätburgunder/Pinot Noir
  • 100% Sankt Laurent (Deze druif vind je vooral terug in Ooostenrijk, maar gedijt ook heel goed in Duitse wijnstreken zoals Pfalz en Rheinessen)
  • Vinificatie in inox cuves, geen houtlagering
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gerechten met paddenstoelen, varkensgebraad, gevogelte (kip, kalkoen), pluimwild (duif, fazant). Omwille van zijn zachte tannines past de wijn ook heel goed bij een klassieke kaasschotel
  • Toekomst: Nu perfect op dronk (kan nog 1 à 2 jaar verouderen tot 2024, maar ons advies is de wijn nu te drinken)
  • Regio: Albig – Rheinessen – Duitsland

 

Bodegas Piqueras – Los Losares – Pie Franco – Vino de Parcela

  • 2018
  • 13.90

Druivenras

  • 100% Garnacha Tintorera

Omschrijving

  • Krachtige, volle rode wijn, rijk en romig van smaak. Uitsluitend afkomstig van één enkel, 80 jaar oud perceel ‘Los Losares’, gelegen op 900 meter boven zeeniveau
  • 100% Garnacha Tintorera (ook gekend als ‘Alicante Bouschet’). Garnacha Tintorera is een van de weinige ‘teinturier’ (of ‘tintorera’ in het Spaans) druiven. Een blauwe druif met rood vruchtvlees. De meeste blauwe druiven hebben immers kleurloos vruchtvlees, waardoor er ook witte wijn kan van gemaakt worden
  • 80 (!) jaar oude, ongeënte (originele) wijnstokken. De indicatie ‘Pie Franco’ verwijst naar het feit dat het originele, ongeënte onderstammen betreft
  • 14 maanden gerijpt in Franse ‘Allier’ eikenhouten (300 liter) vaten
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: perfecte begeleider van rundsvlees (denk aan een Côte à l’os of entercote in romige saus zoals champignon/peperroomsaus, een tournedos ‘Rossini’, een steak ‘Stroganoff’ of een runderrollade), speenvarken, lamsvlees, krachtige wildgerechten (hertenkalf, haas, everzwijn, konijn). Maar ook uitstekend bij fazant/parelhoen/duif bereid in een cognac/fine champagne saus, (wilde) champignonsaus of mosterdsaus
  • Toekomst: een wijn waarvan men nu reeds volop kan genieten, maar met bewaarpotentieel (tot 2026)
  • Regio: Almansa – Castilië-La Mancha – Spanje
  • Deze wijn krijgt diverse lovende beoordelingen:
    • De Franse wijngids ‘Gilbert & Gaillard’ geeft een score van 93/100
    • Wijncriticus James Suckling (Wine Spectator) geeft een score van 92/100
    • De wijn werd bekroond met een gouden medaille op het Concours Mondial de Bruxelles 2021

Domaine Pierre Usseglio et Fils – Châteauneuf-du-Pape Blanc

  • 2020
  • 37.95

Druivenras

  • 70% Clairette
  • 25% Grenache Blanc
  • 5% Bourboulenc

Omschrijving

  • Volle, maar terzelfdertijd ook elegant frisse, droge witte wijn met een lange afdronk. Eleganter dan de meeste witte wijnen van deze warme regio. Van een van de onbetwiste topdomeinen van Chateauneuf-du-Pape, en bij uitbreiding van heel Frankrijk (‘Incontestablement l’un des meilleurs domaines de France’ dixit Jeb Dunnuck). Châteauneuf-Du-Pape is vooral beroemd om zijn rode wijn. Witte Châteauneuf-du-Pape is eerder zeldzaam, maar juist daarom ook heel gegeerd
  • De wijn rijpt gedurende 1 jaar (50% in inox en 50% in nieuwe en 1 jaar oude eiken vaten)
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: deze feestelijke wijn past goed bij gegrilde gamba’s, langoustines/kreeft armoricaine, gerechten met crab (zoals gegrilde Kingcrab of gevulde Noordzeecrab), scampis/escargots in lookboter, allerlei visgerechten (gebakken tarbot, brandade van kabeljauw, rog met kappertjes en botersaus), maar ook bij gevogelte in roomsaus
  • Toekomst: nu perfect op dronk, maar zal mooi op dronk blijven tot 2027
  • Regio: Chateauneuf-du-Pape – Zuidelijke Rhône – Frankrijk
  • Bekroond met diverse mooie scores:
    • 92/100 (Robert Parker’s Wine Advocate Magazine: ‘This 2020 Chateauneuf du Pape offers up hints of toast, but more white peach and citrus on the nose. Medium to full-bodied, it’s smooth and silky from start to finish, an elegant white to drink on the young side’)
    • 93/100 (Andreas Larsson, voormalig ‘beste sommelier ter wereld’:‘Bright straw colour with a purple hue. Fragrant and youthful with some flinty notes, roasted nuts, fresh stone fruit and ripe citrus. Very good grip on the palate, fine extract and freshness with a bold texture, layers of digest young fruit leading to a long vigorous finish’)
    • 94/100 (Jeb Dunnick: ‘This 2020 Chateauneuf du Pape is a true winner in the vintage. White peach, flowers and green almond notes dominate the bouquet. It’s medium-bodied with a pure seamless mouthfeel, a rare mix of richness and freshness and a great finish. While the reds from this terrific estate get all the press, they make a killer white!)

Domaine Pierre Usseglio et Fils – Châteauneuf-du-Pape AOC

  • 2020
  • 37.95

Druivenras

  • 60% Grenache
  • 25% Syrah
  • 10% Mourvèdre
  • 5% Cinsault

Omschrijving

  • Rijke, krachtige rode wijn met mooi versmolten zachte tannines. Een echte smaakbom van een van de onbetwiste topdomeinen van Chateauneuf-du-Pape, en bij uitbreiding van heel Frankrijk (‘Incontestablement l’un des meilleurs domaines de France’ dixit Jeb Dunnuck)
  • Van (35-75 jaar) oude wijnstokken
  • De wijn rijpt gedurende 12 maanden in eikenhouten vaten (mix van barriques van 225 liter en ½ muids van 700 liter)
  • Alcoholpercentage: 15,5%
  • Toekomst: Een wijn met bewaarpotentieel (tot 2030)
  • Gastronomie: deze ‘feestelijke’ wijn past uitstekend bij rundsvlees met rijke sauzen (zoals Peperroom, Wildsaus met chocolade, Cognacsaus met champignons), wildgerechten (hertenkalf, haas, eend, duif) en kruidige stoofpotjes (zoals Boeuf Bourguignon, Daube de boeuf à la Provençale en wildragout) of als meditatiewijn
  • Regio: Chateauneuf-du-Pape – Zuidelijke Rhône – Frankrijk
  • Bekroond met mooie scores:
    • In Robert Parker’s Wine Advocate Magazine krijgt de wijn een score van 91/100 (‘This full-bodied 2020 Chateauneuf du Pape is silky and easy to drink, with delicious blackberry and black olive notes’)
    • Andreas Larsson (voormalig ‘beste sommelier ter wereld’) geeft een score van 93/100 (‘Dark garnet colour. Pure and modern expression slightly darker fruit with plum, cherry and cassis paired with a hint of oak, garrigue, liquorice and peppery notes. Warm, unctuous and bold palate with fine proportions, grainy tannin, meaty dark fruit and a long lingering finish’)

In Situ – Signature Wines – Hillside Blend

  • 2019
  • 12.95

Druivenras

  • 55% Syrah
  • 40% Mourvèdre
  • 5% Viognier

Omschrijving

  • Elegante, evenwichtige, op finesse gevinifieerde rode wijn met soepele tannines en een kruidige afdronk. Een leuk alternatief voor liefhebbers van rode wijnen uit de Noordelijke Rhône
  • De wijn rijpt 12 maanden in Franse eiken vaten. Gevolgd door 6 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gegrild rundsvlees (zoals een Entrecôte of dunne lende), gegrilde lamsbout met rozemarijn, lamskoteletjes met ratatouille, kruidige stoofpotjes (zoals Veau Marengo en wildragout), pluimwild zoals eend, fazant of duif, vegetarische gerechten (bijv. pasta met geroosterde mediterrane groenten zoals aubergines en venkel, gekruid met mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm, knoflook en oregano). Omwille van zijn zachte tannines past de wijn ook heel goed bij een klassieke kaasschotel
  • Toekomst: nu en de komende jaren mooi op dronk (2022-2025)
  • Regio: Aconcagua Andes – Chili

 

Clos de Luz – Massal 1945 – Carménère

  • 2019
  • 21.90

Druivenras

  • 92% Caménère
  • 8% Syrah

Omschrijving

  • Elegante rode wijn met soepele tannines en een kruidige finale. Een schoolvoorbeeld van verfijnde Chileense Carménère
  • Carménère is een van oorsprong Frans druivenras, dat heden ten dage meer voorkomt in Chili dan in het geboorteland Frankrijk. Deze laatrijpende druif gedijt heel goed in het warme Chileense klimaat en is uitgeroeid tot het druivenras waarmee het land zich onderscheidt van de rest van de wijnwereld
  • 74 (!) jaar oude Carménère stokken. De indicatie ‘Massal 1945’ verwijst naar het jaar dat de wijnstokken werden geplant. Deze Carménère stokken zijn meteen de oudste van Chili
  • De wijn heeft 12 maanden gerijpt op Franse eiken vaten van diverse ouderdom en grootte (50% grote 4000 L vaten, 44% kleine (225-300 L) vaten en 6% vaten van 600 L)
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: de wijn past uitstekend bij wildgerechten (eend, duif, fazant, patrijs, haas), gegrild rundsvlees, lamsbout, Tex-Mex gerechten (Empanadas, Enchiladas, Taco’s, Burrito’s, chili con carne…). Volgens de wijnmaker is de ideale match met deze wijn een verfijnde pasta met truffelroomsaus en paddenstoelen
  • Toekomst: Nu reeds mooi op dronk, maar de wijn zal de komende jaren (2023-2026) nog mooi verder evolueren
  • Regio: Almahue Valley – Rapel Valley – Central Valley – Chili
  • Robert Parker’s Wine Advocate Magazine geeft de wijn een mooie score van 92/100
  • Ook op de wijnwebisite Vinous krijgt de wijn een hoge score van 90/100 (“Purplish red in the glass. The nose presents notes of herb, green pepper, white pepper and blackberry. The palate is juicy and indulgent in the traditional style with a ripe, fruity”)

Cantina Valsamoggia – Pignoletto – Colli Bolognesi DOCG Superiore

  • 2021
  • 7.75

Druivenras

  • 100% Grechetto Gentile

Omschrijving

  • Frisse, vlot drinkende droge witte wijn. Uitstekende prijs-kwaliteit, zeker voor een DOCG Superiore wijn
  • ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’ (DOCG) is de allerhoogste kwaliteitsnorm in Italië . De term ‘Superiore’ betekent bovendien dat de wijn wordt gemaakt van een selectie van de allerbeste druiven afkomstig van een klein productiegebied
  • 100% Grechetto Gentile (in Emilia Romagna wordt deze druif ook ‘Pignoletto’ genoemd). Niet te verwarren met de Grechetto Bianco uit Umbrië
  • Uitsluitend in inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: perfect als aperitief, als begeleider van allerlei visgerechten (zowel gebakken, gegrilde als gefrituurde vis, tartaar van vis en pasta’s met vis, zoals ‘Pasta alle Vongole’), loempia, tempura, vegetarische gerechten (bijvoorbeeld op basis van pompoen/butternut, zoals gebakken pompoen of lasagne met pompoen, spinazie en feta)
  • Toekomst: geen bewaarwijn, een wijn om jong te drinken (2024)
  • Regio: Cantina Valsamoggia is gelegen in de Italiaanse wijnregio Emilia Romagna, op de heuvels tussen Modena en Bologna (dit berggebied wordt ‘Colli Bolognesi’ genoemd, letterlijk: de heuvels van Bologna)

Stellenrust Estate – Kleine Rust – Pinotage Shiraz

  • 2021
  • 6.90

Druivenras

  • 46% Pinotage
  • 44% Syrah/Shiraz
  • 10% Cinsault

Omschrijving

  • Toegankelijke, vlot drinkende, fruitige rode wijn. Uitstekende prijs-kwaliteit!
  • 8 maanden gerijpt in (3 en 4 jaar) oude Franse eikenhouten vaten
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past zeer goed bij ‘dagelijkse kost’, pastagerechten, BBQ, lamskoteletjes. Breed inzetbare, uitstekende doorschenk- en huiswijn
  • Toekomst: geen bewaarwijn, nu en de komende 2 jaar (2022-2024) mooi op dronk
  • Regio: Stellenbosch – Zuid-Afrika

Feudi Spada – La Marchesa – IGP Umbia Bianco

  • 2021
  • 16.90

Druivenras

  • 90% Grechetto
  • 10% Riesling Renano

Omschrijving

  • Frisse, droge witte ‘terroir’ wijn met een mooie combinatie van expressief, energiek fruit en bodem-gerelateerde mineraliteit. Rijke afdronk met frisse, aangename zuren. De wijngaarden hebben een terroir van kalk en klei, dat gevormd werd tijdens het Pleistoceen en zijn gelegen op een hoogte van 450 meter
  • 90% Grechetto (het belangrijkste autochtoon druivenras van Umbrië), aangevuld met 10% Riesling Renano (De Italiaanse naam voor Riesling)
  • De wijnstokken van de Grechetto zijn 30 jaar oud (de wijnranken van de Riesling zijn 8 jaar oud)
  • 7 maanden gerijpt, voornamelijk in inox (De Grechetto), 10% (De Riesling) in eikenhouten vaten
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: een ideale begeleider van antipasti, schaal- en schelpdieren, risotto/pasta met zeevruchten/scampi, gestoomde of gepocheerde vis, gegrilde of gebakken vis, maar ook vis met een saus (zoals tongrolletjes met mousseline- of witte wijnsaus), zalm Belle Vue, Aziatische gerechten (zoals Sushi, Shasimi, en gekruide Thaise gerechten)
  • Toekomst: Nu en de komende jaren (2024) mooi op dronk
  • Regio: Castel-Viscardo – Terni – Umbrië – Italië
  • Deze wijn krijgt uitstekende beoordelingen:
    • De Italiaanse wijncriticus Luca Maroni geeft de wijn een topscore van 96/100 in zijn jaarlijkse wijngids ‘Annuario dei Migliori Vini Italiani’
    • De Italiaanse wijngids 5StarWines geeft een score van 91/100

Domaine des Forges – Côteaux du Layon St-Aubin AOC

  • 2019
  • 12.95

Druivenras

  • 100% Chenin Blanc

Omschrijving

  • Likoreuze, edelzoete witte wijn, weliswaar met mooie, levendige zuren in de afdronk. De wijn wordt gemaakt van heel rijpe, laat geoogste druiven met veel suikers (i.e. ‘vendage tardive’ of ‘late harvest’). Deze druiven zijn bovendien gebotrytiseerd (of aangetast door edelrot/botrytis cinerea, de schimmel die ook verantwoordelijk is voor de ‘edele’ kwaliteit van onder andere de beroemde Sauternes wijnen). Coteaux du Layon is één van ’s werelds bekendste regio’s voor zoete wijnen, gelegen in de vallei van de Layon, een zijrivier van de Loire
  • 40 jaar oude stokken
  • Vinificatie in inox cuves, geen houtlagering
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Gastronomie: Een ideale begeleider van foie gras (ook gebakken ganzenlever), wildpaté (met chutney of uienconfituur), blauwschimmelkazen (Gorgonzola, Roquefort, blauwe Stilton), nagerechten op basis van zwarte/bittere chocolade, Tarte Tatin en nagerechten met kaneel en/of zeste van sinaasappel. Ook te genieten als aperitief (voor liefhebbers van zoete aperitieven), zeker als het aperitief gecombineerd wordt hapjes/toastjes op basis van foie gras, paté en pittige blauwschimmel- of oude kaas
  • Toekomst: Nu mooi op dronk, maar lang houdbaar (drinken tussen 2026)
  • Regio: Saint Aubin de Luigné – Coteaux du Layon – Loire – Frankrijk

La Tirana – Reserva Chardonnay

  • 2021
  • 9.25

Druivenras

  • 100% Chardonnay

Omschrijving

  • Toegankelijke droge witte wijn, met een ronde, volle aanzet en fijne zuren in de afdronk. Mooi in balans. Een echte ‘allemansvriend’, maar wel met karakter en diepgang. De term ‘Reserva’ verwijst naar het feit dat het een wijn van betere kwaliteit betreft (in dit geval een wijn die afkomstig is van de beter/koeler gelegen wijngaarden van het domein en bij uitbreiding van de Curico regio, dicht bij het Andes gebergte)
  • Vinificatie op inox
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: ideale borrelwijn, maar ook de perfecte begeleider van allerlei visgerechten (gerookt, gepocheerd, gegrild of gebakken, met een roomsaus, pastagerechten met vis, zalm in papillot, gefrituurde calamares), kip/gevogelte (vol-au-vent, salade met kip en avocado), vegetarische gerechten en romige kazen
  • Toekomst: geen bewaarwijn, wordt best gedronken vóór eind 2024
  • Regio: Molina – Curico Valley – Central Valley – Chili