• +32 (0)476 542 908

Stellenrust Estate – Chenin Barrel Fermented 55

  • 2019
  • 16.95

Druivenras

  • 100% Chenin Blanc

Omschrijving

  • Rijke, exotische, houtgelagerde witte wijn met frisse zuren in de afdronk, uit het vermaarde Zuid-Afrikaanse wijngebied Stellenbosch. Het cijfer ‘55’ verwijst naar de leeftijd van de wijnstokken die voor deze wijn gebruikt werden. Een wijn voor liefhebbers van in hout gefermenteerde/gerijpte witte wijn
  • De wijn fermenteert gedurende 8 maanden op houten vaten/barrels en rijpt vervolgens nog eens 9 maanden op (90% Franse en 10% Hongaarse) eikenhouten vaten ‘sur lie’ (op gist)
  • Alcoholpercentage: 13,7%
  • Gastronomie: gastronomische maaltijdwijn, de ideale begeleider van Magret de canard à l’orange, kip/gevogelte met witte druivensaus, gepocheerde zalm op spinazie met aardappelpuree, aardappel gevuld met grijze Noordzeegarnalen, paling in de room en Oosterse kokos-curry gerechten
  • Toekomst: nu reeds mooi op dronk, maar kan gerust nog een paar jaar ouderen (tot 2025)
  • Regio: Stellenbosch – Zuid-Afrika
  • De jaargang 2019 van deze topwijn wordt overladen met onderscheidingen:
    • Het Zuid-Afrikaanse wijnmagazine ‘Platter’s Guide 2021’ geeft een ‘Five Star’ score van 97/100
    • Master of Wine Tim Atkin geeft een score van 94/100
    • Wijnmagazine ‘Decanter’ geeft deze wijn een score van 90/100

Cantina Tollo – Valle d’Oro – Montepulciano d’Abruzzo DOP

  • 2019
  • 7.75

Druivenras

  • 100% Montepulciano d’Abruzzo

Omschrijving

  • Soepele, toegankelijk rode wijn, prima geschikt voor dagdagelijkse consumptie. Uitstekende prijs-kwaliteit. Geproduceerd door de alom gerespecteerde, 62 jaar oude, coöperatieve ‘Cantina Tollo’, die vandaag 840 wijnbouwers uit Abruzzen vertegenwoordigt, algemeen bestempeld wordt als de beste coöperatieve van de regio en gerund wordt als een familiebedrijf. Door de gereputeerde Italiaanse wijngids Gambero Rosso geprezen als een uitmuntend wijnbedrijf dat de allerhoogste kwaliteit nastreeft zowel voor hun dagdagelijkse wijntjes als voor hun topwijnen
  • De wijn rijpt gedurende 12 maanden op grote Sloveense eikenhouten vaten van 600L, gevolgd door 3 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 13 %
  • Gastronomie: breed inzetbare wijn, past o.a. heel goed bij een BBQ, Porchetta (gebraden buikspek), gehakt, braadworst, charcuterie/antipasti, pastagerechten, pizza, gevogelte (zoals gebraden kip)
  • Toekomst: Nu mooi op dronk
  • Regio: Tollo – Chieti – Abruzzen – Italië

 

 

Cantina Tollo – Mo Riserva – Montepulciano d’Abruzzo DOP

  • 2017
  • 14.95

Druivenras

  • 100% Montepulciano d’Abruzzo

Omschrijving

  • Soepele, klassevolle rode wijn met body en tegelijkertijd ook heel wat finesse, zachte tannines en een mooie afdronk. De wijn wordt geproduceerd door de alom gerespecteerde 62 jaar oude coöperatieve ‘Cantina Tollo’, die vandaag 840 wijnbouwers uit Abruzzen vertegenwoordigt, algemeen bestempeld wordt als de beste coöperatieve van de regio en gerund wordt als een familiebedrijf. Voor het zevende (!) jaar op rij wordt deze wijn bekroond met de hoogste waardering (3 bicchieri) in de gerenomeerde Italiaanse wijngids Gambero Rosso. Deze wijn is dat ook het vlaggenschip van Cantina Tollo
  • De wijn rijpt gedurende 24 maanden op grote Sloveense eikenhouten vaten van 600L, gevolgd door 6 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: aanbevolen bij gegrild rundsvlees (zoals Tagilata di Manzo of Bistecca alla Fiorentina), lamsbout, Ossobuco, rijke pastagerechten, maar ook bij een stevige, vegetarische Parmigiana di melanzane
  • Toekomst: Nu mooi op dronk, maar met bewaarpotentieel (2025)
  • Regio: Tollo – Chieti – Abruzzen – Italië
  • Deze jaargang werd rijkelijk bekroond met:
    • De hoogste waardering ‘3 bicchieri’ (wijnglaasjes) in de gereputeerde Italiaanse wijngids Gambero Rosso 2022 (en dit voor de 7de jaargang op rij!)
    • Een James Suckling score van 91/100
    • Een uitstekende Jancis Robinson score van 17/20
    • Een score van 96/100 in de jaarlijkse wijngids ‘Annuario dei Migliori Vini Italiani 2022’(Luca Maroni)
    • ‘4 sterren’ in de jaarlijkse wijngids ‘Vinibuoni d’Italia 2022’

Château ‘Moulin Caresse’ – AOC Montravel Sec – ‘Magie d’Automne’

  • 2019
  • 9.95

Druivenras

  • 80% Sauvignon Blanc
  • 20% Sauvignon Gris

Omschrijving

  • Ronde, droge witte wijn. De naam ‘Magie d’Automne’ verwijst naar het tijdstip van de oogst
  • Gedurende 10 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten (waarvan 25% nieuwe eik)
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: veelzijdig inzetbare maaltijdwijn: bij gerookte vis, bij garnaal/kaaskroketten, gegrilde zeevruchten (kreeft met kruidenboter, langoustines, gamba’s, mosselen, op de BBQ of onder de gril), gebakken Sint-Jacobsvruchten (met curry saus), gegratineerd vispannetje, gegratineerde oesters/mosselen, visgerechten in roomsaus (zoals bijv. paling in de room), gevogelte bereidingen met roomsaus (kip archiduc, vol-au-vent), kalfsblanquette
  • Toekomst: Nu perfect op dronk, maar zal mooi op dronk blijven tot 2024
  • Regio: Montravel (Pays de Bergerac), appellatie grenzend aan Bordeaux

 

Viña San Esteban – Classic Merlot – 2019

  • 2019
  • 6.95

Druivenras

  • 100% Merlot

Omschrijving

  • Soepele, sappige rode wijn met een fruitig palet en een licht pittige afdronk. Uitermate geschikt (als huiswijn) voor dagdagelijkse consumptie. Toegankelijk zowel qua smaak als prijs. Het wijndomein Viña San Esteban is gelegen in centraal Chili, nabij de stad Los Andes, aan de bergachtige, oostelijke grens van de Aconcagua vallei. De wijngaarden zijn gelegen langsheen de Aconcagua rivier en op de uitlopers van het Andesgebergte, waar overdag de zon en ‘s nachts de wind het temperatuurverschil creëren dat nodig is voor een optimale rijping van de druiven
  • Op inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: allround inzetbare doorschenk- en huiswijn, past o.a. heel goed bij een zomerse BBQ, een sappige hamburger, gevogelte (zoals geroosterde kip of kalkoenlapjes), charcuterie, salade caprese, pastagerechten en pizza’s. Omwille van zijn zachte tannines past de wijn ook heel goed ook bij zachte, romige wittekorstkazen (Brie, Camenbert)
  • Toekomst: geen bewaarwijn, nu perfect op dronk
  • Regio: Aconcagua Andes – Chili

 

 

Feudi Di San Marzano – I Tratturi Negroamaro – Puglia IGP

  • 2020
  • 8.50

Druivenras

  • 100% Negroamaro

Omschrijving

  • Volfruitige, sappige, soepele rode wijn met zachte tannines. Van de gerespecteerde, 60 jaar oude coöperatieve Cantine San Marzano die vandaag zo’n 1200 leden telt (Door de gereputeerde Italiaanse wijngids Gambero Rosso in 2022 verkozen as ‘Cooperative of the Year’)
  • Vinificatie in inox cuves
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past prima bij gegrild/geroosterd runds/varkensvlees, lamsvlees, wildgerechten met fruit (zoals gebraden eend met frambozensaus, everzwijn met gestoofde peertjes, hindefilet met veenbessen), geroosterde eend, Oosterse (pikant) gekruide gerechten (zoals kip Tikka Masala, pikant rundsvlees, eendencurry), stoofpotjes, rijke pastagerechten (met vlees) en halfharde kazen
  • Toekomst: nu mooi op dronk (2024)
  • Regio: San Marzano di San Giuseppe – Tarente – Puglia – Italië

 

 

Pfneiszl – Kékfrankos

  • 2021
  • 11.35

Druivenras

  • 100% Blaufränkisch

Omschrijving

  • Elegante, fruitige, rode wijn met veel finesse en subtiele, fluweelzachte tannines. Een leuk en origineel alternatief voor liefhebbers van Pinot Noir. Geproduceerd door de Oostenrijkse zussen met Hongaarse roots, Birgit en Katrin Pfneisl. In 2006 namen zij het 13ha grote familiedomein over van hun ouders, met als veelzeggend motto ‘born to make wine’. Hun passie voor het wijnmaken resulteert in een eigengereide, pure, elegante stijl, waarvan deze wijn een typisch voorbeeld is
  • 100% Blaufränkisch (Kékfrankos is de Hongaarse benaming voor Blaufrankisch. In Duitsland is de druif bekend onder de naam Lemberger). De druif wordt in Oostenrijk en Hongarije ook wel de Pinot Noir des Ostens’ genoemd
  • 20 jaar oude wijnstokken
  • Deels gerijpt in (3 en 4 jaar) oude eikenhouten vaten, gedurende een jaar
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: ideaal bij fijne charcuterie, aardse gerechten op basis van producten zoals paddenstoelen, truffel, bloem- en rode kool (o.a. pizza al funghi, pizza met ham en champignons, pasta met paddenstoelen/truffel/bloemkool, bloedworst met appel en rode kool), ‘Hete Bliksem’ (ovenschotel met gehakt, aardappelpuree en appelmoes), Gehakt Parmentier, oosterse wok-gerechten, gebraden kip met dadels, olijven en kappertjes. Kan ook licht gekoeld gedronken worden
  • Toekomst: geen bewaarwijn, een wijn om jong te drinken (2022-2024)
  • Regio: Sopron – Hongarije (vlak bij de grens met Oostenrijk, meer bepaald vlak bij de Neusiedlersee)

Entre-Deux-Monts – Quatre Cépages

  • 2021
  • 12.50

Druivenras

  • Chardonnay
  • Pinot Gris
  • Pinot Auxerrois
  • Pinot Noir

Omschrijving

  • Frisse, fruitige droge witte wijn, geproduceerd door het West-Vlaamse domein ‘Entre-Deux-Monts’. Entre-Deux-Monts betekent letterlijk ‘tussen twee bergen’ en verwijst naar de ligging van het wijndomein tussen de Rodeberg en de Zwarteberg, in het dorp Westouter (een deelgemeente van de gemeente Heuvelland), vlakbij de Noord-Franse grens. De benaming ‘quatre cépages’ verwijst naar het feit dat de wijn gemaakt is van 4 druivenrassen
  • Blend van Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Auxerrois en Pinot Noir
  • Op inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Gastronomie: als aperitief of als begeleider van schaaldieren/zeevruchten in het algemeen (en mosselen in het bijzonder), ook lekker bij gebakken/gefrituurde vis, asperges, loempia, tempura, salades, tomaat garnaal, feta en geitenkaas. Volgens wijnmaker Martin Bacquaert past de wijn ook goed bij ‘Poperingse Hennepot’ (dit streekgerecht is een bereiding van kalfsvlees, konijn en kip, ingelegd in een gelei op basis van witte wijn, citroen en kruiden, en wordt koud geconsumeerd)
  • Toekomst: geen bewaarwijn, wordt best gedronken vóór eind 2024
  • Regio: Westouter – Heuvelland – België
  • Bekroond met:
    • Een gouden medaille op het concours ‘beste Belgische wijn van het jaar 2021’ georganiseerd door de Vereniging Vlaamse Sommeliers;
    • Een zilveren medaille op het internationale Concours Mondial de Bruxelles 2022, en dat als enige witte wijn uit België!

 

Wagner Stempel – Riesling Trocken

  • 2021
  • 12.20

Druivenras

  • 100% Riesling

Omschrijving

  • Frisse, fruitige, elegante droge witte wijn. Het betreft de ‘Gutswein’ (de instap/basiswijn of ‘wijn van het wijngoed/Weingut’)
  • Vinificatie hoofdzakelijk in inox cuves, beperkte élevage in traditionele ‘foeders’ (oude, grote eikenhouten vaten van 600L)
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Restsuiker: 4,3 g/L  ; Zuurgehalte:  7,4 g/L
  • Gastronomie: aanbevolen bij visgerechten in het algemeen (zoals kabeljauw, tarbot, tongrolletjes met mousseline- of witte wijnsaus, mosselen in witte wijn), maar in het bijzonder ook bij Noordzeegarnalen en vette vissoorten (zoals makreel, paling, forel, zalm), bij gevogelte (zoals Coq au Riesling), Aziatische gerechten, Sushi, Sashimi, asperges (à la Flamande of met gerookte zalm) en ‘choucroute garnie’
  • Toekomst: nu reeds drinkklaar, maar kan gerust nog een paar jaar mee (tot 2024)
  • Regio: Siefersheim – Rheinessen
  • Volgens de befaamde wijnmaker/goeroe Klaus-Peter Keller (voor Jancis Robinson zijn Keller’s wijnen de “the German Montrachets”), is deze wijn de Gutesriesling of the year, the 21 vintage is pure in fruit, dense, with great lift in the finish but always balanced!! Like a lot! At this price, a great bargain!”

Podere Barbi – Arché – Orvieto Classico DOC

  • 2020
  • 14.65

Druivenras

  • 80% Grechetto
  • 20% Sauvignon Blanc

Omschrijving

  • Volle, stevige, droge witte wijn. Een wijn voor liefhebbers van in hout gefermenteerde witte wijn
  • 80% Grechetto (het belangrijkste autochtoon druivenras van Umbrië), aangevuld met 20% Sauvignon Blanc
  • Gevinifieerd in eikenhouten Allier vaten, gevolgd door een rijping in inox en op fles
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: maaltijdwijn die goed past bij o.a. gerookte vis, gegrilde zeevruchten (kreeft met kruidenboter, langoustines, gamba’s, mosselen, op de BBQ of onder de gril), tonijnsteak, visgerechten in roomsaus (zoals bijv. paling in de room), pasta/risotto (met paddenstoelen en/of tonijn/zalm en/of romige kaas)
  • Toekomst: Nu perfect op dronk, maar zal mooi op dronk blijven tot 2025
  • Regio: Orvieto – Umbrië (meer bepaald West-Umbrië vlakbij Toscane) – Italië
  • Deze wijn behaalde een uitstekende score van ‘2 bicchieri’ in de gereputeerde Italiaanse wijngids Gambero Rosso 2021

Domaine Berthet-Rayne – Châteauneuf-Du-Pape Blanc

  • 2020
  • 29.75

Druivenras

  • 40% Clairette
  • 40% Bourbelenc
  • 10% Grenache Blanc
  • 10% Rousanne

Omschrijving

  • Volle, rijke, droge, aromatische witte wijn met een lange afdronk. Châteauneuf-Du-Pape is vooral beroemd voor zijn rode wijn. Witte Châteauneuf-Du-Pape is eerder zeldzaam, maar juist daarom ook heel gegeerd
  • Wijnstokken zijn tussen 40 en 70 jaar oud
  • De wijn rijpt in cementen cuves
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: deze maaltijdwijn wijn past goed bij schaal- en schelpdieren in het algemeen, gegrilde gamba’s, langoustines/kreeft armoricaine, gerechten met crab (zoals gegrilde Kingcrab of gevulde Noordzeecrab), scampis/escargots in lookboter, allerlei visgerechten (gegrilde zeebaars, gebakken tarbot, kabeljauw met mousselinesaus, pastagerechten met vis) en risotto (bijv. met truffel of met Sint-Jacobs vruchten)
  • Toekomst: Nu perfect op dronk, maar zal mooi op dronk blijven tot 2025
  • Regio: Courthézon – Zuidelijke Rhône – Frankrijk
  • In Robert Parker’s Wine Advocate Magazine krijgt deze wijn een uitmuntende score van 92/100: ‘This impressive 2020 Chateauneuf du Pape Blanc boasts scents of honeyed pineapple, hints of melon and tangerine. It’s clean, fresh and citrusy on the long finish’