• +32 (0)476 542 908

Maison Ventenac – Cabernet Franc

  • 2019
  • 10.90

Druivenras

  • 100% Cabernet Franc

Omschrijving

  • Fruitige, soepele, sulfietarme droge rode wijn van Maison Ventenac. Mooi typevoorbeeld van hoe Cabernet Franc smaakt wanneer die in een Zuiders klimaat wordt geteeld. Wars van de onrijpe aroma’s die vaak voorkomen bij Cabernet Franc wijnen uit de koelere Loire streek
  • 100% Cabernet Franc (Dit van oorsprong Bordelese druivenras is het vader-ras van de meer bekende Cabernet Sauvignon druif, die een kruising is van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc).
  • De wijn wordt gevinifieerd in betonnen cuves. Er wordt geen sulfiet gebruikt tijdens het vinificatie-proces. Enkel bij de botteling wordt een kleine hoeveelheid toegevoegd om de wijn te stabiliseren
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past goed bij charcuterie in het algemeen en paté in het bijzonder, bij gegrilde lams- en varkenskoteletjes, cassoulet, Provençaalse ratatouille, kruidige stoofpotjes, goulash, paprika/tomaat farci, pasta alla puttanesca met olijven en kappertjes
  • Toekomst: Nu perfect op dronk, maar kan gerust nog een paar jaar mee (2019-2022)
  • Regio: Languedoc – Cabardès

Échine d’Âne – Saint-Guilhem-Le-Désert IGP

  • 2019
  • 7.30

Druivenras

  • 100% Grenache

Omschrijving

  • Toegankelijke, elegante  ‘vin de copain’ voor dagdagelijks gebruik
  • Vinificatie in inox cuves
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past heel goed bij grillades (BBQ), bij een Franse ‘casse-crôute’ met stokbrood en charcuterie, maar ook bij een klassieke spaghetti Bolognaise of Lasagne, kip/kalkoen in de oven, een ovenschotel met gehakt…of gewoon als vlotte doordrinkwijn onder vrienden
  • Toekomst: Nu mooi op dronk, geen bewaarwijn (2020-2022)
  • Regio: Saint-Guilhem-Le-Désert – Languedoc

Villa Dria – Jardin Secret – Côtes de Gascogne IGP

  • 2019
  • 9.60

Druivenras

  • 100% Gros Manseng

Omschrijving

  • Half-zoete witte wijn. Bevat 40g/l restsuiker, maar de zoetheid wordt mooi ondersteund door een zuurgehalte van 5,5g/l (Vanaf een restsuiker gehalte van 45g/l spreekt men van een zoete wijn). Geproduceerd door de gedreven wijnbouwer Jean-Pierre Drieux (‘Dria’ is een verbastering van ‘Drieux’). Qua prijs-kwaliteitsverhouding is deze wijn zonder meer een absolute topper!
  • Vinificatie in inox
  • Alcoholpercentage: 11%
  • Gastronomie: te genieten als aperitief (voor liefhebbers van zoete aperitieven) of als begeleider van ‘foie gras’, blauwschimmelkazen, exotische zoet-zout/zuur gerechten (zoals bijvoorbeeld een zoete babi ketjap of kip/vis/varkensvlees met zoet-zure saus), pikante curry gerechten of als dessertwijn bij nagerechten op basis van fruit (zoals een fruitsalade of een vruchtentaart)
  • Toekomst: Perfect op dronk, geen bewaarwijn (2020-22)
  • Regio: Regio: Frankrijk – Sud Ouest (Zuid-West) – Côtes de Gascogne

Domaine du Landreau – Crémant De Loire ‘Raymond Morin’ – Brut

  • 14.50

Druivenras

  • Chenin Blanc
  • Chardonnay

Omschrijving

  • Frisse mousserende wijn gemaakt volgens de ‘méthode traditionnelle’ waarop ook Champagne wordt gevinifieerd (vroeger ook wel méthode Champenoise genoemd). Afkomstig van een piepkleine wijngaard gelegen in het hart van de Coteaux du Layon. De naam van deze schuimwijn verwijst naar die van de wijnbouwer en eigenaar van Domaine du Landreau, Raymond Morin en fungeert als dusdanig letterlijk als visitekaart van het domein. Een crémant van uitstekende prijs kwaliteit
  • ‘Blanc de Blancs’ blend van Chenin Blanc en Chardonnay
  • Deze crémant rijpt 24 maanden (‘la mise sur lattes’), terwijl wettelijk ‘slechts’ een rijping van minstens 9 maanden is vereist (Ter vergelijking: voor een Champagne Brut Sans Année (BSA) is minimum 15 maanden ‘mise sur lattes’ vereist). Hoe langer de rijping op fles, hoe hoger de kwaliteit
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Gastronomie: als aperitief of als begeleider van Sushi en voorgerechten op basis van zeevruchten. Ideaal voor feesten en recepties
  • Toekomst: nu drinken (best niet langer dan 1 jaar bewaren)
  • Regio: Coteaux du Layon – Anjou – Loire
  • Bekroond met een gouden medaille op het Franse Concours National des Crémants

 

Lornano – Chianti Classico DOCG

  • 2019
  • 14.95

Druivenras

  • 100% Sangiovese

Omschrijving

  • Karaktervolle rode Chianti Classico, mooi in evenwicht, veel rijp fruit onderbouwd met zachte tannines. Mooi Sangiovese getypeerd
  • ‘Chianti Classico’ is een welafgebakende herkomstbenaming (D.O.C.G.) binnen de ruimere wijnregio Chianti (70.000 ha groot). die te herkennen is aan het logo met de afbeelding van een zwarte haan, de Gallo Nero
  • De wijn rijpt 12 maanden in eiken vaten, gevolgd door 6 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij een stevige Côte à l‘os of een Bistecca alla Fiorentina, bij antipasti zoals prosciutto, salami of Toscaanse crostini met kippenlever, anjovispasta en dipsausen. Maar ook bij wildgebraad/ragout
  • Toekomst: Nu en de komende jaren (2020-26) mooi op dronk
  • Regio: Castellina – Toscane
  • Deze wijn wordt bekroond met diverse mooie scores/onderscheidingen:
    • De Italiaanse wijncriticus Luca Maroni geeft de wijn een uitzonderlijke score van 97/100 in zijn jaarlijkse wijngids ‘Annuario dei Migliori Vini Italiani’ en omschrijft de wijn als: “Smells wonderfully of violets and dark heart cherries. On the palate, admirable ripeness of fruit. A wine with great fruit, power on the palate and yet elegance, this finesse that makes this Chianti so exciting. One of the best Chianti Classicos ever
    • Wijncriticus James Suckling (Wine Spectator) geeft de wijn een uitstekende score van 92/100: “A fresh, fruity red with aromas and flavors of dark berries and cherries. Medium to full body, firm, silky tannins and a bright, beautiful finish. Drink or hold”
    • Gouden medaille op de Gilbert&Gaillard International Challenge competitie 2020 (“Nice combination of dark cherry, ripe red fruit and silky tannins”)

Tenuta Langasco – Dolcetto d’Alba DOC – ‘Vigna Miclet’

  • 2018
  • 12.75

Druivenras

  • 100% Dolcetto

Omschrijving

  • Karaktervolle, droge rode wijn. Mooi ‘Dolcetto’ getypeerd.
  • 100% Dolcetto (Dolcetto is – naast de meer bekende Barbera en Nebbiolo – het derde blauwe druivenras van Piëmonte. Het is een vroegrijpende druif. Hierdoor is ze minder vatbaar voor schimmels en kan ze ook groeien op plekken waar de laat rijpende Nebbiolo en Barbera het minder goed doen. De naam Dolcetto betekent ‘kleine zoete’ en verwijst naar het relatief laag zuurgehalte van de druif in vergelijking met Barbera/Nebbiolo)
  • De wijn ondergaat geen houtlagering en rijpt gedurende 10 maanden in inox en nog eens 4 maanden op fles, vooraleer hij te koop wordt aangeboden (December 2019)
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past uitstekend bij de Italiaanse keuken (antipasti, pasta’s, pizza’s) en bij een BBQ (vooral bij recepten met varkensvlees, zoals spareribs, worst en karbonade)
  • Toekomst: nu reeds drinkklaar, wordt best gedronken binnen de 3-4 jaar (2022)
  • Regio: Madonna di Como – Alba – Piëmonte

 

Weingut Zull – Riesling Innere Bergen

  • 2019
  • 15.50

Druivenras

  • 100% Riesling

Omschrijving

  • Soepele, elegante droge Riesling, met een lange afdronk. Mooie combinatie van uitbundig fruit, kruidigheid en mineraliteit. De naam ‘Innere Bergen’ verwijst naar de wijngaard waarvan de wijn afkomstig is (een wijngaard met een pure, mineraal-rijke granieten bodem). Deze riesling wordt laat en rijp geoogst (qua rijpheid te vergelijken met een Riesling van top/‘Smaragd’ niveau naar Wachau normen)
  • Uitsluitend in inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: aanbevolen bij kalfsvlees (o.a. ook kalfszwerik), visgerechten in het algemeen (zoals kabeljauw, tarbot, tongrolletjes, rog, zeebaars), maar in het bijzonder ook bij vette vissoorten (zoals makreel, paling, forel, zalm), sushi/sashimi, asperges (à la Flamande of met gerookte zalm), kip met riesling saus en Aziatische gerechten
  • Toekomst: mooi bewaarpotentieel tot 2027
  • Regio: Schrattenthal – NiederÖsterreich – Oostenrijk (Tegen de grens met Tjechië)
  • Zowel het Amerikaanse tijdschrift ‘Wine Enthusiast’ als de gerenomeerde Oostenrijkse wijngids Falstaff geven deze wijn een uitstekende score van 92/100

 

 

 

 

Dorrance – Wine of origin Swartland – Rouge – Cinsault

  • 2017
  • 9.50

Druivenras

  • 100% Cinsault

Omschrijving

  • Elegante, toegankelijke, fluweelzachte rode monocépage wijn, uitsluitend gemaakt van de Cinsault druif. Monocépage wijnen op basis van Cinsault zijn eerder zeldzaam. De druif wordt vooral gebruikt voor het maken van rosé wijnen en in rode blends (typisch met Grenache, Syrah, Mourvèdre) om extra elegantie toe te voegen. Deze monocépage geeft een mooie illustratie van de unieke kwaliteiten van de Cinsault druif
  • 75% wordt gevinifieerd in inox ; 25% in oude Franse eiken vaten
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij stoofpotjes (van runds-, lams- of varkensvlees), gevogelte (eend, kalkoen) of een traditionele Coq-au-Vin. Ook lekker bij escargots
  • Toekomst: nu mooi op dronk (tot 2022)
  • Regio: Swartland – Coastal Region – Westkaap – Zuid-Afrika
  • Jancis Robinson geeft de wijn een mooie score van 16,5/20 en omschrijft hem als: Lightish crimson. Pretty and sweet red fruit on the nose with a hint of orange/citrus. Creamy texture balanced by bright acidity. Excellent harmony and utterly drinkable. Persistent too

 

Bodega Tres Pilares – Verdejo – D.O. Rueda

  • 2019
  • 8.50

Druivenras

  • 100% Verdejo

Omschrijving

  • Frisse, fruitige witte wijn met een mooie minerale toets in de afdronk
  • 100% Verdejo (Het belangrijkste witte druivenras van het wijngebied Rueda)
  • 30 jaar oude wijnstokken
  • Gevinifieerd in inox cuves (geen houtlagering)
  • Alcoholpercentage: 12,5%
  • Gastronomie: smaakt perfect bij zeevruchten, ceviche (rauwe vis gemarineerd met citroen of limoen), gegrilde/gefrituurde vis en salades (zoals een ‘Salade Caprese’, een Griekse salade met tomaten en feta of een slaatje met geitenkaas en appel)
  • Toekomst: Geen bewaarwijn, bij voorkeur vóór eind 2022 drinken
  • Regio: La Seca – Rueda – Castilla y Leon

 

Paololeo – ‘Fiore di Vigna’ – Primitivo Salento IGT

  • 2016
  • 13.90

Druivenras

  • 100% Primitivo

Omschrijving

  • Rijke, evenwichtige rode wijn met zachte tannines en een kruidige afdronk. Uitsluitend gemaakt druiven afkomstig van dezelfde wijngaard ‘Fiore di Vigna’
  • 100% Primitivo (De Italiaanse Primitivo druif is identiek aan de Californische Zinfandel druif)
  • 45 jaar oude wijnstokken
  • Deze wijn wordt gemaakt volgens de appassimento methode: de druiven worden handmatig geoogst en alleen echte rijpe druiven worden geplukt. Daarna laat men de druiven gedurende 3 weken indrogen in een speciaal klimaat-gereguleerde ruimte. Doordat het vocht uit de druiven verdampt, verliezen ze 30% van hun volume. De druiven zijn dus extra geconcentreerd en hebben een heel hoog suikergehalte. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met veel body door een hoog alcoholgehalte (minimum 14%) en veel kleur
  • Na de vergisting rijpt de wijn 18 maanden: 12 maanden in Amerikaanse en Franse eiken vaten, gevolgd door 6 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gegrild/geroosterd runds/varkensvlees, wildgerechten, geroosterde eend, Oosterse (pikant) gekruide gerechten (zoals pikant rundsvlees, eendencurry), stoofpotjes, Osso Buco en rijke pastagerechten (met vlees en tomatensaus)
  • Toekomst: mooi op dronk, met bewaarpotentieel (2022)
  • Regio: Salento – Puglia
  • De wijn werd op de Londense International Wine & Spirits Competition 2020 (IWSC) onderscheiden met een score van 90/100

Wagner Stempel – Pinot Noir ‘R’

  • 2016
  • 29.75

Druivenras

  • 100% Pinot Noir

Omschrijving

  • Ronde, evenwichtige, verfijnde rode ‘terroir’ wijn met een mooie afdronk en complex aroma. Uitsluitend afkomstig van een klein perceel van de ‘Heerkretz VDP. Grosse Lage’ wijngaard (vergelijkbaar met Bourgogne Grand Cru). VDP staat voor ‘Verband Deutscher Prädikatsweingüter’, en is met ruim 100 jaar geschiedenis internationaal gezien de oudste vereniging van producenten van premium wijn. De 197 leden verrichten wijnbouw met terroir als uitgangspunt en volgen de strikte regels van de VDP
  • 22 maanden gerijpt in Franse eikenhouten ‘barriques’ (Rode VDP.Grosse Lage wijnen mogen niet vóór 1 september van het tweede jaar volgend op de oogst op de markt worden gebracht)
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: past uitstekend bij fijn gevogelte (eend, fazant, duif, kalkoen), aardse gerechten, bijvoorbeeld met paddenstoelen/truffel, Bourgondische gerechten (zoals Boeuf Bourguignon en Coq au Vin), hertenkalf of ‘gewoon’ lekker als genietwijn.
  • Toekomst: Nu perfect op dronk (kan nog verouderen tot 2023)
  • Regio: Siefersheim – Rheinessen

 

 

 

Bela-Bela – Cape Blend

  • 2019
  • 7.75

Druivenras

  • 70% Cabernet Sauvignon
  • 30% Pinotage

Omschrijving

  • Toegankelijke rode wijn met mooi versmolten, zachte tannines. Ideaal voor dagdagelijkse consumptie. De naam ‘Cape Blend’ betekent dat de wijn afkomstig is van de Westkaap en gemaakt van meerdere druivenrassen, waarbij het aandeel van de Zuid-Afrikaanse ‘Pinotage’ druif minimum 30% moet bedragen. De Pinotage druif is de nationale trots van de Zuid-Afrikaanse wijnwereld. Het is een kruising van Pinot Noir en Cinsault, ontwikkeld aan de Universiteit van Stellenbosch
  • Vinificatie in inox
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: allround inzetbare doorschenk- en huiswijn, past o.a. heel goed bij een BBQ, een steak of hamburger, stoverij, gevogelte (zoals kip, kalkoen) en pastagerechten
  • Toekomst: nu reeds mooi op dronk maar met bewaarpotentieel (tot 2022)
  • Regio: Nuy – Worchester – Breede Rivier Vallei – Westkaap – Zuid-Afrika
  • De wijn werd opgenomen in Frank van der Auwera’s Wijnkoop Gids 2020 ‘De 300 beste wijnen onder de 10 Euro’