• +32 (0)476 542 908

SASSI San Christoforo – Moscato d’Asti DOCG

  • 2022
  • 13.90

Druivenras

  • 100% Moscato Bianco

Omschrijving

  • Licht sprankelende, verfrissende witte dessertwijn met een mooie balans tussen zoet en zuur
  • DOCG wijn: Denominazione di Origine Controllata e Garantita is de allerhoogste kwaliteitsnorm in Italië: wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden. Anno 2024 kent Italië 77 DOCG wijnen
  • 100% Moscato Bianco (ook wel ‘Muscat Blanc à Petits Grains’ genoemd)
  • Deze wijn wordt gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol. Daardoor heeft deze wijn een laag alcoholgehalte van maar 5,5%. Door de druiven te vergisten in afgesloten druktanks komt er koolzuur in de wijn, die daardoor licht mousserend/‘frizzante’ wordt (De Asti methode is een variant van de ‘Méthode Cuve Close’)
  • Alcoholpercentage: 5,5%
  • Gastronomie: koel geschonken, heel lekker bij zoete desserts en fruit, zoals bijvoorbeeld een fruitsalade, ijs met fruit, aardbeientaart, appelcake, een met vruchtencoulis overgoten Piëmontese ‘Panna Cotta’ of een Italiaanse ‘Panettone’ (traditioneel luxebrood of cake met vruchten, dat in Italië typisch vooral rond Kerstmis wordt gegeten). Kan ook perfect gedronken worden als licht en verfrissend aperitief of als licht verteerbaar ‘mid-afternoon’ drankje
  • Toekomst: geen bewaarwijn, een wijn om jong te drinken
  • Regio: Neive – Piëmonte

Cantine Ravazzi – Chianti DOCG – Riserva

  • 2021
  • 14.90

Druivenras

  • 85% Sangiovese
  • 15% Canaiolo
  • 5% Ciliegiolo

Omschrijving

  • Karaktervolle, maar tegelijk toegankelijke, mooi uitgebalanceerde rode wijn met aangename, zachte tannines. Mooi Sangiovese getypeerd. Een klassieke, houtgelagerde Chianti van uitstekende prijs/kwaliteit
  • DOCG wijn: ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’ is de allerhoogste kwaliteitsnorm in Italië
  • 24 maanden gerijpt op eikenhouten vaten (een combinatie van grote vaten van 900L en klassieke 225L barriques), gevolgd door een rijping van minimum drie maanden op fles. Dit is de wettelijke minimale rijpingstermijn voor Chianti Riserva
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gegrild rood vlees zoals een Bistecca alla Fiorentina of ‘Côte à l’Os’, maar ook bij lamsbout, Osso Bucco, wildgebraad/ragout en rijke pastagerechten op basis van tomaten (zoals Lasagne of Cannelloni met gehakt, ricotta en tomatensaus)
  • Toekomst: Nu en de komende jaren (2025-28) mooi op dronk
  • Regio: Palazzone – Siena – Chianti – Toscane
  • De Italiaanse wijncriticus Luca Maroni geeft de wijn in zijn jaarlijkse wijngids ‘Annuario dei Migliori Vini Italiani’ een topscore van 97/100

Domaine Charles Audoin – Marsannay Blanc – Cuvée Charlie

  • 2022
  • 37.75

Druivenras

  • 100% Chardonnay

Omschrijving

  • Volle, droge witte wijn. Domein Charles Audoin is een onbetwiste gevestigde waarde binnen de ‘Côte de Nuits’ regio (aldus o.a. het gereputeerde wijnmagazine Wine Advocate: ”This domaine continues to belong on any short list of the Côte de Nuits’s finest value”)
  • 12 maanden gerijpt in traditionele ‘foeders’ (oude, grote eikenhouten vaten van 500L)
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: ideaal bij visgratin, gegratineerde oesters/mosselen, Sint-Jacobsvruchten (gegratineerd in de schelp of gegrild), visgerechten met roomsaus, gevogelte bereidingen met roomsaus (zoals een ‘poulet de Bresse à la crème’), waterzooi, vol-au-vent en kazen (Délice de Bourgogne, Camenbert, Brie, Chaource, Brillat Savarin, Chèvre du Mâconnais, Comté Affiné)
  • Toekomst: Nu reeds mooi op dronk (drinken tussen 2025 en 2029)
  • Regio: Bourgogne, Côte de Nuits, Marsannay
  • Master of Wine Jancis Robinson geeft de wijn een mooie score van 16,5/20, met als commentaar: “Smells ripe – apricot as well as citrus. Ripe pears. Sweet-fruited on the palate, freshened by both the acidity and the light, grainy texture. Deep, rich and full. Good value!”

Bodegas San Valero – Particular – Garnacha ‘Viñas Viejas’ – D.O. Cariñena

  • 2022
  • 8.35

Druivenras

  • 100% Garnacha/Grenache

Omschrijving

  • Vlotte, mooi uitgebalanceerde rode wijn, onderbouwd met soepele tannines. Heel betaalbaar voor een houtgerijpte wijn, gemaakt van (meer dan 30 jaar oude) ‘oude wijnstokken’ (‘Viñas Viejas’)
  • Gerijpt in oude eiken vaten gedurende 6 maanden
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij grillades (gegrild speenvarken, gegrild rundsvlees, BBQ), tapas, gegrilde groenten, Jamon/Chorizo Ibérico en stoofpotjes
  • Toekomst: Nu mooi op dronk, geen bewaarwijn (2025-2027)
  • Regio: Cariñena – Aragon – Spanje
  • Bekroond met een zilveren medaille, zowel op het Concours Mondial de Bruxelles 2024, als op de Spaanse International Wine & Spirits Competition 2023 (IWSC) met een score van 89/100

Budureasca – “The Vine in Flames” – Chardonnay

  • 2023
  • 9.90

Druivenras

  • 100% Chardonnay

Omschrijving

  • Volle, rijke droge witte wijn. Uitzonderlijke prijs-kwaliteit voor een op nieuwe eik gerijpte Chardonnay. Een leuk (meer betaalbaar) alternatief voor liefhebbers van rijke, boterachtige Californische Chardonnay’s. Niet verwonderlijk, als je weet dat wijnmaker Stephen Donnelly afkomstig is uit Napa Valley, waar hij als oenoloog afstudeerde aan de gereputeerde Davis University. De benaming ‘The Vine in Flames’ verwijst naar het feit de wijngaard eeuwen geleden volledig vernield werd door brand. In 2007 werd de wijngaard opnieuw aangeplant door wijndomein Budureasca
  • 5 maanden gerijpt op nieuwe Franse eikenhouten vaten
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: ideaal bij gegrilde zalm/zeebaars/zwaardvis, crab cakes, visgerechten met roomsaus, visgratin, Sint-Jacobsvruchten (gegratineerd in de schelp of gegrild), gevogelte bereidingen met roomsaus, rijke pastagerechten zoals Spaghetti Carbonara of Fettuccine Alfredo, romige paddenstoelen risotto en kaassoufflé
  • Toekomst: Nu perfect op dronk, maar zal mooi op dronk blijven tot 2026
  • Regio: De wijn is afkomstig uit Roemenië, meer bepaald uit de Dealu Mare regio (dit gebied is bekend voor het produceren van hoogstaande, kwaliteitsvolle wijnen gezien het op dezelfde 45° breedtegraad ligt als Bordeaux, maar dan aan de voet van de zuidelijke Karpaten)

 

 

Conesa – “La Doncella de Las Vinas” – Roble

  • 2023
  • 9.75

Druivenras

  • 100% Tempranillo

Omschrijving

  • Toegankelijke, sappig en fruitige Tempranillo, met een lichte houttoets
  • De wijn ondergaat een korte rijping van 3 maanden (meses) in eikenhouten vaten. ‘Roble’ betekent letterlijk ‘eik’ in het Spaans en duidt aan dat het een jonge wijn betreft, die een beperkte tijd heeft doorgebracht in eiken vaten (Ter vergelijking: ‘Crianza’ geeft aan dat de wijn 2 jaar gerijpt heeft, waarvan minstens 6 maanden in eik)
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gegrild rundsvlees (zoals een Entrecôte of dunne lende), gegrilde lamsbout met rozemarijn, (Iberico)varkens-gebraad/ribbetjes, carpaccio en risotto met paddenstoelen
  • Toekomst: nu en de komende jaren mooi op dronk (2026)
  • Regio: El Bonillo – Castilla-La Mancha – Spanje
  • De Spaanse wijngids Guia Penin geeft deze wijn een mooie score van 86/100: “spicy, jammy, simple, sweety finish”
  • Ook de Nederlandse wijncriticus Harold Hamersma is gecharmeerd en geeft de wijn een uitstekende score van 9/10 (“Fraai tempranillofruit, fris en sappig, met precies dat pietsje hout voor wat ondersteuning zonder dat het amechtig wordt. Net wat pit”)

Cabaletta – Rosso Trevenezie IGP

  • 2023
  • 8.60

Druivenras

  • 70% Corvina
  • 20% Rondinella
  • 10% Cabernet Sauvignon

Omschrijving

  • Elegante, lichtvoetige, sappige rode wijn met zachte tannines en een subtiele houttoets. Een betaalbaar alternatief voor de meer bekende Valpolicella wijnen, die doorgaans tussen de 12€ en 20€ kosten. Doordat de blend van deze wijn voor 10% uit Cabernet Sauvignon bestaat, mag deze geen Valpolicella genoemd worden
  • 30% van de druiven (met name, bijna de helft van de Corvina druiven) in de blend hebben een ‘passerillage sur souche’ ondergaan. Dit betekent in dit geval dat de druiven vóór de oogst gedurende 5 weken werden uitgedroogd aan de wijntak (‘sur souche’). Hierdoor verkrijgen ze een hoger suikergehalte
  • 30% van de blend rijpt in Amerikaanse en Franse eiken vaten
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij fijne charcuterie, pasta, pizza’s, steak tartaar, rundscarpaccio, kalfs/kalkoen-lapjes. Omwille van zijn zachte tannines past de wijn ook heel goed bij een klassieke kaasschotel
  • Toekomst: Nu perfect op dronk (kan nog 1 à 2 jaar verouderen tot 2027, maar ons advies is de wijn nu te drinken)
  • Regio: Verona – Veneto – Italië

Laurens – Vignoble des Templiers 1138 – Côtes du Rhône Villages – Roaix

  • 2021
  • 13.95

Druivenras

  • 66% Grenache
  • 33% Syrah
  • 1% Counoise

Omschrijving

  • Volfruitige, toegankelijke rode Côtes-Du-Rhône, met een mooie balans tussen zachte tannines, fruit en de kenmerkende Zuiderse kruidigheid van de garrigue. Het domein is gehuisvest in een voormalige commanderij van de Tempeliers die dateert van 1138
  • 40 jaar oude stokken
  • De wijn rijpt gedurende 16 maanden, deels in inox cuves, deels in grote (10 Hectoliter) eikenhouten fouders
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij grillades (BBQ), lamsvlees (Gigot d’Agneau), zuiderse kruidige gerechten (zoals: tomate farcie of paprika/courgette gevuld met gehakt, gegrilde entrecôte à la Provençale, ratatouille), gegrilde/geroosterde groenten (bijv. lamskoteletjes met gegrilde groene asperges), maar ook bij vederwild (zoals patrijs, fazant of wilde eend)
  • Toekomst: Nu mooi op dronk, maar heeft nog potentieel om te verouderen (tot 2027)
  • Regio: Roaix – Zuidelijke-Rhône

Veuve Ambal – Crémant De Bourgogne – Brut Prestige

  • 18.65

Druivenras

  • 60% Chardonnay
  • 40% Pinot Noir

Omschrijving

  • Vineuze, ronde maar tegelijk ook frisse mousserende wijn gemaakt volgens de ‘méthode traditionnelle’ waarop ook Champagne wordt gevinifieerd (vroeger ook wel méthode Champenoise genoemd). Geslaagde combinatie van Chardonnay en Pinot Noir (De Chardonnay geeft de wijn frisheid en finesse, terwijl de Pinot Noir kracht, rondeur en romigheid toevoegt).  Betaalbaar alternatief voor Champagne (90% van alle Champagnes worden, net als deze Crémant, ook gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay, al dan niet gemengd met Pinot Meunier. Bovendien ondergaat zowat 90% van de Champagnes, net als deze crémant, een ‘mise sur lattes’ van minstens 24 maanden)
  • Deze Crémant rijpt 24 à 36 maanden op fles (‘la mise sur lattes’), terwijl wettelijk ‘slechts’ een rijping van minstens 9 maanden is vereist (Ter vergelijking: voor een Champagne Brut Sans Année (BSA) is minimum 15 maanden ‘mise sur lattes’ vereist). Hoe langer de rijping op fles, hoe hoger de kwaliteit
  • Alcoholpercentage: 11,5%
  • Gastronomie: als aperitief of als begeleider van gerechten op basis van vis/zeevruchten (zoals snoekbaars in de room of gebakken Sint-Jacobsvruchten) of gerechten op basis van wit vlees zoals kalfsvlees (zoals een Vitello Tonato of Filet Mignon) of gevogelte (zoals een Suprême de Volaille Fermière)
  • Toekomst: nu drinken (niet langer dan 2 jaar bewaren)
  • Regio: Montagny-lès-Beaune – Côte de Beaune – Bourgogne
  • Bekroond met ‘2 Étoilles’ in de Guide Hachette als Un vin remarquable’, met als begeleidend commentaar: “Marqué par une très légère touche de sucre résiduel (10 g/l), ce Brut est un superbe vin qui a flirté avec le coup de cœur. Il révèle la fraîcheur et la finesse du Chardonnay alliée à la puissance du Pinot Noir. Présenté dans une bouteille spéciale, ce Crémant, doté d’une jolie sensualité, développe des arômes de noisette, de miel et d’agrumes. La bouche, bien structurée autour d’un fruité charnu, se revèle riche et vineuse. De fines notes de noisette surgissent en finale. À servir dès maintenant ou après une petite attente d’un an ou deux”

Bodegas Peñafiel – Alma Serena – Barrica – Ribera del Duero

  • 2022
  • 12.90

Druivenras

  • 100% Tempranillo

Omschrijving

  • Rijke, volle rode wijn met mooi geïntegreerde rijpe tannines en een mooie afdronk. Het wijndomein Bodegas Peñafiel ligt in het hart van de Ribera del Duero, in de zogenaamde ‘Golden Mile’, het stukje van de N122 waar vele beroemde domeinen gesitueerd zijn, inclusief Vega Sicilia
  • De wijn rijpt 6 maanden in Franse en Amerikaanse barriques
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: perfecte begeleider van rundsvlees (denk aan een Côte à l’os of entercote in romige saus zoals champignon/peperroomsaus, een tournedos ‘Rossini’, een steak ‘Stroganoff’ of een runderrollade), speenvarken, lamsvlees, krachtige wildgerechten (hertenkalf, haas, everzwijn, konijn). Maar ook uitstekend bij fazant/parelhoen bereid in een cognac/fine champagne saus en kruidige stoofpotjes (incl. vegetarische stoofpotjes van groenten/peulvruchten zoals aubergines en kikkererwten)
  • Toekomst: een wijn waarvan men nu reeds volop kan genieten, maar met bewaarpotentieel (tot 2027)
  • Regio: Peñafiel – Castilla y León – Ribero del Duero – Spanje
  • Wijncriticus James Suckling geeft deze wijn een mooie score van 88/100, met als commentaar : « Some sweet spices, coffee and red plums on the nose. Juicy and firm, with some chewy tannins and a granular, medium-length finish. Drink from 2025 »

Domaine Sophie Cinier – Mâcon Rouge ‘Les Champs’

  • 2023
  • 19.90

Druivenras

  • 50% Pinot Noir
  • 50% Gamay

Omschrijving

  • Elegante, rode Bourgogne afkomstig van een piepklein domein in het zuiden van Bourgogne. De 2,33 ha wijngaarden situeren zich in en rond de gemeente Fuissé. De gepassioneerde wijnmaakster/oenologe Sophie Cinier bewijst met deze cuvée dat ze niet enkel schitterende, loepzuivere Chardonnay’s, maar ook uitstekende rode wijn produceert. Deze wijn is nieuw in het assortiment van het domein, en vrij uniek doordat het een blend is van Pinot Noir en Gamay (In Bourgogne is Gamay toegestaan in een beperkt aantal appellaties: Mâcon AOC (rood/rosé), Bourgogne Gamay, Coteaux Bourguignons en Bourgogne Passe-Tout-Grains). Naar Bourgogne normen, best betaalbaar
  • Gemaakt van 50 jaar oude stokken
  • De wijn rijpt gedurende 14 maanden in (5 jaar) oude, grote eikenhouten vaten van 400 liter
  • Alcoholpercentage: 12,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij fijne charcuterie, worstenbrood, Camenbert uit de oven met Povençaalse kruiden, gevogelte, steak tartaar, salades met vlees (zoals met Magret de Canard, met kip of rauwe ham)
  • Toekomst: Nu mooi op dronk (tot 2027)
  • Regio: Mâconnais – Bourgogne – Frankrijk
  • De gerenommeerde wijncritica Jancis Robinson is heel lovend over Sophie Cinier’s wijnen: ‘Sophie Cinier’s wines are consistently impressive and good value. The power of her wines has been carefully harnessed, the winemaking finely tuned, to retain their finesse and the individual character of each wine’.