Volle, mondvullende droge witte wijn met een aangename, niet overheersende eiktoets, die perfect in balans is met het sappige fruit en de grantiet/porfierbodem-gerelateerde mineraliteit. Van het gereputeerde familiedomein Newton Johnson, gelegen in de Hemel-en-Aarde vallei, op een boogscheut van het havenstadje Hermanus, waar een verkoelende zeebries zorgt voor het perfecte klimaat voor de teelt van Pinot Noir en Chardonnay. Het domein (dat in 1995 werd opgericht door Dave Johnson en zijn vrouw Felicity Newton) is trouwens vooral beroemd omwille van zijn schitterende Pinot Noirs en Chardonnays. Deze Southend Chardonnay is volgens Master of Wine Jancis Robinson: ‘Without doubt, one of the top buys of South African chardonnays’
100% Chardonnay (van 16 jaar oude stokken)
Alcoholpercentage: 13,5%
Gastronomie: past heel goed bij schaal- en schelpdieren, gepaneerde, gegrilde of gebakken vis (zoals een gebakken zalmmoot met een romige hollandaisesaus of gebakken sliptong), maar ook bij vis in roomsaus, een gegratineerd vispannetje of een vol-au-vent
Toekomst: nu reeds mooi op dronk, kan nog mooi evolueren (2032)
Master of Wine Tim Atkin geeft de wijn een uitstekende score van 93/100 (“Six parcels on a cooler, south-facing slope supply the fruit for Gordon Newton Johnson’s great value Generally quite a focused, steely style, this is tangy and mineraletched with subtle patisserie spices from 12% new wood and a mineral, mouth-watering core.””)
James Suckling (Wine Spectator) geeft een score van 91/100(‘Peaches, lemons and lightly buttered toast on the nose of this fresh and creamy chardonnay. It’s medium-bodied, bright and pretty’)