Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/w14457wi/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/w14457wi/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/w14457wi/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/w14457wi/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Newton Johnson - Southend Chardonnay - Wijnhuis Laureyns
Volle, mondvullende droge witte wijn met een aangename, niet overheersende eiktoets, die perfect in balans is met het sappige fruit en de grantiet/porfierbodem-gerelateerde mineraliteit. Van het gereputeerde familiedomein Newton Johnson, gelegen in de Hemel-en-Aarde vallei, op een boogscheut van het havenstadje Hermanus, waar een verkoelende zeebries zorgt voor het perfecte klimaat voor de teelt van Pinot Noir en Chardonnay. Het domein (dat in 1995 werd opgericht door Dave Johnson en zijn vrouw Felicity Newton) is trouwens vooral beroemd omwille van zijn schitterende Pinot Noirs en Chardonnays
100% Chardonnay (van 15 jaar oude stokken)
60% van de wijn ondergaat een rijping van 8 maanden in Franse (Bourgondische) eikenhouten vaten
Alcoholpercentage: 13,5%
Gastronomie: past heel goed bij schaal- en schelpdieren, gepaneerde, gegrilde of gebakken vis (zoals een gebakken zalmmoot met een romige hollandaisesaus of gebakken sliptong), maar ook bij vis in roomsaus, een vispannetje of een vol-au-vent
Toekomst: nu mooi op dronk, kan nog mooi evolueren (2032)
Volgens Master of Wine Jancis Robinson: ‘Without doubt, one of the top buys of South African chardonnays’. De jaargang 2022 krijgt van haar een score van 17/20, met als commentaar: “A brush of butterscotch on the nose and then a flood of defined, intentional fruit and the most beautifully tailored acidity – crisp collar and seam. Another Newton Johnson with fantastic length. Coast-flora herbaceousness but the fruit is lush and deep: oranges, papaya, yuzu. A fabulous, firm, emphatic finish. I tasted this last year (November 2023) and can only say that in the extra year it’s taken on timbre and pitch”
Master of Wine Tim Atkin geeft de wijn een uitstekende score van 93/100 (“Made with full malolactic – “it’s not really a choice, it just kicks in,” says Gordon Newton Johnson – this comes from a cooler, south-facing slope that tends to produce a steely style. Aged in 11% new wood, it’s sappy, focused and refreshing, with lime and lemongrass flavours and a hint of struck match.”)