Frisse, toegankelijke witte wijn met een subtiele mineraal-ziltige toets. De bakermat van de Albariño druif situeert zich in het Spaanse Galicië vlakbij de Atlantische Oceaan. Aan de andere kant van deze oceaan, vindt men in het zuidelijk halfrond ter hoogte van Uruguay evenwel dezelfde klimatologische omstandigheden, die ideaal zijn voor de teelt van Albariño. Wijndomein Familia Deicas (een begrip in de Zuid-Amerikaanse wijnwereld), is gelegen op minder dan 30 km van de Atlantische oceaan. De jonge, gepassioneerde wijnmaker Santiago Deicas maakt er volgens het Britse wijnmagazine Decanter ‘de beste Albariño’s van de nieuwe wereld’. Een mening die gedeeld wordt door De Chileense wijngids Descorchados en door Master of Wine Tim Atkin, die Santiago in 2020 lauwerden als resp. ‘Young Winemaker of the Year’ en ‘Revelation Winemaker’
Vinificatie in inox cuves, geen houtlagering. De wijn ondergaat een ‘élevage sur lies fines’ (opvoeding op gistdroesem), die de wijn extra smaak en structuur geeft
Alcoholpercentage: 12,5%
Gastronomie: perfect als begeleider van schaal- en schelpdieren, past ook uitstekend bij tartaar van rauwe vis, Sushi, Sashimi, eenvoudige visgerechten (gerookt, gepocheerd, gefrituurd, gegrild of gebakken,) en salades (bijvoorbeeld met geitenkaas en/of asperges of artisjok). Ook lekker als aperitief
Toekomst: nu en de komende 2 jaar (2023-25) mooi op dronk
Regio: Canelones – Uruguay
De Chileense wijngids Descorchados (Dé gids voor Zuid-Amerikaanse wijnen) geeft deze wijn een mooie score van 91/100