Een verfijnde droge rode wijn met zijdezachte tannines, een aardse toets en een sappige, stevige afdronk. Eén van de 2 absolute topwijnen van het gereputeerde familiedomein Newton Johnson, uitsluitend afkomstig van de ‘Windansea’ wijngaard (‘Seadragon’ is de andere topwijn/wijngaard). Het domein is gelegen in de Hemel-en-Aarde vallei, op een boogscheut van het havenstadje Hermanus, waar een verkoelende zeebries zorgt voor het perfecte klimaat voor de teelt van Pinot Noir en Chardonnay. Het domein (dat in 1995 werd opgericht door Dave Johnson en zijn vrouw Felicity Newton) is trouwens vooral beroemd omwille van zijn uitstekende Pinot Noirs en Chardonnays. Dave Johnson schreef zijn oenologie-thesis niet voor niets over Pinot Noir. Volgens het wijnmagazine Decanter produceert Newton Johnson zelfs ‘the best Pinot Noirs outside of Burgundy’
11 maanden gerijpt in Franse (Bourgondische) eikenhouten vaten (waarvan 1/3 op nieuwe eik en de overige 2/3 op vaten van 1-3 jaar oud)
Alcoholpercentage: 13,5%
Gastronomie: past heel goed bij geroosterd rood vlees, maar ook bij een boeuf à la bourguinonne stoofpot, een lamsrôti, fijn pluimwild zoals fazant of duif, edel pelswild (hert, ree, haas), aardse gerechten (zoals een truffelpasta of paddenstoelen risotto) en (omwille van de zachte tannines) ook bij een klassieke kaasschotel
Toekomst: nu mooi op dronk, kan nog mooi evolueren (2032)
Deze wijn wordt ruim bekroond met diverse topscores:
Master of Wine Tim Atkin geeft een uitzonderlijke score van 96/100
Het Zuid-Afrikaanse wijnmagazine ‘Winemag.co.za’ geeft een score van 95/100 (“Grapes from a high-lying, north-facing vineyard planted in 2005. On the nose, red and black cherry, rose, herbs and some vanilla while the palate displays a dense core of fruit with bright acidity and very well managed tannins. Polished in the best sense”)
Jancis Robinson scoort de wijn 16,5/20 (“Broader appeal on the palate than the slightly pinched Seadragon. Very delicate, but nuanced and interesting. Long, with some spicy notes. Good balance”)