Archives

Entre-Deux-Monts – Wiscoutre Rosé

Druivenras

  • Blend van Chardonnay, Auxerrois en Acolon

Omschrijving

  • Frisse, fruitige mousserende rosé wijn gemaakt volgens de ‘méthode traditionnelle’ waarop ook Champagne wordt gevinifieerd (vroeger ook wel méthode Champenoise genoemd). Deze schuimwijn wordt geproduceerd door het West-Vlaamse domein ‘Entre-Deux-Monts’. Entre-Deux-Monts betekent letterlijk ‘tussen twee bergen’ en verwijst naar de ligging van het wijndomein tussen de Rodeberg en de Zwarteberg, in het dorp Westouter (een deelgemeente van de gemeente Heuvelland), vlakbij de Noord-Franse grens. De naam ‘Wiscoutre’ verwijst naar de oude Frankische benaming van het dorp Westouter
  • Blend van Chardonnay, Auxerrois en Acolon (Het is een Duits vroeg rijpend blauw druivenras met veel kleurstof en wordt daarom vaak gebruikt voor blend wijnen)
  • Deze ‘rosé d’assemblage’ rijpt 15 maanden op fles (‘la mise sur lattes’)
  • Alcoholpercentage: 12,5%
  • Gastronomie: als aperitief of als of als begeleider van desserts op basis van rood fruit (Petits fours met rode vruchten, aardbeientaart, sorbets)
  • Toekomst: de wijn werd gemaakt van de oogst van 2021 en gedegorgeerd/gebottled maart 2023. Wordt dus best gedronken vóór maart 2026
  • Regio: Westouter – Heuvelland – België
  • De wijn werd de afgelopen jaren meermaals bekroond met medailles:
    • Respectievelijk met een gouden (in 2018), bronzen medaille (in 2019) en zilveren medaille (in 2024) op het concours ‘beste Belgische wijn van het jaar’
    • In 2020 behaalde de wijn een gouden medaille op het ‘Concours Mondial de Bruxelles’

 

Tenuta Langasco – Piëmonte Brachetto DOC

Druivenras

  • 100% Brachetto

Omschrijving

  • Licht sprankelende rode dessertwijn
  • Deze wijn wordt gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol. Daardoor heeft deze wijn een laag alcohol gehalte van maar 6,5%. Door de druiven te vergisten in afgesloten druktanks komt er koolzuur in de wijn, die daardoor licht mousserend ‘frizzante’ wordt (De Asti methode is een variant van de ‘Méthode Cuve Close’). Deze manier van wijn maken vertoont veel overeenkomsten met die van de Moscato d’Asti, zodat de Brachetto ook wel de ‘rode Moscato’ genoemd wordt
  • Alcoholpercentage: 6,5%
  • Gastronomie: koel geschonken, heel lekker bij zoete desserts (zoals gebak met amandel, aardbeientaart, fruitsalades, aardbeien met room, rood fruit met mascarpone). Kan ook perfect gedronken worden als licht en verfrissend aperitief of als licht verteerbaar after-dinner drankje
  • Toekomst: geen bewaarwijn, een wijn om jong te drinken
  • Regio: Alba – Piëmonte