Maderista – Madeira Wine by Francisco Albuquerque – Reserva Dry
Druivenras
Omschrijving
- Droge (met brandewijn) versterkte wijn, afkomstig van het eiland Madeira. Deze wijn is ontwikkeld door DE Belgische Madeira-expert Bert Jeuris (The Madeirista Collection, bezitter van de grootste collectie oude Madeirawijnen ter wereld) en de gerenomeerde Madeirese wijnmaker Francisco Albuquerque (Blandy’s Wine Company)
- Madeirawijn is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Portwijn) een van de meest onbekende/miskende wijnen ter wereld. Terwijl kenners de Madeirawijnen juist tot de beste, meest verfijnde ter wereld rekenen!
- De wijn wordt gedurende 7 jaar ‘gemaderiseerd’ (oxidatief opgevoed) op eikenhouten vaten, ook ‘Canteiros’ genoemd (‘oxidatieve opvoeding’ = tijdens de rijping na de gisting wordt zuurstofcontact toegelaten). Hierdoor krijgt de wijn een amberkleur en typische aroma’s van noten
- Gastronomie: perfect als originele aperitiefwijn*. Ideale begeleider van tapas, aperitiefhapjes op basis van mayonaise, olijven, gezouten amandelen, vismousse, sushi, gerookte zalm, gerookte ham en jonge schapen/geitenkaas. Wordt best licht gekoeld (13°) geserveerd
- Toekomst: De wijn is drinkklaar maar kan – ongeopend – gerust nog 10 jaar bewaard worden (2028). Maar ook geopend en bewaard in de koelkast, blijft de wijn nog verschillende maanden lekker. Wordt best rechtopstaand bewaard
- Regio: Madeira – Portugal
- * De wijnmakers raden ook aan de wijn te mixen met tonic (en een schijfje limoen) of ginger-ale (en een schijfje sinaas)