Barolo is (samen met Barbaresco en Brunello di Montalcino) de meest gevierde en gegeerde rode wijn van Italië. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 ‘Wijn van koningen en koning van de wijnen’. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. De wijn is, mede door het beperkte aanbod, een van de meer exclusieve en duurdere wijnen ter wereld. Deze Barolo is gemaakt op de traditionele manier, met rijping op grote oude eiken vaten, en veel respect voor het unieke aromatische en tanninerijke karakter van de Nebbiolo druif
De wijn onderging 24 maanden rijping in grote (50hl) oude Oostenrijkse eiken vaten. Gevolgd door 16 maanden rijping op fles, na een korte passage in betonnen cuves
Alcoholpercentage: 14,5%
Gastronomie: Stoofpotten, gegrild vlees, fijn wild (zoals fazantfilet of patrijs), paddenstoelen (bijv. hertenfilet met eekhoorntjesbrood) en allerlei gerechten met (witte) truffel (zoals Parelhoen met truffelsaus, pasta met truffelsaus of risotto met truffels of truffelolie). Barolo matcht uitstekend met truffel. Ook perfect als meditatiewijn
Toekomst: Nu reeds te genieten, maar heeft nog bewaarpotentieel (2030)
Wijncritica Jancis Robinson geeft de wijn een excellente score van 17+/20 en dito beoordeling: ‘Just mid ruby. Savoury, almost saline cherry fruit on the nose with chalky, minerally notes. Supple cherry fruit, elegant as well as concentrated. A rich layer of sandy tannins grips the juicy, crushed red fruit on the finish. A really pretty wine’
Het gereputeerde Amerikaanse tijdschrift ‘Wine Enthusiast’ houdt het op een score van 92/100: “This opens with aromas of blue flower, underbrush and baking spice. The full-bodied palate features dried black cherry, licorice and toasted almond alongside firm tannins”
Het Britse wijnmagazine Decanter geeft een score van 91/100