Barolo is (samen met Barbaresco en Brunello di Montalcino) de meest gevierde en gegeerde rode wijn van Italië. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 ‘Wijn van koningen en koning van de wijnen’. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. De wijn is, mede door het beperkte aanbod, een van de meer exclusieve en duurdere wijnen ter wereld. Giulia Negri kreeg (in 2012) op 24-jarige leeftijd het vertrouwen van haar familie om het 150 jaar oude familiedomein te leiden. Vertrouwen dat ze allerminst heeft beschaamd. Al vlug werd ze binnen de wijnwereld complimenterend ‘The Barolo Girl’ genoemd (Verwijzend naar de vermaarde ‘Barolo Boys’ Angelo Gaia en Elio Altare, die in de jaren 80-90 van de vorige eeuw de Barolo wereld nieuw leven inbliezen)
De wijn onderging 30 maanden rijping op grote (25hl) oude Sloveense eiken vaten
Alcoholpercentage: 14%
Gastronomie: Stoofpotten, gegrild vlees, fijn wild (zoals fazantfilet of patrijs), paddenstoelen (bijv. een milde hertenfilet met eekhoorntjesbrood) en allerlei gerechten met (witte) truffel (zoals Parelhoen met truffelsaus, pasta met truffelsaus of risotto met truffels of truffelolie). Ook perfect als meditatiewijn
Toekomst: Nu reeds te genieten, maar heeft nog bewaarpotentieel (2030)
Regio: Serradenari – La Morra – Piëmonte – Italië
Bekroond met uitstekende kritieken:
Jancis Robinson geeft een score van 17/20(“Just mid ruby. Pretty, lifted raspberry nose with hints of rhubarb. Fresh raspberry with a hint of garden herbs on the palate and animating, sandpapery tannins adding bite. Long and can be approached now”).
Bij Parker scoort de wijn 93/100(“From a vineyard site in La Morra, the 2018 Barolo Serradenari boasts a very bright and lifted bouquet that is colored by tart raspberry, wild blueberry, exotic spice and hints of campfire ash. La Morra is recognized for its fine and silky tannins, and this vintage delivers those with a little more emphasis”)
Amerikaanse wijnmagazine ‘Wine Enthusiast’ geeft een score van 91/100