Krachtige, complexe droge rode wijn met veel rood fruit, fijne tannines en een uiterst lange afdronk. Brunello di Montacino behoort (samen met Barolo en Barbaresco) tot “The Three Big B’s” van de Italiaanse wijnwereld.
36 maanden gerijpt in grote (3000-5000L) Franse eikenhouten vaten (In Italië ‘Botte’ genoemd) , gevolgd door 12 maanden rijping op fles
Alcoholpercentage: 14,5%
Gastronomie: past uitstekend bij gegrild rood vlees (zoals een Bistecca alla Fiorentina of Côte à l’Os), lamsbout, stoofpotjes van wild en aardse gerechten zoals pappardelle met paddenstoelen/truffel
Toekomst: Bewaarwijn (2022-2038). Liefhebbers van jonge, tanninerijke wijnen zullen de wijn (bij voorkeur na karafering) nu reeds waarderen
Regio: Montalcino – Toscane – Italië
Alle wijncritici zijn het er over eens dat deze Brunello van Il Poggione een absolute topwijn is:
95/100 (Robert Parker’s Wine Advocate)
96/100 (Wine Spectator)
94/100 (James Suckling)
99/100 (Luca Gardini, in 2010 verkozen tot beste sommelier ter wereld)
97/100 (Vinous/Antonio Galloni)
95/100 (Falstaff)
En ‘last but not least’ 18/20 (Jancis Robinson): “Lustrous ruby. Savoury, meaty and brooding. Still quite closed (03/2021). With aeration stony minerally notes emerge. Bags of sour-cherry and raspberry fruit in perfect balance with the finely chiselled tannins. Mouth-watering, long and focused”