Krachtige, complexe droge rode wijn met veel rood fruit, fijne tannines en een uiterst lange afdronk. Brunello di Montacino behoort (samen met Barolo en Barbaresco) tot “The Three Big B’s” van de Italiaanse wijnwereld.
36 maanden gerijpt in grote (3000-5000L) Franse eikenhouten vaten (In Italië ‘Botte’ genoemd) , gevolgd door 12 maanden rijping op fles
Alcoholpercentage: 14,5%
Gastronomie: past uitstekend bij gegrild rood vlees (zoals een Bistecca alla Fiorentina of Côte à l’Os), lamsbout, stoofpotjes van wild en aardse gerechten zoals pappardelle met paddenstoelen/truffel
Toekomst: Bewaarwijn (2024-2032). Liefhebbers van jonge, tanninerijke wijnen zullen de wijn (bij voorkeur na karafering) nu reeds waarderen
Regio: Montalcino – Toscane
Alle wijncritici zijn het er over eens dat deze Brunello van Il Poggione een absolute topwijn is:
94+/100 (Robert Parker’s Wine Advocate)
93/100 (Wine Spectator)
92/100 (Falstaff)
95/100 (Wine Enthusiast)
95+/100 (Luca Gardini, in 2010 verkozen tot beste sommelier ter wereld)
93/100 (Vinous/Antonio Galloni): “Also in the 2017 vintage one of the most multifaceted and interesting Brunello references, from an historical firm”
‘2 bicchieri’ (Gambero Rosso)
En ‘last but not least’ 17/20 (Jancis Robinson): “Lustrous deep ruby. Firm, deep cherry fruit on the nose and with an undertow of savoury spice. Lots of perfumed sour-cherry fruit on the palate and with bags of firm, but polished tannins on the finish. A bit austere right now (2022), but with great length as well as potential”