Veuve Ambal – Crémant De Bourgogne – Brut Prestige
Druivenras
- 60% Chardonnay
- 40% Pinot Noir
Omschrijving
- Vineuze, ronde maar tegelijk ook frisse mousserende wijn gemaakt volgens de ‘méthode traditionnelle’ waarop ook Champagne wordt gevinifieerd (vroeger ook wel méthode Champenoise genoemd). Geslaagde combinatie van Chardonnay en Pinot Noir (De Chardonnay geeft de wijn frisheid en finesse, terwijl de Pinot Noir kracht, rondeur en romigheid toevoegt). Betaalbaar alternatief voor Champagne (90% van alle Champagnes worden, net als deze Crémant, ook gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay, al dan niet gemengd met Pinot Meunier. Bovendien ondergaat zowat 90% van de Champagnes, net als deze crémant, een ‘mise sur lattes’ van minstens 24 maanden)
- Deze Crémant rijpt 24 à 36 maanden op fles (‘la mise sur lattes’), terwijl wettelijk ‘slechts’ een rijping van minstens 9 maanden is vereist (Ter vergelijking: voor een Champagne Brut Sans Année (BSA) is minimum 15 maanden ‘mise sur lattes’ vereist). Hoe langer de rijping op fles, hoe hoger de kwaliteit
- Alcoholpercentage: 11,5%
- Gastronomie: als aperitief of als begeleider van gerechten op basis van vis/zeevruchten (zoals snoekbaars in de room of gebakken Sint-Jacobsvruchten) of gerechten op basis van wit vlees zoals kalfsvlees (zoals een Vitello Tonato of Filet Mignon) of gevogelte (zoals een Suprême de Volaille Fermière)
- Toekomst: nu drinken (niet langer dan 2 jaar bewaren)
- Regio: Montagny-lès-Beaune – Côte de Beaune – Bourgogne
- Bekroond met ‘2 Étoilles’ in de Guide Hachette als ‘Un vin remarquable’, met als begeleidend commentaar: “Marqué par une très légère touche de sucre résiduel (10 g/l), ce Brut est un superbe vin qui a flirté avec le coup de cœur. Il révèle la fraîcheur et la finesse du Chardonnay alliée à la puissance du Pinot Noir. Présenté dans une bouteille spéciale, ce Crémant, doté d’une jolie sensualité, développe des arômes de noisette, de miel et d’agrumes. La bouche, bien structurée autour d’un fruité charnu, se revèle riche et vineuse. De fines notes de noisette surgissent en finale. À servir dès maintenant ou après une petite attente d’un an ou deux”