SASSI San Christoforo – Barbaresco DOCG ‘San Christoforo’
Druivenras
Omschrijving
- Karaktervolle, droge rode ‘terroir’ wijn afkomstig van een piepkleine ‘Boutique Winery’ in het hart van de Barbaresco regio. De 3,2 ha wijngaarden situeren zich in de gemeente Neive. De gepassioneerde wijnmaker/oenoloog Davide Carniel produceert er jaarlijks amper 000 flessen (4.500 daarvan zijn Barbaresco wijnen). M.a.w het rendement/ha is extreem laag (28hl/ha)
- Barbaresco behoort (samen met Barolo en Brunello di Montalcino) tot “The Three Big B’s” van de Italiaanse wijnwereld. DOCG Barbaresco is samen met DOCG Barolo de bekendste appellatie van Piëmonte. Beide hebben de reputatie bij de beste wijnen van Italië te horen. Beide worden genoemd naar hun wijnstreek, die op haar beurt de naam draagt van een wijndorp. Beide dorpen bevinden zich op amper 25 kilometer van elkaar. De Barbaresco regio is wel 4 maal kleiner en Barbaresco’s zijn daardoor ook schaarser
- Rijpt gedurende 36 maanden: 12 maanden in kleine (225 liter) barriques, gevolgd door 12 maanden op grote eiken vaten, gevolgd door 12 maanden oudering op fles vooraleer de wijn op de markt wordt gebracht
- Gastronomie: stoofpotten, gegrild vlees, wildgerechten (bijvoorbeeld hertenkalf met eekhoorntjesbrood) en allerlei gerechten met (witte) truffel (zoals Parelhoen met truffelsaus, pasta met truffelsaus of risotto met truffels of truffelolie). Past ook heel goed bij oude, stevige (brokkel) kazen
- Toekomst: Bewaarwijn (2024-2034). Liefhebbers van jonge, tanninerijke wijnen zullen de wijn (bij voorkeur na karaferring) nu reeds waarderen
- Wijncritica Jancis Robinson geeft de wijn een excellente score van 17,5/20 en dito beoordeling: ‘Just mid ruby. Sweetly aromatic red fruit with hints of wet stones. On the palate the finely ground tannins cling to the voluptuous yet juicy fruit. Plenty of depth on the finish and with fantastic balance’