Een geconcentreerde, complexe wijn, met veel diepgang, intens fruit, mooi versmolten tannines en een lange, elegante afdronk. Iconische wijn van de iconische, levende wijnlegende Alain Brumont. Alain Brumont is de wijnbouwer die in de jaren 80 van vorige eeuw Madiran als appellatie op de wijnkaart heeft gezet en tot op heden de onbetwiste referentie inzake Madiran wijnen. Deze Château Montus wordt binnen de wijnwereld lovend bestempeld als de “Petrus du Sud Ouest” (“De Chateau Petrus van het Zuid-Westen”)
30 jaar oude stokken
12 à 14 maanden gerijpt in eikenhouten barriques (waarvan ongeveer 3/4 in nieuwe eik en 1/4 in één jaar oude vaten)
Alcoholpercentage: 14%
Gastronomie: deze maaltijdwijn past uitstekend bij rundsvlees in saus, maar ook bij lamsbout of carré d’agneau, bij ‘Magret/Confit de Canard’, bij wildgerechten in het algemeen (hertenkalf, haas, everzwijn, duif, struisvogel) en ook bij pittige Oosterse gerechten
Toekomst: bewaarwijn (tot 2033)
Regio: Madiran – Zuid-West Frankrijk
Deze wijn wordt werelwijd bekroond met diverse mooie scores:
Het Franse wijnmagazine ‘La Revue du Vin de France’ geeft een uitstekende score van 93/100
Het Amerikaanse tijdschrift ‘Wine Enthusiast’ geeft een score van 94/100
De Oostenrijkse wijngids Falstaff houdt het op een score van 92/100
In Robert Parker’s Wine Advocate Magazine krijgt de wijn een score van 96/100
Jancis Robinson geeft een topscore van 17+/20, met als begeleidend commentaar: “Deep garnet. Inviting dark fragrance of blackberry and blackcurrant, just starting to evolve into tertiary aromas of cedarwood and something that reminds me of cinnamon though it’s not that sweet. Powerful tannins surround a deliciously juicy core of fruit. Firm, deep, rounded out by the bottle age. Texture is just starting to become a bit more leathery but this has excellent freshness and a long, gently chewy but not astringent finish. A food wine incarnate. Rich and long, freshened by both the acidity and the tannins. Still has a way to go. Definitely worth cellaring if you have the right conditions”
James Suckling (Wine Spectator) geeft een score van 92/100: “A firm, serious and well-structured blend of 80% tannat and 20% cabernet sauvignon. Notes of dark plums, blackberries, dried herbs and baking spices emerge on the nose. It’s medium- to full-bodied with fine, firm tannins and fresh acidity. Plain and dense on the palate with more dark berry character and a touch of spices. Compact finish. Try from 2025”