Archives

Laurens – Vignoble des Templiers 1138 – Côtes du Rhône Villages – Roaix

Druivenras

  • 66% Grenache
  • 33% Syrah
  • 1% Counoise

Omschrijving

  • Volfruitige, toegankelijke rode Côtes-Du-Rhône, met een mooie balans tussen zachte tannines, fruit en de kenmerkende Zuiderse kruidigheid van de garrigue. Het domein is gehuisvest in een voormalige commanderij van de Tempeliers die dateert van 1138
  • 40 jaar oude stokken
  • De wijn rijpt gedurende 16 maanden, deels in inox cuves, deels in grote (10 Hectoliter) eikenhouten fouders
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij grillades (BBQ), lamsvlees (Gigot d’Agneau), zuiderse kruidige gerechten (zoals: tomate farcie of paprika/courgette gevuld met gehakt, gegrilde entrecôte à la Provençale, ratatouille), gegrilde/geroosterde groenten (bijv. lamskoteletjes met gegrilde groene asperges), maar ook bij vederwild (zoals patrijs, fazant of wilde eend)
  • Toekomst: Nu mooi op dronk, maar heeft nog potentieel om te verouderen (tot 2027)
  • Regio: Roaix – Zuidelijke-Rhône

40 – Nero di Troia – Puglia IGP

Druivenras

  • 100% Nero di Troia

Omschrijving

  • Ronde, soepele rode wijn boordevol rijp fruit. De ‘40’ verwijst naar de ouderdom van de wijnstokken. Een wijn die heel veel waar voor zijn geld biedt
  • 100% Nero di Troia (ook ‘Uva di Troia’ genoemd). Dit autochtone druivenras komt bijna uitsluitend voor in Puglia
  • 40 jaar oude stokken
  • De wijn heeft 5 maanden gerijpt in inox, gevolgd door 3 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: aanbevolen bij gegrild (runds-, varkens-, lams-) vlees, stoofschotels (zoals een Marrokaans lamstajine), geroosterde eend, Oosterse (pikant) gekruide gerechten (zoals pikant rundsvlees, eendencurry), kruidige pastagerechten, maar ook bij charcuterie (zoals eendenmousse, proscuitto, pancetta, coppa, truffelsalami) en oude, gerijpte harde kazen
  • Toekomst: nu mooi op dronk, maar heeft nog bewaarcapaciteit (2026)
  • Regio: Fasano (tussen Bari en Brindisi) – Puglia

 

‘Karl Pfaffmann’ – Spätburgunder – Silberberg

Druivenras

  • 100% Spätburgunder

Omschrijving

  • Elegante, fijne rode ‘terroir’ wijn (Uitsluitend afkomstig van de ‘Walsheimer Silberberg’ wijngaard)
  • 100% Spätburgunder/Pinot Noir (Spätburgunder is de Duitse naam voor Pinot Noir)
  • 18 maanden in grote houten vaten gerijpt
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gerechten met paddenstoelen, varkensgebraad, gevogelte (kip, kalkoen) en pluimwild (duif, fazant). Omwille van zijn zachte tannines past de wijn ook heel goed bij een klassieke kaasschotel
  • Toekomst: Nu perfect op dronk (kan nog verouderen tot 2027, maar ons advies is de wijn nu te drinken)
  • Regio: Walsheim – Pfalz

 

Bodegas Peñafiel – Alma Serena – Barrica – Ribera del Duero

Druivenras

  • 100% Tempranillo

Omschrijving

  • Rijke, volle rode wijn met mooi geïntegreerde rijpe tannines en een mooie afdronk. Het wijndomein Bodegas Peñafiel ligt in het hart van de Ribera del Duero, in de zogenaamde ‘Golden Mile’, het stukje van de N122 waar vele beroemde domeinen gesitueerd zijn, inclusief Vega Sicilia
  • De wijn rijpt 6 maanden in Franse en Amerikaanse barriques
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: perfecte begeleider van rundsvlees (denk aan een Côte à l’os of entercote in romige saus zoals champignon/peperroomsaus, een tournedos ‘Rossini’, een steak ‘Stroganoff’ of een runderrollade), speenvarken, lamsvlees, krachtige wildgerechten (hertenkalf, haas, everzwijn, konijn). Maar ook uitstekend bij fazant/parelhoen bereid in een cognac/fine champagne saus en kruidige stoofpotjes (incl. vegetarische stoofpotjes van groenten/peulvruchten zoals aubergines en kikkererwten)
  • Toekomst: een wijn waarvan men nu reeds volop kan genieten, maar met bewaarpotentieel (tot 2027)
  • Regio: Peñafiel – Castilla y León – Ribero del Duero – Spanje
  • Wijncriticus James Suckling geeft deze wijn een mooie score van 88/100, met als commentaar : « Some sweet spices, coffee and red plums on the nose. Juicy and firm, with some chewy tannins and a granular, medium-length finish. Drink from 2025 »

Feudi Di San Marzano – I Tratturi Negroamaro – Puglia IGP

Druivenras

  • 100% Negroamaro

Omschrijving

  • Volfruitige, sappige, soepele rode wijn met zachte tannines. Van de gerespecteerde, 60 jaar oude coöperatieve Cantine San Marzano die vandaag zo’n 1200 leden telt (Door de gereputeerde Italiaanse wijngids Gambero Rosso in 2022 verkozen as ‘Cooperative of the Year’)
  • Vinificatie in inox cuves
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past prima bij gegrild/geroosterd runds/varkensvlees, lamsvlees, geroosterde eend, Oosterse (pikant) gekruide gerechten (zoals kip Tikka Masala, pikant rundsvlees, eendencurry), stoofpotjes, rijke pastagerechten (met vlees) en halfharde kazen
  • Toekomst: nu mooi op dronk (2026)
  • Regio: San Marzano di San Giuseppe – Tarente – Puglia – Italië

 

 

Wagner Stempel – Merlot RESERVE

Druivenras

  • 100% Merlot

Omschrijving

  • Ronde, rode ‘terroir’ wijn, weelderig van smaak, met zachte tannines en mooie elegante zuren in de afdronk. Uitsluitend afkomstig van een klein perceel van de ‘Siefersheim Höllberg’ wijngaard, dat zich – volgens wijnmaker Daniel Wagner -uitstekend leent voor de teelt van de Merlot druif. Een origineel alternatief voor liefhebbers van Pomerol wijnen. Deze wijn wordt enkel geproduceerd in topjaargangen
  • Gerijpt in voornamelijk nieuwe Franse eikenhouten ‘barriques’
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Restsuiker: 0,7 g/L  ; Zuurgehalte:  5,9 g/L
  • Gastronomie: Een perfecte begeleider van rundsvlees (zoals een steak met champignonroomsaus/peperroomsaus of een tournedos ‘Rossini’ of een steak ‘Stroganoff’). Maar ook uitstekend bij pelswild (zoals hertenkalf of konijn met mosterd), bij lams of varkensgebraad en bij gevogelte gerechten (fazant, parelhoen, kalkoen, patrijs, wilde eend, duif) bereid in saus (zoals cognac/fine champagne saus, (wilde) champignonsaus of mosterdsaus)
  • Toekomst: een wijn waarvan men nu reeds volop kan genieten, maar met een uitstekend bewaarpotentieel (tot 2025)
  • Regio: Siefersheim – Rheinessen

 

Stellenrust Estate – Kleine Rust – Pinotage Shiraz

Druivenras

  • 46% Pinotage
  • 44% Shiraz
  • 10% Cinsault

Omschrijving

  • Toegankelijke, vlot drinkende, fruitige rode wijn. Uitstekende prijs-kwaliteit!
  • 8 maanden gerijpt in (3 en 4 jaar) oude Franse eikenhouten vaten
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past zeer goed bij ‘dagelijkse kost’, pastagerechten, BBQ, lamskoteletjes, gehakt, braad/bloedworst… Breed inzetbare, uitstekende doorschenk- en huiswijn
  • Toekomst: geen bewaarwijn, nu en het komende jaar (2024-2025) mooi op dronk
  • Regio: Stellenbosch – Zuid-Afrika

Paço Das Côrtes – Critterium Reserva – Vinho Regional Lisboa

Druivenras

  • Blend van Castelão, Tinta Roriz (Portugese benaming voor Tempranillo), Alicante Bouschet en Syrah

Omschrijving

  • Evenwichtige, soepele rode wijn met zachte tannines. Gemaakt door wijnmaker António Ventura (Verkozen tot Portugees oenoloog van het jaar in 2006 en 2013). Uitstekende prijs-kwaliteit
  • Gedurende 6 maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eiken vaten
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: aanbevolen bij gegrild (runds-, varkens-, lams-) vlees, pluimwild (duif, fazant), stoofschotels (zoals een Marrokaans lamstajine), geroosterde eend, Oosterse (pikant) gekruide gerechten (zoals kip Tikka Masala, pikant rundsvlees, eendencurry)
  • Toekomst: Nu en de komende 3 jaren (2023-2026) perfect op dronk
  • Regio: Lissabon – Portugal
  • Bekroond met een gouden medaille op de Spaanse ‘Catavinum World Wine & Spirits Competition (CWWSC) 2022’

Paço Das Côrtes – Passos de Lisboa Reserva – Vinho Regional Lisboa

Druivenras

  • Blend van Tinta Roriz (Portugese benaming voor Tempranillo), Alicante Bouschet en Syrah

Omschrijving

  • Rijke, volle rode wijn met soepele tannines. Gemaakt door wijnmaker António Ventura (Verkozen tot Portugees oenoloog van het jaar in 2006 en 2013)
  • Gemaakt van 20 jaar oude wijnstokken
  • Gedurende 6 maanden gerijpt in Amerikaanse eiken vaten
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: aanbevolen bij gegrild (runds-, varkens-, lams-) vlees, pluimwild (duif, fazant), stoofschotels (zoals een Marrokaans lamstajine), geroosterde eend, Oosterse (pikant) gekruide gerechten (zoals kip Tikka Masala, pikant rundsvlees, eendencurry)
  • Toekomst: Nu en de komende 3 jaren (2023-2026) perfect op dronk
  • Regio: Lissabon – Portugal
  • Bekroond met:
    • Een gouden medaille op de Frankfurt International Wine Trophy competitie 2022
    • Een gouden medaille op de Spaanse ‘Catavinum World Wine & Spirits Competition (CWWSC) 2022’

40 – Primitivo – Puglia IGP

Druivenras

  • 100% Primitivo

Omschrijving

  • Ronde, soepele rode wijn boordevol rijp fruit. De ‘40’ verwijst naar de ouderdom van de wijnstokken. Een wijn die heel veel waar voor zijn geld biedt
  • 100% Primitivo (De Italiaanse Primitivo druif is identiek aan de Californische Zinfandel druif)
  • 40 jaar oude stokken
  • De wijn heeft 5 maanden gerijpt in inox, gevolgd door 3 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: aanbevolen bij gegrild (runds-, varkens-, lams-) vlees, stoofschotels (zoals een Marokkaanse lamstajine), geroosterde eend, Oosterse (pikant) gekruide gerechten (zoals pikant rundsvlees, eendencurry), kruidige pastagerechten, maar ook bij charcuterie (zoals eendenmousse, proscuitto, pancetta, coppa, truffelsalami) en oude, gerijpte harde kazen
  • Toekomst: nu mooi op dronk, maar heeft nog bewaarcapaciteit (2026)
  • Regio: Fasano (tussen Bari en Brindisi) – Puglia
  • De wijn behaalde een gouden medaille op de Berlin Wine Trophy competitie 2024

 

Mas Des Bressades – Cuvée Tradition Rosé – AOP Costières de Nîmes

Druivenras

  • 50% Grenache
  • 30% Syrah
  • 20% Cinsault

Omschrijving

  • Genereuze, karaktervolle rosé met een kruidige afdronk. Niet louter een terraswijn, maar vooral ook een maaltijdwijn
  • ‘Rosé de saignée/macération’, gevinifieerd in betonnen cuves. In tegenstelling tot rosé’s de pressurage (waarbij het sap direct uit de schil wordt geperst), is een rosé de saignée donkerder van kleur en krachtiger van smaak, doordat het sap langer in contact is geweest met de schillen
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: deze gastronomische rosé past uitstekend bij een zomerse barbecue (vooral bij gegrilde vis, kip en varkensvlees), bij zomerse salades, maar ook bij tapas, fijne charcuterie, eendenborst met sinaasappel, vegetarische gerechten, pikante Oosterse keuken en paella
  • Toekomst: Nu drink klaar (tot 2025)
  • Regio: Manduel (tussen Nîmes en Avignon) – Zuidelijke Rhône – Frankrijk

 

 

Foral de Meda – Douro DOC – Vinho Tinto

Druivenras

  • 50% Touriga Nacional
  • 40% Touriga Franca
  • 10% Tinto Cão

Omschrijving

  • Fruitige, evenwichtige, karaktervolle rode wijn uit de Douro vallei. Met een mooie, ‘Touriga Nacional’ getypeerde, De wijngaarden situeren zich op 350-500m hoogte. Uitstekende prijs-kwaliteit
  • 50% Touriga Nacional ; 40% Touriga Franca ; 10% Tinto Cão
  • 12 maanden gerijpt op oude Franse eik
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Gastronomie: veelzijdig inzetbare wijn, aanbevolen bij gegrild (runds-, varkens-, lams-) vlees, BBQ, gehakt, stoofschotels, kruidige pastagerechten, paddenstoelen (toast champignon), konijn en gevogelte (kip, kalkoen, duif, eend)
  • Toekomst: Nu mooi op dronk, maar heeft nog een paar jaar potentieel (2026)
  • Regio: Méda – Douro – Portugal

 

 

Weingut Artner – Grüner Veltliner Klassik

Druivenras

  • 100% Grüner Veltliner

Omschrijving

  • Karaktervolle, droge witte wijn met veel fris fruit in de mond en een (voor Grüner Veltliner typische) pepertoets in de afdronk
  • 100% Grüner Veltliner (De Grüner Veltliner is de nationale trots van de Oostenrijkse wijnbouw. Het is er het meest aangeplante witte druivenras)
  • Uitsluitend in inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Gastronomie: De Grüner Veltliner druif combineert makkelijk met allerlei gerechten. Vandaar dat de druif zeer in trek is bij sommeliers. Elk zelf-respecterend restaurant heeft minstens één ‘Grüner Veltliner’ op de wijnkaart.  Een ideale begeleider van kruidige Aziatische gerechten, visbereidingen in het algemeen, tartaar van zalm (met Avocado), koude visschotel (bijvoorbeeld met zalm belle vue), asperges à la Flamande of met zalm, quiches (met asperges, met courgette of broccoli en gerookte zalm, enz.), kaasfondue…en volgens ‘Oostenrijkse’ sommeliers ook lekker bij een Wiener Schnitzel met aardappelsla
  • Toekomst: geen bewaarwijn, een wijn om jong te drinken (2025)
  • Regio: Höflein – Carnuntum – Neder-Oostenrijk (tussen Wenen, de zuidelijke oevers van de Donau en de Slowaakse grens)
  • Weingut Artner wordt door de Oostenrijkse Falstaff Wijngids (2022-23) bekroond met een 4 sterren classificatie en omschreven als: ‘A winery with consistent outstanding quality and class. A winery with significant international recognition’

 

Château de Rochemorin – Pessac-Léognan

Druivenras

  • 65% Merlot
  • 35% Cabernet Sauvignon

Omschrijving

  • Toegankelijke, fruitgedreven rode Bordeaux met rijpe tannines en een mooie afdronk
  • 12 maanden gerijpt in Franse eikenhouten barriques (waarvan 1/3 in nieuwe eik)
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij o.a. gegrild rood rundsvlees (‘Dunne Lende’, ‘Côte à l’Os’), BBQ (Mixed Grill), Rosbief, stoofvlees (met rode wijn), lamskroon/filet, pels- en pluimwild, eend (Confit de Canard), varkensgebraad en coq au vin
  • Toekomst: Nu mooi op dronk maar met flink wat bewaarpotentieel (tot 2032)
  • Regio: Pessac-Léognan – Graves – Bordeaux
  • Deze wijn wordt alom bejubeld met mooie scores:
    • 90/100 (Wine Spectator)
    • 90/100 (Tim Atkin)
    • 91/100 (Falstaff)
    • 93/100 (James Suckling)
    • 92/100 (Wine Enthusiast): “This wine offers dark tannins and blackberry fruits. It is ripe and concentrated, with a generous aftertaste”
    • 91/100 (Vinous/Antonio Galloni): “De succulentes notes de cerise noire, de prune, d’épices, de réglisse et de menthol enveloppent le palais. Ce Pessac-Léognan juteux est un véritable charmeur. Je préférerais le boire sur le côté jeune, tant que le fruit reste juteux. En 2019, Rochemorin marie si bien la richesse et l’énergie”
    • En ‘last but not least’ 16,5/20 (Jancis Robinson): “Mid crimson. Top-quality oak on the nose. Really mouth-filling with lots of intensity and drive. Manages to be both pretty and concentrated. Long. Pretty snazzy”

Weingut Artner – Ried Steinäcker 1ÖTW

Druivenras

  • 100% Zweigelt

Omschrijving

  • Complexe, elegante, houtgelagerde Zweigelt met rijpe tannines en een mooie afdronk. Een van de topcuvees van het gerenommeerde Weingut Artner, uitsluitend afkomstig van de ‘Ried Steinäcker’ premier cru wijngaard of ‘Erste Lage’ (1ÖTW = 1ste Lage volgens de Österreichische Traditions Weingüter classificatie), ideaal gelegen op een heuvelrug vlakbij de Donau
  • 15 maanden gerijpt in klassieke Franse eikenhouten vaten (225L) barriques
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij pels- en pluim-wild (zoals everzwijn, reebout, hertenvlees, fazant, eend, duif) maar ook bij gebraden en gegrild varkens/runds/lamsvlees
  • Toekomst: nu reeds lekker, maar de wijn heeft zeker nog bewaarpotentieel (2028)
  • Regio: Höflein – Carnuntum – Neder-Oostenrijk (tussen Wenen, de zuidelijke oevers van de Donau en de Slowaakse grens)
  • Deze jaargang werd ruim bekroond met diverse topscores:
    • De gerenommeerde Oostenrijkse wijngids Falstaff geeft een score van 94/100 (Dark ruby, purple reflections, subtle brightening at the rim. Fine oak spice, vanilla, black cherry, dark berry, a hint of clove and cinnamon, attractive bouquet. Juicy, blackberry confit, pronounced fruit, ripe tannins, chocolatey touch, has good freshness, cherry on the finish, persistent, good maturity, definite further ageing potential)
    • Jancis Robinson geeft een topscore van 17+/20 (‘Deep cherry red with smudgy rim. Toasty-oak aroma along with spicy black fruit and a definite herbal/stemmy note. Dry, savoury, rocky finesse on the palate. The freshness is as much in the tannins as in the acidity, neither of which are lacking. Elegant, even in youth. A lightly charry aftertaste. Long and promising’)
    • Door het Oostenrijks wijnmagazine Vinaria verkozen als beste Zweigelt van Neder-Oostenrijk (NÖ-Zweigelt Cup Sieger, Kat. Premium: 4,5 Sterne)
    • De Oostenrijkse wijngidsen ‘A la Carte’ en ‘Gault Millau’ geven de wijn scores van resp. 92+/100 en 17/20

Alvi’s Drift – Signature Viognier

Druivenras

  • 100% Viognier

Omschrijving

  • Toegankelijke, exotisch-fruitige, aromatische, mondvullende droge witte wijn. Uitstekende ‘prijs-kwaliteit‘ (Dubbel Gouden Award op de ‘Gold Wine Awards’, een wedstrijd voorbehouden voor Zuid-Afrikaanse wijnen onder de 10€)
  • Vinificatie in inox cuves, geen houtlagering. De wijn onderging gedurende 4 maanden een ‘élevage sur lies’ (opvoeding op gistdroesem), die de wijn extra smaak en structuur geeft
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: ideale begeleider van kruidige Aziatische gerechten (zoals Thaise en Indiase curries, geroerbakte noedels met garnalen/scampi en gember/mango), gebakken tongrolletjes met druivensaus, gelakt buikspek met mango(salade), gerookte/gepocheerde zalm, snoekpaté, Tajine van kip en abrikoos of kip à l’orange
  • Toekomst: nu reeds mooi op dronk, maar kan gerust nog een paar jaar ouderen (tot 2026)
  • Regio: Worchester – Westkaap – Zuid-Afrika
  • De wijn werd in Zuid-Afrika onderscheiden met:
    • Een Double Gold Award op de ‘Gold Wine Awards’ competitie 2023
    • Een Grand Gold Certificate of Excellence, met een score van 93+/100 (South African Wine Index 2023)

Bozeto De Exopto – Rioja DOC

Druivenras

  • 60% Garnacha
  • 35% Tempranillo
  • 5% Graciano

Omschrijving

  • Vol-fruitige, vlot drinkende, toegankelijke rode Rioja met mooi versmolten, zachte tannines. Uitstekende prijs-kwaliteit voor een Rioja
  • De wijnstokken zijn tussen 30 jaar en 80 jaar oud
  • De wijn rijpt 9 maanden (70% in betonnen cuves en 30% in eikenhouten vaten)
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Regio: Laguardia – Rioja Alavesa – Spanje
  • Toekomst: nu op dronk, maar met bewaarpotentieel (tot 2026)
  • Gastronomie: past heel goed bij Spaanse charcuterie, wildpaté (met chutney/uienconfituur), BBQ, vleesfondue, varkenswangetjes (in rode wijn of Rodenbach), geroosterde kalkoen, Paella, Canard à l’Orange, gehaktbrood met krieken, tomate farcie of paprika/courgette gevuld met gehakt, mediterrane groenten ovenschotels en kruidige pasta/pizza gerechten met vlees/zuiderse groenten
  • De wijn krijgt diverse mooie scores:
    • Ook James Suckling geeft een score van 90/100 (“Quite a bright and youthful Rioja here drenched in dark plums, cherries and some brambly fruit. Direct and simple on the palate with a big load of fruit and crunchy tannins. Nothing complex here but there is enough convincing fruit to drink a glass. Drink now.”)
    • Robert Parker’s Wine Advocate scoort de wijn 91+/100 (“The pale, fruit-driven and very young red 2022 Bozeto de Exopto is juicy and approachable, mixing 60% Garnacha with 35% Tempranillo and 5% Graciano. Fresh and dominated by the Garnacha, it is ripe without excess at 14.5% alcohol, reflecting the conditions of the year. Only the Tempranillo aged in oak vats, and the Garnacha was kept in concrete. 70,000 bottles produced. It was bottled in June 2023”)
    • Master of Wine Tim Atkin houdt het op een score van 91/100 (“Bozeto is a very well-priced cuvée of Garnacha from the Rioja Oriental with Tempranillo and Graciano from the high part of the Rioja Alta. Made in what winemaker Tom Puyaubert calls a “semi carbonic maceration style”, it has juicy raspberry and wild strawberry fruit, subtle wood and a firm, satisfying finish.”)

Inspiration By Chloé Rouge – Pays d’Hérault IGP

 

Druivenras

  • Blend van Grenache, Carignan en Syrah

Omschrijving

  • Soepele, vol fruitige, vlot drinkende rode ‘Vin de plaisir’. Uitermate geschikt (als huiswijn) voor dagdagelijkse consumptie. Toegankelijk zowel qua smaak als prijs
  • Uitsluitend op inox gevinifieerd
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: allround inzetbare doorschenk- en huiswijn, past o.a. heel goed bij gevogelte (zoals kip, kalkoen), een BBQ, gehakt, moussaka, varkensvlees en pastagerechten
  • Toekomst: geen bewaarwijn. Nu perfect op dronk
  • Regio: Saint-Saturnin-de-Lucian – Hérault – Languedoc – Frankrijk

 

Paololeo – ‘Orfeo’ – Negroamaro – Puglia IGP

Druivenras

  • 100% Negroamaro

Omschrijving

  • Rijke, evenwichtige rode wijn met zachte tannines en een kruidige afdronk. Deze wijn behaalde de afgelopen jaren (2018, 2019, 2021) de hoogste waardering (3 bicchieri) in de gerenommeerde Italiaanse wijngids Gambero Rosso!
  • 54 jaar oude wijnstokken
  • De wijn ondergaat een rijping van 18 maanden, waarvan 12 maanden in Amerikaanse en Franse eiken vaten
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gegrild/geroosterd runds/varkensvlees, wildgerechten, geroosterde eend, Oosterse (pikant) gekruide gerechten (zoals pikant rundsvlees, eendencurry), stoofpotjes, Osso Buco en rijke pastagerechten, zoals gevulde cannelloni. Matcht ook wonderwel met donkere, pure chocolade en oude, gerijpte kazen
  • Toekomst: mooi op dronk, met bewaarpotentieel (2030)
  • Regio: Salento – Puglia
  • Wijncriticus James Suckling geeft de wijn een mooie score van 91/100, met als begeleidend commentaar: “Notes of ripe dark berries, chocolate, toasted cedar and vanilla on the nose. Full-bodied with succulent fruit and fine, compact tannins. It’s rich, but shows balance and good length”

Tenuta Langasco – Dolcetto d’Alba DOC – ‘Vigna Miclet’

Druivenras

  • 100% Dolcetto

Omschrijving

  • Karaktervolle, droge rode wijn. Mooi ‘Dolcetto’ getypeerd.
  • 100% Dolcetto (Dolcetto is – naast de meer bekende Barbera en Nebbiolo – het derde blauwe druivenras van Piëmonte. Het is een vroegrijpende druif. Hierdoor is ze minder vatbaar voor schimmels en kan ze ook groeien op plekken waar de laat rijpende Nebbiolo en Barbera het minder goed doen. De naam Dolcetto betekent ‘kleine zoete’ en verwijst naar het relatief laag zuurgehalte van de druif in vergelijking met Barbera/Nebbiolo)
  • De wijn ondergaat geen houtlagering en rijpt gedurende 10 maanden in inox en nog eens 4 maanden op fles, vooraleer hij te koop wordt aangeboden (December 2023)
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past uitstekend bij de Italiaanse keuken (antipasti, pasta’s, pizza’s) en bij een BBQ (vooral bij recepten met varkensvlees, zoals spareribs, worst en karbonade)
  • Toekomst: nu reeds drinkklaar, wordt best gedronken binnen de 3-4 jaar (2027)
  • Regio: Madonna di Como – Alba – Piëmonte

 

Paololeo – ‘Passo Del Cardinale’ – Primitivo Di Mandurio

Druivenras

  • 100% Primitivo

Omschrijving

  • Evenwichtige rode wijn, rijk en tegelijk elegant van smaak, met fijne tannines en een kruidige afdronk. Deze wijn behaalde de afgelopen jaren (2017, 2021, 2022, 2023, 2024) keer op keer de hoogste waardering (3 bicchieri) in de gerenommeerde Italiaanse wijngids Gambero Rosso!
  • 41 jaar oude wijnstokken
  • De wijn ondergaat een rijping van 9 maanden, waarvan 3 maanden in Amerikaanse eiken vaten en 6 maanden in inox cuves
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past uitstekend bij gegrild/geroosterd runds/varkensvlees, wildgerechten, geroosterde eend, Oosterse (pikant) gekruide gerechten (zoals pikant rundsvlees, eendencurry), stoofpotjes, lamsvlees, gerechten met bospaddenstoelen en pittig gekruide pastagerechten. Matcht ook wonderwel met donkere, pure chocolade en oude, gerijpte harde kazen
  • Toekomst: mooi op dronk, met bewaarpotentieel (2028)
  • Regio: Manduria – Taranto – Puglia
  • Deze jaargang werd bekroond met:
    • De hoogste waardering ‘3 bicchieri’ (wijnglaasjes) in de gereputeerde Italiaanse wijngids Gambero Rosso 2024
    • Een score van 92/100 in de jaarlijkse wijngids ‘Annuario dei Migliori Vini Italiani’ (Luca Maroni)
    • Een score van 90/100 in het gerenommeerde Oostenrijkse wijngids Falstaff (‘Medium bright ruby red with light rim. On the nose ripe blackberry and currant, cherry and plum, as well as coffee and tobacco leaf. The palate is soft, round and juicy with a good balance between tannin and acidity’)

Garcia de la Jara

Druivenras

  • 40% Petit Verdot
  • 30% Tintilla de Rota
  • 30% Tannat

Omschrijving

  • Elegante, karaktervolle rode wijn met een fijne houttoets. Deze wijn is afkomstig van een piepklein wijndomein van amper 2 hectaren groot, gelegen op 100 meter van het strand van La Jara, in Sanlúcar de Barrameda in Andalusië. Het gebied is vooral bekend vanwege de Sherry, maar tot in de 19de eeuw werden hier klassieke witte en rode wijnen gemaakt van andere druiven dan de Palomino waarvan Sherry wordt gemaakt. Van deze wijn worden slechts 12.000 flessen geproduceerd. Het kleine domein produceert trouwens maar 2 wijnen, deze rode blend van o.a. de autochtone Tintilla de Rota en één witte 100% Palomino.
  • De wijn rijpt gedurende 6 maanden in (4 jaar) oude Bordelese barriques, gevolgd door 6 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: past uitstekend bij wildgerechten (everzwijn, reebout, hertenvlees, hazenrug). Is ook lekker bij gegrild of gebakken rood vlees zoals een goede ‘Entrecote’, ‘Côte à l’Os’ of Ossenhaas, maar ook bij lamsvlees (lamskroon, tajine van lam) en pittig gekaramelliseerde of gemarineerde varkensreepjes
  • Toekomst: Nu reeds perfect op dronk maar heeft nog bewaarpotentieel (tot 2028)
  • Regio: Sanlúcar de Barrameda – Andalusië – Spanje

 

Weingut Artner – Ried Steinäcker 1ÖTW

Druivenras

  • 100% Zweigelt

Omschrijving

  • Complexe, elegante, houtgelagerde Zweigelt met rijpe tannines en een mooie afdronk. Een van de topcuvees van het gerenommeerde Weingut Artner, uitsluitend afkomstig van de ‘Ried Steinäcker’ premier cru wijngaard of ‘Erste Lage’ (1ÖTW = 1ste Lage volgens de Österreichische Traditions Weingüter classificatie), ideaal gelegen op een heuvelrug vlakbij de Donau
  • 15 maanden gerijpt in klassieke Franse eikenhouten vaten (225L) barriques
  • Alcoholpercentage: 13,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij pels- en pluim-wild (zoals everzwijn, reebout, hertenvlees, fazant, eend, duif) maar ook bij gebraden en gegrild varkens/runds/lamsvlees
  • Toekomst: nu reeds lekker, maar de wijn heeft zeker nog bewaarpotentieel (2029)
  • Regio: Höflein – Carnuntum – Neder-Oostenrijk (tussen Wenen, de zuidelijke oevers van de Donau en de Slowaakse grens)
  • Deze jaargang werd ruim bekroond met diverse topscores:
    • De gerenommeerde Oostenrijkse wijngids Falstaff geeft een score van 94/100 (“Deep vivid garnet, opaque core, purple reflections at the rim. Fine noble wood spices, black forest berries, ripe plums, tobacco nuances. Juicy, taut texture, ripe cherries, fine tannins, mineral and fresh, very persistent and long; a multi-faceted food companion”)
    • Het Oostenrijks wijnmagazine Vinaria bekroont de wijn met 4 sterren (“Reiche, reife, süße Frucht in feines Holz gewandet, Kakaopulver, Blutorange, auch Zesten; mollig süß, starker Fruchtausdruck, Tinte, getrockneter Kräuterstrauß, mediterranes Flair, Zwetschkenröster, leichtgängiger & doch anspruchsvoller Genus”)
    • Het Europees-Zwitserse wijnmagazine ‘Vinum’ geeft een ‘outstanding’ score van 18/20
    • De Oostenrijkse wijngids ‘A la Carte’ geeft een score van 93+/100
    • James Suckling (Wine Spectator) geeft een score van 94/100 (“This remarkable Austrian red has a nose in which savory, balsamic, sour-cherry and spice notes are precisely balanced. Stunning structure and energy on the very focused palate that remains cool, in spite of the excellent ripeness. The very long, stony finish makes this stand out in the crowd of ambitious wines from the zweigelt grape”) 

L’Art de Maison Neuve – Montagne Saint-Emilion AOC

Druivenras

  • 100% Merlot

Omschrijving

  • Evenwichtige rode wijn, rijk van smaak, geproduceerd door Château Maison Neuve in Montagne Saint-Emilion
  • De appellatie ‘Montagne Saint-Emilion’ grenst aan de appellaties ‘Saint-Emilion’ en ‘Pomerol’. Deze ‘L’Art de Maison Neuve’ is gemaak van een selectie van de oudere wijnstokken van het domein, en weerspiegelt – zoals de naam aangeeft – alle kunst en kunde van wijnmaker Michel Coudroy. Als dusdanig kan de wijn de kwalitatieve concurrentie met het beste van ‘Saint-Emilion’ en ‘Pomerol’ makkelijk aan, maar wel tegen een meer betaalbare prijs dan de dure ‘buren’
  • 80 jaar oude wijnstokken
  • 18 maanden gerijpt in nieuwe, eikenhouten vaten
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Gastronomie: Perfecte begeleider van gevogelte (fazant, parelhoen, kalkoen, patrijs, wilde eend, duif) bereid in saus (zoals cognac/fine champagne saus, (wilde) champignonsaus of mosterdsaus) en rundsvlees in romige saus (champignonroomsaus, peperroomsaus). Maar ook uitstekend bij pelswild (zoals hertenkalf of konijn met mosterd), bij lams of varkensgebraad, een tournedos ‘Rossini’ of steak ‘Stroganoff’
  • Toekomst: een wijn waarvan men nu reeds volop kan genieten, maar met bewaarpotentieel (tot 2025)
  • Regio: Montagne Saint-Emilion – Bordeaux
  • Bekroond met een gouden medaille op het concours de Bordeaux 2020

Domaine Charles Audoin – Bourgogne Rouge AOC

Druivenras

  • 100% Pinot Noir

Omschrijving

  • Elegante, fruitige rode wijn met zachte taninnes. Schoolvoorbeeld van een lekker toegankelijke rode Bourgogne of zoals wijncritica Jancis Robinson deze wijn typeert: Lightish cherry red. Super-sweet red-cherry and strawberry aroma. Juicy, fresh, gentle tannins. Lots of easy, early pleasure. Een AOC Bourgogne kan in principe gemaakt zijn van druiven afkomstig uit de brede Bourgogne regio. Deze wijn evenwel, is uitsluitend gemaakt van druiven die geteeld zijn binnen de gemeentelijk appellatie Marsannay-La-Côte. Als dusdanig hebben we hier te maken met een Bourgogne van ‘Village’ niveau aan de meer betaalbare prijs van een generieke appellatie
  • 40 jaar oude stokken
  • 12 maanden gerijpt op oude eikenhouten vaten
  • Alcoholpercentage: 12,5%
  • Gastronomie: veelzijdige wijn, past uitstekend bij een fondue bourguinonne, een steak tartaar, varkensgebraad, charcuterie (rillettes, patés, saucisson), kip (aan’t spit, coq au vin), kalfsescalope (schnitzel of Saltimbocca), gegrilde tonijn/zalm, quiche, gerechten met paddenstoelen (toast champignon, gevulde champignons), pizza, pasta (met champignons of al pomodoro). Omwille van zijn zachte, fijne tannines past deze wijn ook heel goed bij een kaasschotel en witschimmelkazen in het bijzonder
  • Toekomst: Nu perfect op dronk (tot 2026)
  • Regio: Marsannay-La-Côte – Côte De Nuits – Bourgogne – Frankrijk
  • Volgens Robert Parker’s Wine Advocate Magazine is Domein Charles Audoin een onbetwiste referentie en gevestigde waarde binnen de ‘Côte de Nuits’ regio : ”This domaine continues to belong on any short list of the Côte de Nuits’s finest value”
  • Wijncriticus James Suckling (Wine Spectator) geeft de wijn een score van 93/100, met als commentaar: “Such fragrant red berry fruit leaping out of the nose, with strawberries and fresh raspberries mingling with cinnamon stick and flowers, Bright, fruity and well-framed, with a medium body and delicious finish. Long, too. Hard to resist. Fruit from 40-year-old vines from Marsannay. From organically grown grapes. Drink now

Mendel – Unus

Druivenras

  • 65% Malbec
  • 25% Cabernet Sauvignon
  • 10% Petit Verdot

Omschrijving

  • Krachtige, evenwichtige rode wijn, rijk en romig van smaak, met fijnzachte taninnes. De wijngaarden situeren zich op 1000m hoogte aan de rand van het Andesgebergte, aan de oevers van de Mendoza rivier
  • 65% Malbec (dé referentiedruif van Argentinië) ; 25% Cabernet Sauvignon ; 10% Petit Verdot
  • Gemaakt van oude wijnstokken (De Malbec wijnstokken zijn 90 (!) jaar oud, de overige wijnstokken in de blend zijn 25 jaar oud)
  • 16 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten (waarvan 60% nieuwe eik). Gevolgd door 12 maanden rijping op fles
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: Perfecte begeleider van gevogelte (fazant, parelhoen, kalkoen, patrijs, wilde eend, duif) bereid in saus (zoals cognac/fine champagne saus) en rundsvlees in romige saus (champignonroomsaus, peperroomsaus). Maar ook uitstekend bij pelswild (zoals hertenkalf of konijn met mosterd), bij lams of varkensgebraad, een tournedos ‘Rossini’ of steak ‘Stroganoff’
  • Toekomst: een wijn waarvan men nu reeds volop kan genieten, maar met heel wat bewaarpotentieel (tot 2029)
  • Regio: Lujàn de Cuyo – Mendoza – Argentinië
  • Ruim bekroond met diverse topscores:
    • Robert Parker’s Wine Advocate Magazine geeft 93/100 (‘balanced, combines power and elegance as usual. It’s herbal and peppery, spicy with good ripeness and freshness’)
    • Ook James Suckling (Wine Spectator) geeft 93/100 (‘Intense ripe-blackberry, chocolate and walnut aromas. Hints of dried fruit. Some figs, too. Full-bodied with polished tannins and a soft, creamy texture’)
    • Joaquin Hidalgo (Vinous) houdt het op 94/100 (‘A substantial wine with good concentration and elasticity, the flow is voluminous and juicy, channeled a little by finely grained tannins that also keep the palate taut before the long, compelling finish’)

Stylo – Garnacha Old Vines

Druivenras

  • 100% Grenache/Garnacha

Omschrijving

  • Ronde, volle rode wijn met veel rijp fruit, onderbouwd met soepele tannines. Heel betaalbaar voor een houtgerijpte wijn, gemaakt van ‘oude wijnstokken’
  • 60-88 jaar oude stokken
  • Gerijpt in eiken vaten gedurende 8 maanden, waarbij de ‘bâtonnage’ techniek toegepast wordt om de wijn extra rijk te maken (bâtonnage = regelmatig oproeren van de gistdroesem)
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Gastronomie: past heel goed bij grillades (gegrild speenvarken, gegrild rundsvlees, BBQ), tapas, gegrilde groenten, Jamon Ibérico, stoofpotjes, of gewoon als vlotte doordrinkwijn onder vrienden
  • Toekomst: Nu mooi op dronk, geen bewaarwijn (2024-2026)
  • Regio: Calatayud (90 km ten zuidwesten van Zaragoza in de provincie Aragon) – Spanje
  • De wijn krijgt mooie onderscheidingen:
    • Bekroond met een gouden medaille op het ‘Concours Mondial Brussel’ 2022
    • De Spaanse wijngids Guia Penin geeft de wijn een knappe score van 89/100 (spicy, balanced, dried herbs, jammy, toasty, tasty”)